1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'  

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'  
Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken." (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Eten en drinken zijn allang geen bijzaak meer in organisaties. Sterker nog: bij de keuze voor een werkgever is de kwaliteit van de catering tegenwoordig heel bepalend. Goed eten en drinken staat inmiddels in de top 3 van redenen voor mensen om naar kantoor te gaan. Ook voor de werkgever levert een gezond aanbod van eten en drinken iets op: het zorgt voor een tot 16% lager ziekteverzuim en een tot 20% hogere productiviteit, zo blijkt uit onderzoek.  

Ambitieuze bedrijven

Genoeg redenen dus om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken, vindt Maurits Tofohr, oprichter van Join Program. Hij begon in 2019 vanuit de gedachte een vernieuwend, lekker en gezond eet- en drink aanbod te bieden dat inspeelt op de actuele trends in de food-wereld. De 'war on talent' was een belangrijke versneller waardoor het bedrijf met name in de fin-tech sector snel tractie kreeg.

HR-afdeling heeft een belangrijke stem in de keuze voor een cateraar”

Hij richt zich op wat hij noemt ‘ambitieuze bedrijven’. "Die hebben food & beverage als apart onderwerp op de agenda staan, met een duidelijke visie en ambitie om medewerkers te binden. De medewerkers hebben zelf ook een duidelijke mening over de kwaliteit van eten en drinken. Ze zijn veel gewend en verwachten dat hun werkgever op hetzelfde niveau handelt. Ambitieuze bedrijven werken vaak in een internationale context – waardoor bijvoorbeeld de warme maaltijd bij de lunch net zo belangrijk is als een broodje - en de HR-afdeling heeft een belangrijke stem in de keuze voor een cateraar."

Ook voor traditionele branches

Zulke bedrijven hadden behoeften die de huidige markt niet kon invullen, zag Tofohr. "Wij begonnen daarom een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." Een belangrijke doelgroep voor Join Program is de techsector. "Een veelal internationale branche die veel aandacht moet stoppen in het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Daarom besteden we veel aandacht aan het kwalitatieve aspect van de voeding die we aanbieden." Daarmee wil Tofohr bedrijven in meer traditionele branches zeker niet uitsluiten: "Wij kunnen die bedrijven juist helpen een visie te ontwikkelen waarin meer plaats is voor goed en gezond eten." 

Maurits Tofohr: "Wij begonnen een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." (foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)
Maurits Tofohr: "Wij begonnen een nieuw bedrijf dat het anders doet, onder de werknaam uncatering." (foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Het model van Join Program bestaat uit een geprogrammeerd dagelijks wisselend menu met gezond plantminded en lekker eten, waar vlees en vis wel onderdeel van uitmaken, maar zeker niet de hoofdmoot vormen. Daarnaast staat een app centraal waarmee medewerkers bestellingen kunnen doen, aangeven wanneer ze aanwezig zijn, betalen, wat hun voorkeuren zijn en wat hun mening is over maaltijden. De basis voor de nieuwe aanpak is heerlijk eten voor een brede en internationale doelgroep, met constante kwaliteit. "Wij willen dat doen met een duurzame keten: we streven naar 0% uitstoot in 2030", licht Tofohr toe. 

Wij kunnen bedrijven juist helpen een visie te ontwikkelen waarin meer plaats is voor goed en gezond eten”

Join Program kan overigens een compleet f&b-concept invullen. "Wij faciliteren de volledige werkdag: van ’s ochtends een kopje koffie, matcha, proteïne-shake bij de barista tot pantry’s, micromarkets en koelkasten waar je ons assortiment in kunt aanbieden."

Catering moet vitaliteit ondersteunen

Join Program wil innovatief zijn. Hoe vult Tofohr dat in? ‘Wij vinden bijvoorbeeld dat het werken met een cateringcontract dat eens in de vier jaar wordt vernieuwd, niet meer bij de werknemers van deze tijd past. Die zijn veel meer dan voorheen bezig met gezond eten. Als je mensen wilt die vitaal blijven en gezond oud worden zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering. Daar is ons model heel geschikt voor omdat alle processen iteratief zijn ingericht."

Gemiddelde score 4 uit 5 sterren

Met de medewerkerswaardering zit het wel goed, zegt Tofohr. "Ons eten en onze service worden gemiddeld gewaardeerd met een score van 4 uit 5 sterren. Wij zijn overigens de enige in de markt die doorlopend de tevredenheid meet. En medewerkers kunnen ook specifieke opmerkingen maken in de app, waar wij weer van kunnen leren."

Hoewel er altijd naar verbetering wordt gestreefd, is Tofohr blij met de tevredenheidsscore: "Om een 4 te krijgen, moet je echt een enorme inspanning doen. Ik zie daarin de bevestiging dat Join Program veel kwaliteit afwisseling brengt als onderdeel van een superefficiënte oplossing. Bovendien snappen wij de community goed omdat we veel voor hetzelfde type ambitieuze werkgevers actief zijn, zoals Miro en Coty." 

Helpen met klimaatdoelstellingen

Het platform helpt werkgevers ook om aan hun duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen. "Door de data die we verzamelen neemt de voorspelbaarheid toe van de bezetting van wat er wordt gegeten. Die voorspelbaarheid speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van de keten: we hoeven minder in te kopen en minder weg te gooien", legt Tofohr uit. "We gebruiken nu al zo weinig mogelijk plastic materiaal en nodigen onze opdrachtgevers uit om daarover mee te denken. Bedrijven hebben zelf natuurlijk ook hun klimaatdoelstellingen en met ons programma zetten ze daar flinke stappen in."  

Een voorbeeld daarvan is een opdrachtgever waar het aanvankelijke afvalpercentage binnen een half jaar van 20% naar 3% werd teruggebracht, op basis van de verkregen gegevens over de kantoorbezetting en de voorkeuren van de medewerkers. "En bij minder complexe organisaties kan die reductie al veel sneller worden gerealiseerd." 

80% plantaardig

Duurzaamheid is belangrijk, maar organisaties willen ook hun community tevredenstellen. En die telt nog altijd mensen die vlees of vis eten. Ook die komen bij Join Program aan hun trekken: "In ons programma is inmiddels 80% van de eiwitten plantaardig, zonder dat mensen iets eten wat ze niet willen eten", zegt Tofohr stellig. En dat is weer te danken aan onze foodcuratoren die de programma’s ontwikkelen met menu’s die voldoende gezonde voedingsstoffen bevatten en ook lekker zijn. Onze ervaring is zelfs dat er op termijn steeds minder vlees wordt besteld van ons menu." 

Join Program hoopt dat bedrijven die niet zo ambitieus zijn, worden aangespoord om serieus over hun eten en drinken na te denken. "Dit is een ontwikkeling die al aan de gang is. We kunnen hen volledig ondersteunen in het formuleren en doorontwikkelen van een eigen catering concept."

Dit artikel is gesponsord door Join program.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

Organisaties hebben hun handen vol aan het begeleiden van medewerkers die minder goed functioneren. Vaak wordt vergeten dat ook toptalenten aandacht nodig hebben.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.