1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Personeelsdossiers: zo werkt HR veiliger en veel efficiënter

Het is voor HR-afdelingen essentieel om handmatige processen te transformeren in digitale workflows. Een van de belangrijkste stappen daarin is het digitaliseren van personeelsdossiers. "Dat vermindert papierwerk en verhoogt de nauwkeurigheid, snelheid en toegankelijkheid van personeelsgegevens." Maar ook door de AVG ontkom je niet meer aan digitalisering.

Personeelsdossiers: zo werkt HR veiliger en veel efficiënter

Digitalisering van HR omvat het omzetten van handmatige HR-processen naar digitale systemen. En dat proces gaat verder dan alleen het digitaliseren van documenten; het omvat ook de automatisering
van zich herhalende taken als salarisadministratie en verlofregistratie.

“Dat kan alleen als je je papieren dossiers allemaal in hetzelfde systeem hebt staan”, zegt accountmanager Jasper Hartsema van Karmac HR Solutions, gespecialiseerd in het digitaliseren van
papieren personeelsdossiers. “En daarvan liggen er nog heel wat in de kast bij bedrijven. Dat is zonde, want door alles op één digitale plaats te bewaren kunnen werkgevers en werknemers snel
en eenvoudig de juiste documenten terugvinden.”

Vergroot efficiëntie

Het belang van HR-digitalisering kan wat Hartsema betreft niet genoeg benadrukt worden. “Het vergroot de efficiëntie van HR-processen, minimaliseert fouten en vermindert de administratieve last. Hierdoor hou je meer tijd over voor andere strategische initiatieven. Met een digitaal personeelsdossier kun je binnen een paar tellen de arbeidsovereenkomst of het identiteitsbewijs terugvinden dat je nodig hebt.” Met minder papier heb je ook minder fysieke opslagruimte nodig, wat kosten bespaart.

Van A tot Z geregeld en AVG-proof

Wie nog een kast met papieren dossiers heeft staan, doet er dus goed aan om zo snel mogelijk te digitaliseren. “Het bespaart heel veel tijd en het gevaar op vernietiging door brand of
onoplettendheid is groot. Digitaliseren is veiliger”, geeft Hartsema aan.

Een groot voordeel is bovendien dat de gedigitaliseerde dossiers meteen voldoen aan de privacywet AVG. “Wij willen klanten ontzorgen; we halen de dossiers op en nemen het volledige project van A tot Z over. We bespreken van tevoren wat we precies met de dossiers gaan doen: uitleveren in de softwareomgeving van de klant. Vooraf doen we een test zodat duidelijk is dat het resultaat van de digitalisering is wat we hadden afgesproken. We zorgen ervoor dat de data AVG-proof in het systeem terechtkomen.”

Minder administratie en meer strategie

Met digitale dossiers houdt HR meer tijd over strategische initiatieven, noemt Hartsema als belangrijk voordeel. “Bovendien vermindert het digitaliseren van gegevens het risico op fouten en onvolledige informatie. Denk ook aan de betere toegankelijkheid voor teams die op afstand werken: de data kan worden bekeken vanaf verschillende locaties en apparaten. Met minder papiergebruik verklein je meteen je ecologische voetafdruk.”

Verbetering van communicatiestromen

Gedigitaliseerde personeelsdossiers maken het voor HR-medewerkers daarnaast makkelijker om gegevens te delen en te communiceren met andere afdelingen binnen de organisatie. “Onze ervaring is dat het de communicatiestromen verbetert en leidt tot een betere samenwerking tussen teams. Doordat je minder tijd nodig hebt om informatie op te zoeken, kun je ook sneller reageren op vragen en verzoeken van werknemers.”

Proactief

Digitale personeelsdossiersystemen bieden meteen nieuwe functies en mogelijkheden, zoals het automatiseren van routinematige taken als loonadministratie en het verwerken van verlofaanvragen. Daarnaast ben je volgens Hartsema beter in staat om proactief te handelen. “Realtime inzicht in personeelsanalyses en trends helpt bij het proactief reageren op veranderende behoeften. Je kunt geavanceerde analyses maken en, als je daar mee bezig bent, AI-gestuurde inzichten genereren.”

Kortom: HR-digitalisering is niet alleen een trend, maar een noodzaak voor moderne HR-afdelingen. Het verhoogt de efficiëntie, nauwkeurigheid en veiligheid van HR-processen, terwijl het ook bijdraagt aan milieuvriendelijkheid en naleving van regelgeving. “Gedigitaliseerde dossiers en processen betekenen voor HR-professionals een toekomst met meer strategische mogelijkheden en minder administratieve lasten.”

Dit artikel is gesponsord door Karmac

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.