Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon

De verhoging van het minimumloon gaat toch niet door. De Eerste Kamer stemde dinsdag tegen het wetsvoorstel daartoe.

Eerste Kamer verwerpt verhoging minimumloon
DEN HAAG - Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, in de Eerste Kamer voorafgaand aan het debat over de wet verhoging minimumloon. ANP REMKO DE WAAL

Met de wet zou het wettelijk minimumloon per 1 juli 2024 stijgen met 1,2%. Hierdoor zou het minimumuurloon naar verwachting van € 13,27 naar € 13,43 gaan. Dat kwam bovenop de halfjaarlijkse indexatie.  

Grootste partijen tegen 

De Wet verhoging minimumloon 2024 werd in 2023 tijdens de Algemene Beschouwingen door de Tweede Kamer voorgesteld en werd vorige maand aangenomen. Toch waren niet alle fracties voor. Zo stemden de coalitiepartijen VVD en CDA tegen, net als de onderhandelende partij BBB. 

In de Eerste Kamer stemde deze partijen ook tegen (samen goed voor 32 zetels), tel daar een aantal kleinere partijen die ook tegen stemden bij op en het wetsvoorstel sneuvelde. 

Niet de juiste manier 

Volgens de BBB (met 16 zetels de grootste partij in de Eerste Kamer) was de Wet verhoging minimumloon niet de juiste manier om de bestaanszekerheid van mensen te vergroten. “Dat geld komt bij mensen terecht die het misschien wel goed kunnen gebruiken, maar niet tot de doelgroep behoren”, zei BBB-senator Eugene Heijnen. “Zoals AOW'ers met een aanvullend pensioen. Dat is 80% van de mensen met AOW.” 

Daarnaast is de BBB tegen de lastenverzwaring die de wet zou veroorzaken voor het bedrijfsleven. De verhoging van het minimumloon zou namelijk worden gefinancierd door meerdere belastingverhogingen voor bedrijven.  

Om die reden was ook demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Financiën tegen het wetsvoorstel. Hij vreest dat bedrijven naar het buitenland vertrekken, omdat de rekening bij hen wordt neergelegd. “Uit een recente peiling van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat bijna 20% van de ondernemers een vertrek uit Nederland overweegt, ten opzichte van 13% vorig jaar”, schrijft Van Rij in een brief aan de Eerste Kamer. “Bedrijven hebben hun zorgen de afgelopen maanden ook geuit in gesprekken met het kabinet. Ik neem deze zorgen dan ook zeer serieus.” 

FNV vindt het schandalig 

Niet iedereen denkt er zo over. De FNV noemt het ‘schandalig’ dat de Eerste Kamer de verhoging van het minimumloon tegenhoudt. “Er is geen legitieme reden te verzinnen waarom in een steeds rijker land minimumloners en uitkeringsgerechtigden niet mee zouden mogen profiteren van de groeiende rijkdom”, schrijft Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter van vakbond FNV in een reactie. “Werkgevers kunnen deze verhoging prima betalen, als het wordt afgezet tegen de winsten die gemaakt worden. Voor grote bedrijven waar de meeste minimumloners in dienst zijn, kost deze verhoging 0.04% van hun winst, bij het MKB is dat 0.07% van de winst”, aldus de FNV. 

Nicolette van den Hout is sinds juni 2022 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: Participatiewet, skillspaspoort, arbeidskrapte, arbeidsovereenkomst, ontslag, opleiden & ontwikkelen, recruitment, privacy en diversiteit.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.

De SLIM-subsidie: van individuele scholing tot loopbaanadviezen

De SLIM-subsidie: van individuele scholing tot loopbaanadviezen

De pot voor de SLIM-subsidie is tot en met 2027 flink verhoogd. Dat geld gaat naar individuele scholing, waarvan werknemers gebruik kunnen maken. Wat houdt de SLIM-regeling eigenlijk in?

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Een zieke werknemer brengt voor zowel werkgever als werknemer onzekerheid met zich mee. De belangen lopen bovendien niet altijd parallel. Niet vreemd dus dat daar nog weleens perikelen uit ontstaan.

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

Foto: Shutterstock

Werkgever weigert vader ouderschapsverlof. Rechter oordeelt

De werkgever wil geen verlof geven, vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Weet hij van de nieuwe regels over het aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof?

Personeel van het Maasstad ziekenhuis staakte in maart 2023 voor betere cao-afspraken (foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht).

Dit zijn de regels als personeel gaat staken

Als onderhandelingen over een cao niet verlopen zoals gehoopt, wordt er soms gestaakt. Welke vormen van staken zijn er en wat zijn juridische en financiële consequenties?

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Als HR is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels over de opbouw van vakantiedagen. Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Soorten overeenkomsten op een rij

Soorten overeenkomsten op een rij

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren worden overeengekomen. Er kan gelijk sprake zijn van een vast of flexibel contract en alles wat er tussenin zit. In dit artikel staan de belangrijkste soorten en de aandachtspunten voor HR.