1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Bas Kodden: 'Organisaties selecteren verkeerd'

Organisaties gaan bij het aannemen van personeel voorbij aan de belangrijkste prestatiekenmerken en selecteren daardoor niet de juiste mensen. Dat stelt managementwetenschapper en leiderschapscoach Bas Kodden.

Bas Kodden: 'Organisaties selecteren verkeerd'

Kodden vertelt dat eind oktober op het congres Talent & Performance Management. Hij heeft zich gebogen over de vraag waarom de ene organisatie succesvol blijft, terwijl andere organisaties uiteenvallen en verdwijnen. ‘Vergeet alles wat je dacht te weten over het selecteren en aannemen van de juiste medewerkers’, is zijn boodschap. Volgens hem zit het geheim van winnende personen en teams in de combinatie van talent en vier belangrijke prestatiekenmerken waar veel organisaties juist niet op selecteren.

Bas Kodden is een van de sprekers op het congres Talent & Performance Management dat 29 oktober plaatsvindt in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook futuroloog prof. Dr. Wim de Ridder en hoogleraar Strategisch Talentmanagement Lidewey van der Sluis geven nieuwe inzichten op het gebied van talentmanagement, upskillen en reskillen. Schrijf je hier in voor het congres.

Talent is goed, karakter is beter

Kodden onderzocht prestatie-indicatoren onder leidinggevenden en senior medewerkers van ruim 1.100 professionals en 50 CEO’s van Nederlands bekendste bedrijven. Zijn conclusie: ‘Talent is goed, (het juiste) karakter is beter!’ Hij gaat tijdens het congres onder meer in op het cruciale belang van werving & selectie en de juiste (interview)technieken voor duurzaam presterende individuen en teams. Ook geeft hij inzicht in de belangrijkste determinanten voor duurzaam presteren en de juiste selectiecriteria.

Lees ook: Bas Kodden: 'Waarde van diploma's zwaar overdreven'

Wie is Bas Kodden?

Voor Bas Kodden de wetenschap in ging, was hij serie-ondernemer. Hij startte zijn eerste organisatie in 1998, een bureau in werving en selectie, waar later diverse onderdelen en detachering bijkwamen. Hij verkocht zijn bureau in 2014 aan Conclusion.

Na eerdere studies rechten en bedrijfskunde in Groningen promoveerde Kodden in 2011 aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij is tegenwoordig als Associate Professor en Directeur van het Executive MBA verbonden aan deze universiteit. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Word een HELD (over effectief zelfmanagement), Leidinggeven is omgekeerd opvoeden en De kunst van duurzaam presteren.

Schrijf je hier in voor het congres Talent & Performance Management, met een keynote van o.a. Bas Kodden

Zó maak je doelen waardevol voor je medewerkers én de organisatie

Zó maak je doelen waardevol voor je medewerkers én de organisatie

Experts vertellen hoe je je medewerkers stimuleert verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling.

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

'Creëer een cultuur waarin uitblinkers kunnen floreren'

Organisaties hebben hun handen vol aan het begeleiden van medewerkers die minder goed functioneren. Vaak wordt vergeten dat ook toptalenten aandacht nodig hebben.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Modern beoordelingsgesprek blijkt effectiever dan traditioneel gesprek

Modern beoordelingsgesprek blijkt effectiever dan traditioneel gesprek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt een modern beoordelingsgesprek effectiever te zijn dan een traditionele, omdat de focus dan ligt op wat goed is gegaan, vertelt dr. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling.

Aan de slag met werkgeluk: in 3 stappen een succesvolle feedbackcultuur

Aan de slag met werkgeluk: in 3 stappen een succesvolle...

Veel werkenden hebben moeite met het geven en ontvangen van feedback. Hoe zorg je dat feedback niet overkomt als onaardig of te veeleisend, zodat iemand er echt beter van wordt?

'Falen bestaat niet'

'Falen bestaat niet'

In sport bestaan geen falen, zei een topbasketballer in de Amerikaanse NBA vorige maand toen ze niet kampioen werden. En in het werk? Bestaat daar ook geen falen, vraagt Jan Jacob de Groot zich af.

Kilian Wawoe: 'Voer coaching- in plaats van beoordelingsgesprekken'

Kilian Wawoe: 'Voer coaching- in plaats van beoordelingsgesprekken'

30% van de werknemers gaat slechter presteren na een beoordelingsgesprek. "Je moet met elkaar praten op het moment dat dat zinvol is", zegt Kilian Wawoe.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.