De volgende 3 thema's heeft Marnix Ritmeester, arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten, geselecteerd:
- Dynamisch cao-incorporatiebeding
- Eenzijdige arbeidsvoorwaardenwijziging
- Wanneer sprake van werktijd?
Beluister de podcast:
Thema 1: dynamisch cao-incorporatiebeding
Dit is van belang als een bedrijf een andere onderneming of een deel daarvan koopt. Lange tijd was er onduidelijkheid over de manier waarop je moest omgaan met dynamische incorporatiebedingen. Dat is een beding in een arbeidsovereenkomst waarin staat dat niet alleen de huidige cao van toepassing is, maar ook de toekomstige versies daarvan. In de praktijk werd aangenomen dat een dynamisch incorporatiebeding in een statisch beding veranderde, wanneer de onderneming werd overgenomen via een activa-passivatransactie. Ritmeester: "Dat betekent dat de cao geldt op het moment van overname, maar dat je daarna niet meer gebonden bent aan de veranderingen."
Maar de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:1068) dacht daar anders over. Dynamisch blijft dynamisch, vindt de raad. Het gevolg van deze uitspraak is dat je gebonden kunt blijven aan toekomstige wijzigingen van de cao en bijvoorbeeld niet zomaar de arbeidsvoorwaarden en de lonen van je huidige en je nieuwe personeel kunt harmoniseren.
Thema 2: eenzijdige arbeidsvoorwaardenwijziging
Casino Fair Play wilde de pensioenpremie niet meer geheel voor eigen rekening nemen, maar een deel delen met haar werknemers. Een aantal werknemers was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. De werknemers wonnen de rechtszaak en voor hen werd de eenzijdige wijziging teruggedraaid. Maar daarmee was de kous niet af. De andere werknemers, die niet hadden deelgenomen aan de rechtszaak, wilden dat het ook voor hen werd teruggedraaid en startten een procedure – na de uitspraak van hun collega’s. In tegenstelling tot hun eerder procederende collega's vingen zij bot (ECLI:NL:HR:2024:1488). Waarom dat is en wat je er als HR van kunt leren, hoor je in de podcast.
Thema 3: wanneer sprake van werktijd?
Er is dit jaar ook veel te doen geweest over de beloning van beschikbaarheidsdiensten. Die beloning is namelijk hoger als een beschikbaarheidsdienst te kwalificeren is als werktijd. Samengevat komt het hierop neer: heb je niet de vrijheid om tussentijds iets anders te doen, dan is het werktijd en heb je recht op voltallig loon. Bij een beschikbaarheidsdienst is dat pas het geval als je daadwerkelijk wordt opgeroepen.
Zo boog de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:426) zich dit jaar over een zaak van ambulancebroeders. De broeder kan tijdens zijn beschikbaarheidsdienst geen boswandeling maken. Hij moet dichtbij de standplaats en in de nabijheid van de piketauto blijven. Hij is tijd- en plaatsgebonden en dat maakt dat het geen beschikbaarheidsdienst is, maar reguliere werktijd, zo oordeelde de Hoge Raad.
Wat je als HR van deze zaak kunt leren en naar welke criteria de rechter nog meer kijkt, hoor je in de podcast.
Volgende aflevering: arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems
Deze podcast is onderdeel van een serie. Nieuwe afleveringen verschijnen altijd op de laatste woensdag van de maand. De volgende aflevering komt op woensdag 29 januari 2025 uit, dan met arbeidsrechtadvocaat Pascal Willems van WVO Advocaten.
Beluister ook de eerdere podcasts van HR-Rechtspunt op Spotify of Apple Podcasts. Of volg het Spotifykanaal van PW.