1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Praktijkgids Sociale Zekerheid

De Praktijkgids geeft een overzichtelijke en actuele weergave van alle jurisprudentie, wet- en regelgeving op het gebied van Sociale Zekerheid.

Praktijkgids Sociale Zekerheid

Deze Praktijkgids geeft niet alleen een overzichtelijke weergave van de regels waarmee men rekening moet houden, maar ook een groot aantal tips en voorbeelden die aan de dagelijkse praktijk en aan rechterlijke uitspraken zijn ontleend. Het is geschreven vanuit de optiek van de werkgever of degene die namens hem personeelsaangelegenheden behartigt, zoals de personeels-functionaris of -adviseur. Deze Praktijkgids is echter ook goed bruikbaar voor anderen die in de praktijk met wet- en regelgeving op het gebied van de sociale zekerheid te maken hebben.

Meer informatie & Bestellen

Lees meer over

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

Mag je zonder voorafgaande waarschuwing de inbox van je werknemers controleren? Dat vragen werkgevers zich steeds vaker af na de start van de pandemie in 2020. Soms kan het nuttig zijn om werknemers te monitoren. Wat leert recente rechtspraak ons hierover?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Een misplaatste grap komt een werknemer duur te staan: hij wordt op staande voet ontslagen. Hij noemde de borsten van een vrouwelijke collega "dubbele airbags" om ze vervolgens aan te raken. De kantonrechter houdt het ontslag op staande voet in stand, maar de werknemer is het hier niet mee eens. Hij gaat in hoger beroep. Hoe oordeelt het Hof?

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Het opnemen van een aantekening in een personeelsdossier is niet altijd toegestaan, blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter. De werknemer was het niet eens met de schriftelijke waarschuwing die de werkgever had opgenomen en vocht de werkgever aan in een rechtszaak. En met succes!

Een ontslagaanvraag wordt wel in behandeling genomen wanneer een werknemer zich ziekmeldt nadat het eerste deel van de ontslagaanvraag is ingediend bij het UWV.

Het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische...

Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer gedurende twee jaar niet opzeggen wegens bedrijfseconomische redenen. In de praktijk leidde dit vaak tot een onwenselijke situatie. Zo meldden werknemers zich vaak ziek zodra zij er lucht van kregen dat de werkgever een reorganisatie wilde doorvoeren. Dit jaar mocht de Hoge Raad zich buigen over dit onderwerp.

Man met headset voert een digitaal gesprek

Mag je als werkgever het basisloon van de bonus aftrekken? Dit zegt...

Een salesmedewerker bij beveiligingsbedrijf Verisure heeft een bonusregeling, maar er ontstaat discussie over de interpretatie.

mannelijke directeur werkt aan zijn bureau

Wie heeft er nou opgezegd: werkgever of werknemer? De rechter doet...

Een belastingdirecteur stapt naar de kantonrechter, als hij per mail hoort dat zijn opzegging is geaccepteerd. De directeur ontkent de opzegging en eist een vergoeding.

Leiden anonieme klachten over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter

Leiden anonieme klachten over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme klacht dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Hoe gaat de werkgever om met deze melding?

afro vrouw leest informatie op haar tablet

Top 7 meest gelezen rechtspraak voor HR in 2024

2024 bracht weer belangrijke rechtsontwikkelingen die HR-professionals niet konden negeren. Laat je inspireren en informeer jezelf aan de hand van de top 7 meest gelezen rechtspraak op PW.

3 belangrijke HR-rechtspraken van 2024 

3 belangrijke HR-rechtspraken van 2024

Terugkijkend op het afgelopen jaar heeft arbeidsrechtadvocaat Marnix Ritmeester van Workx Advocaten 3 thema's geselecteerd die gespeeld hebben in de rechtbank en die van belang zijn voor HR.

Parttime werken op een feestdag: pech hebben?

Parttime werken op een feestdag: pech hebben?

Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Bevrijdingsdag, Kerst en nieuwjaarsdag. Het zijn de officieel erkende feestdagen. Welke regels gelden voor medewerkers die parttime werken op een feestdag?

Collega's vieren kerst op kantoor.

Kerst met collega's: de meest spraakmakende arbeidsconflicten voor de...

De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, maar op de werkvloer kunnen er ook wel eens spanningen ontstaan. Dat blijkt wel uit de volgende uitspraken.

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de rechter

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de...

Een medewerker vordert 100% loon tijdens ziekte, in plaats van de contractueel bepaalde 70%. In het verleden kregen zieke werknemers volledig loon.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.