Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor uitdagingen

Eén uniform minimumuurloon voor werknemers in alle sectoren, zoals dat sinds 1 januari 2024 geldt, wekt de illusie van eenvoud. Maar als HR-professional of salarisadministrateur weet je wel beter. Er doemen in de praktijk namelijk stevige uitdagingen op. Die vragen om nieuw beleid rondom het minimumloon.

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor uitdagingen

Als werkgever ben je voortaan verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Voorheen werd het minimumloon uitgedrukt in een maand-, week- of dagloon en was dit oude minimumloon gebaseerd op een 36-urige werkweek. Er zijn echter sectoren waar voltijds dienstverbanden 38 of 40 uren tellen. Voor die werknemers gold hetzelfde minimumloon, waardoor zij omgerekend per uur een lager minimumloon ontvingen. Die situatie vond de politiek onwenselijk en is nu bij wet gecorrigeerd.

Wisselend maandsalaris

“Aan de praktische uitwerking van het minimumuurloon kleven wat haken en ogen”, constateert Leo Overvoorde, commercial productmanager bij Exact. “Om te beginnen onze wisselende kalender. De ene maand heeft 31 dagen en misschien wel 23 werkdagen en de andere maand heeft er 30 met misschien maar 20 werkdagen. Als je als werkgever per werkelijk gewerkt uur betaalt, krijg je wisselende maandsalarissen.” Volgens hem kan dat bij mensen met een minimumloon veel impact hebben. “Het kan het verschil zijn tussen wel of niet de huur kunnen betalen.”

Behoefte aan zekerheid

“In de praktijk is er behoefte aan meer zekerheid”, vult Exact-collega Jacqueline Dado-Van Stratum aan. “De oplossing is dan een gemiddeld minimumloon per maand. Maar hoe stel je dat vast?”

Om werkgevers op weg te helpen heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het ‘Kennisdocument wettelijk minimumuurloon 2024’ opgesteld. Dit bevat uitleg over de regels plus rekenvoorbeelden. Een vast maandbedrag wordt berekend door het totaal aantal (te verwachten) arbeidsuren van een werknemer in een kalenderjaar te delen door 12 en dat te vermenigvuldigen met het geldende minimumuurloon. Let wel op, kalenderjaar 2024 telt 262 werkbare dagen.

“Uit het kennisdocument valt af te leiden dat je deze berekening, telkens als er iets wijzigt, opnieuw moet maken”, zegt Jacqueline. “Dit valt niet altijd mee, want er kunnen zich heel veel situaties voordoen. Denk aan een tijdelijke vervanging van een collega, iemand die halverwege het kalenderjaar meer of minder uren gaat werken of iemand wordt 21 jaar en gaat van het minimumjeugduurloon naar een hoger minimumuurloon. Het is te veel om allemaal op te noemen.”

Zelfde uren, minder loon

Een bijzondere situatie kan zich ook voordoen bij een wijziging van het arbeidspatroon. “Bijvoorbeeld bij iemand die drie dagen werkt (maandag, dinsdag en woensdag) en de maandag wil omwisselen voor de vrijdag”, zo licht ze toe. “Het is heel goed mogelijk dat je dit als werkgever geen enkel probleem vindt. Maar wat blijkt? De rest van het kalenderjaar zijn er minder werkuren op vrijdag dan op maandag. Die werknemer werkt nog steeds 60% maar krijgt na de herberekening minder loon dan voorheen. En ook minder dan een collega die ook drie dagen werkt maar op andere dagen.”

Minder dan het minimumloon

“Je kunt als werkgever in lastige situaties terechtkomen”, vervolgt Leo. “Als je iedere maand apart bekijkt, dan kom je de ene maand gemiddeld boven het minimumuurloon uit en de andere maand (met relatief veel werkdagen) onder het minimumuurloon. Geen probleem als er dat kalenderjaar niets verandert: dan lost dit zich vanzelf op. Maar wel als iemand bijvoorbeeld tussentijds uit dienst gaat, of tussentijds andere uren gaat werken. Dan kan het zijn dat je met een gemiddeld maandloon feitelijk te weinig hebt betaald. Terwijl je geacht wordt een werknemer een minimumloon te betalen op basis van het werkelijke aantal gewerkte uren.”

Niet onderschatten

Het Exact-duo adviseert om hiervoor beleid op te stellen. “Want voor je het weet, kun je onbedoeld verrast worden door de praktijk”, denkt Leo. “Het minimumloon ligt onder een vergrootglas en het is goed om je op dit soort situaties voor te bereiden. Ga je, bijvoorbeeld bij een uitdiensttreding, compenseren of niet? Een verschil van 50 euro lijkt misschien niet veel maar het is voor iemand met een minimumloon heel relevant.”

Hij voorziet dat HR en de salarisadministratie door deze wijziging dichter tegen elkaar aan kruipen.
“Elke verandering bij een arbeidspatroon brengt namelijk effecten met zich mee en deze moeten goed aan de werknemer uitgelegd worden. Het is voor HR dan ook noodzakelijk om van de salarisadministratie alle informatie over de gevolgen te krijgen, om zo tot een compleet overzicht te komen. Uiteraard kan goede software je hierbij ondersteunen. Niet alleen in de juiste berekening, maar ook om inzicht te geven in het eventuele verschil tussen gemiddeld loon en werkelijk loon.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Exact.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Deskundigenoordeel geen zekerheidje meer bij re-integratiegeschil

Een zieke werknemer brengt voor zowel werkgever als werknemer onzekerheid met zich mee. De belangen lopen bovendien niet altijd parallel. Niet vreemd dus dat daar nog weleens perikelen uit ontstaan.

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

Foto: Shutterstock

Werkgever weigert vader ouderschapsverlof. Rechter oordeelt

De werkgever wil geen verlof geven, vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Weet hij van de nieuwe regels over het aanvullend geboorte- en ouderschapsverlof?

Personeel van het Maasstad ziekenhuis staakte in maart 2023 voor betere cao-afspraken (foto: ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht).

Dit zijn de regels als personeel gaat staken

Als onderhandelingen over een cao niet verlopen zoals gehoopt, wordt er soms gestaakt. Welke vormen van staken zijn er en wat zijn juridische en financiële consequenties?

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Veelgestelde vragen over de opbouw van vakantiedagen

Als HR is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels over de opbouw van vakantiedagen. Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

Soorten overeenkomsten op een rij

Soorten overeenkomsten op een rij

Een arbeidsovereenkomst kan op verschillende manieren worden overeengekomen. Er kan gelijk sprake zijn van een vast of flexibel contract en alles wat er tussenin zit. In dit artikel staan de belangrijkste soorten en de aandachtspunten voor HR.

Huis voor Klokkenluiders: grote toename klokkenluiderszaken in 2023

Huis voor Klokkenluiders: grote toename klokkenluiderszaken in 2023

Klokkenluiders hebben in 2023 veel vaker vermoedens van misstanden gemeld bij het Huis voor Klokkenluiders. Reden hiervoor is onder meer de gestegen aandacht voor grensoverschrijdend gedrag.