Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Effectieve pensioencommunicatie kan een wereld van verschil maken, zowel voor werknemers als voor de organisatie zelf. Zeker met de huidige arbeidsmarkt. Hoe buig je pensioen van een secundaire succesvol om naar een primaire arbeidsvoorwaarde?

Zo maak je van pensioen een primaire arbeidsvoorwaarde

Pensioen is vaak de meest kostbare secundaire arbeidsvoorwaarde die een werkgever biedt, zegt Hugo van Kuijeren, Manager Expertise Centrum Pensioen van VLC & Partners. “Het doel is om het inkomen voor werknemers ook na hun pensionering goed te regelen. Door helder en open over het pensioen te communiceren, begrijpen werknemers de waarde van hun pensioenregeling beter, wat leidt tot een groeiende waardering voor hun werkgever. Deze waardering is cruciaal, aangezien het direct bijdraagt aan een verhoogde betrokkenheid bij het bedrijf, wat weer resulteert in een hogere productiviteit.”

Persoonlijke keuzes in pensioen

Het belang van pensioencommunicatie gaat verder dan alleen het informeren over de financiële aspecten bij pensionering, legt Van Kuijeren uit. “Het stelt werknemers ook in staat om bewuste keuzes te maken over hun pensioen in relatie tot risico's zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid. Deze communicatie benadrukt de noodzaak om rekening te houden met individuele situaties en persoonlijke behoeften, iets wat werknemers enorm waarderen.”

Een verantwoordelijke benadering

Een andere belangrijke overweging is volgens hem  de zorgplicht van werkgevers. “Deze plicht vereist dat werkgevers rekening houden met de individuele situaties en belangen van hun werknemers. Het adequaat informeren over de pensioenregeling is hier een essentieel onderdeel van. Dit aspect benadrukt het strategische belang van pensioencommunicatie binnen het gehele arbeidsvoorwaardenpakket.

Het opstellen van een effectief pensioencommunicatieplan

Om pensioencommunicatie effectief aan te pakken, is het ontwikkelen van een gestructureerd communicatieplan van belang, aldus Van Kuijeren. ”Dit plan moet duidelijke doelstellingen bevatten, de doelgroepen definiëren die bereikt moeten worden, beschrijven hoe de communicatie zal plaatsvinden, en het budget dat hiervoor beschikbaar is vaststellen. Het doel is om de betrokkenheid bij het pensioen te vergroten en de waardering voor de pensioenregeling te verhogen, wat bijdraagt aan de financiële welzijn en het geluk van de werknemers.”

Om pensioencommunicatie effectief aan te pakken, is het ontwikkelen van een gestructureerd communicatieplan van belang”

Door pensioencommunicatie niet als een bijzaak te behandelen, maar als een integraal onderdeel van het totale pensioenbudget, benadruk je het belang ervan binnen de organisatie, legt van Kuijeren uit. “Regelmatige updates en informatiesessies, afgestemd op de levensfase en specifieke behoeften van elke werknemer, versterken het begrip en de waardering voor de pensioenregeling. Hierdoor wordt pensioen niet alleen gezien als uitgesteld loon, maar als een primair onderdeel van de totale arbeidsvoorwaarden.”

Positieve impact

“De effectiviteit van deze pensioencommunicatie-aanpak is universeel toepasbaar”, aldus Van Kuijeren. “Zowel voor ondernemingen met een verzekerde regeling als voor die bij een verplicht gesteld pensioenfonds. In het tijdperk van de Wet toekomst pensioenen is transparant en doelgericht communiceren over pensioenen essentieel, ongeacht de aard van de pensioenregeling.

Onze inzet en focus op effectieve pensioencommunicatie hebben geleid tot indrukwekkende resultaten. Met een klanttevredenheidsscore (ktv) van 8,3 voor onze pensioendienstverlening, een Net Promoter Score (NPS) van 31, en maar liefst een klanttevredenheidsscore van 9,6 voor onze een-op-een gesprekken, is ons bewijs van succes onmiskenbaar. Deze scores benadrukken de effectiviteit van onze benadering en de positieve impact die het heeft op zowel werknemers als werkgevers.”

Investeren in pensioencommunicatie leidt tot meer betrokkenheid, hogere productiviteit en uiteindelijk een sterkere concurrentiepositie”

Investeren in pensioencommunicatie loont

In een krappe arbeidsmarkt waarin bedrijven strijden om talent, is het volgens Van Kuijeren essentieel om niet alleen te investeren in goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook in de communicatie daarover. “Een doordacht communicatieplan, dat alle fasen van een werknemer binnen het bedrijf beslaat, van onboarding tot aan pensionering, kan het verschil maken. Door te investeren in pensioencommunicatie, toon je als werkgever niet alleen zorg voor het financiële welzijn van je werknemers, maar versterk je ook je positie als een aantrekkelijke werkgever. Dit leidt tot meer betrokkenheid, hogere productiviteit en uiteindelijk een sterkere concurrentiepositie op de markt.”

Strategisch voordeel

Het inzichtelijk en begrijpelijk maken van pensioenregelingen is niet alleen een teken van goed werkgeverschap, maar vormt volgens hem ook een strategisch voordeel in de hedendaagse competitieve arbeidsmarkt. “Effectieve pensioencommunicatie kan een wereld van verschil maken, zowel voor werknemers als voor de organisatie zelf. De investering hierin betaalt zich terug in een verhoogde werknemerstevredenheid, betrokkenheid en productiviteit, wat essentieel is voor het succes van elk bedrijf.”

Dit artikel is gesponsord door VLC & Partners.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Een zieke werknemer brengt voor zowel werkgever als werknemer onzekerheid met zich mee. De belangen lopen bovendien niet altijd parallel. Niet vreemd dus dat daar nog weleens perikelen uit ontstaan.

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

Foto: Shutterstock

Werkgever weigert vader ouderschapsverlof. Rechter oordeelt

De werkgever wil geen verlof geven, vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Weet hij van de nieuwe regels over het aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof?

Personeel van het Maasstad ziekenhuis staakte in maart 2023 voor betere cao-afspraken (foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht).

Dit zijn de regels als personeel gaat staken

Als onderhandelingen over een cao niet verlopen zoals gehoopt, wordt er soms gestaakt. Welke vormen van staken zijn er en wat zijn juridische en financiële consequenties?

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Als HR is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels over de opbouw van vakantiedagen. Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Soorten overeenkomsten op een rij

Soorten overeenkomsten op een rij

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren worden overeengekomen. Er kan gelijk sprake zijn van een vast of flexibel contract en alles wat er tussenin zit. In dit artikel staan de belangrijkste soorten en de aandachtspunten voor HR.

Huis voor Klokkenluiders: grote toename klokkenluiderszaken in 2023

Huis voor Klokkenluiders: grote toename klokkenluiderszaken in 2023

Klokkenluiders hebben in 2023 veel vaker vermoedens van misstanden gemeld bij het Huis voor Klokkenluiders. Reden hiervoor is onder meer de gestegen aandacht voor grensoverschrijdend gedrag.