1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Praktijkgids Sociale Zekerheid 2021

In deze Praktijkgids komen alle belangrijke wettelijke regelingen aan bod die betrekking hebben op werkloosheid, verzekering van ziektekosten, premieheffing, zelfstandigheid, ziekte- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, re-integratie, ontslag, pensioen, en sociale zekerheid.

Praktijkgids Sociale Zekerheid 2021

Bij alle regelingen is de contractuele relatie tussen werkgever en werknemer, en vooral ook de manier waarop daarmee in de praktijk wordt omgegaan, in belangrijke mate bepalend voor de toepassing van de sociale zekerheidswetgeving. De werknemer heeft op zijn beurt, als hij aanspraak wil maken op een uitkering of voorziening, onder andere te maken met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), de gemeente of de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Deze Praktijkgids geeft niet alleen een duidelijke en overzichtelijke weergave van de regels waarmee men rekening moet houden, maar ook een groot aantal tips en voorbeelden die aan de dagelijkse praktijk en aan rechterlijke uitspraken zijn ontleend. De publicatie is geschreven vanuit de optiek van de werkgever of degene die namens hem personeelszaken behartigt, zoals de personeelsfunctionaris of HR-adviseur. Deze Praktijkgids is echter ook goed bruikbaar voor anderen die in de praktijk met wet- en regelgeving op het gebied van de sociale zekerheid te maken hebben. Voor de volledigheid is ook aandacht besteed aan de WMO, de Participatiewet, en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Aan de orde komen o.a.

  • De Werkloosheidswet (WW), het ontslagrecht en het arbeidsovereenkomstenrecht
  • Verzekerings-en premieplicht werknemers-en volksverzekeringen
  • Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)
  • Controle en begeleiding van zieke werknemers
  • Re-integratieverplichtingen van werkgevers en werknemers
  • Arbeidsongeschiktheidsregelingen (ZW en WIA)
  • Premieheffingen, boetes en controles
  • Volksverzekeringen
  • Zorgverzekeringswet
  • WMO, Participatiewet en de Wet Langdurige Zorg
  • Internationale aspecten van de sociale zekerheid

Wijzigingen 2021

In deze volledig herziene editie 2021 zijn de wijzigingen in de sociale zekerheidswetgeving verwerkt die zich sinds 2015 hebben voorgedaan, evenals de wijzigingen die op 1 januari 2021 in werking zijn getreden. De grootste wijzigingen in 2021 zijn:

  • De gevolgen van werken met 2 premies voor het Awf en de nieuwe cumulatiegrond in het ontslagrecht door invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) op 1 januari 2020;
  • Tijdelijke verruiming van de werkkostenregeling in 2020 en 2021 door de coronacrisis. Ook andere tijdelijke regelingen door deze crisis zijn opgenomen, waaronder in het kort de NOW en de invoering van regionale mobiliteitsteams;
  • Aanpassingen op het Dagloonbesluit in verband met het individueel keuzebudget (IKB);
  • Andere regels voor de Wajong, waardoor meer werken meer loon oplevert;
  • Experimenten met een webmodule, waarmee opdrachtgevers duidelijkheid en waar mogelijk zekerheid krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen.

Vanaf 1 januari 2020 is het arbeidsrecht ingrijpend veranderd door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). Dit heeft geleid tot vele wijzigingen in uitvoeringsbesluiten, voorwaarden, percentages en algemene maatregelen van bestuur. Deze wijzigingen zijn, zover relevant en bekend, opgenomen in gereviseerde en uitgebreide hoofdstukken van deze Praktijkgids.

In deze editie zijn ook de aanpassingen per 1 januari 2021 in het basispakket van de verplichte zorgverzekering opgenomen. Het verplichte eigen risico in de zorgverzekering is voor 2021 gehandhaafd op € 385. Verder is in deze editie weer een aantal gerechtelijke uitspraken toegevoegd en zijn alle bedragen en premiepercentages aangepast naar de stand van zaken per 1 januari 2021.

Bestellen

Lees meer over

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

De inbox van een werknemer controleren: mag dat zomaar?

Mag je zonder voorafgaande waarschuwing de inbox van je werknemers controleren? Dat vragen werkgevers zich steeds vaker af na de start van de pandemie in 2020. Soms kan het nuttig zijn om werknemers te monitoren. Wat leert recente rechtspraak ons hierover?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Misplaatste grap of grensoverschrijdend gedrag?

Een misplaatste grap komt een werknemer duur te staan: hij wordt op staande voet ontslagen. Hij noemde de borsten van een vrouwelijke collega "dubbele airbags" om ze vervolgens aan te raken. De kantonrechter houdt het ontslag op staande voet in stand, maar de werknemer is het hier niet mee eens. Hij gaat in hoger beroep. Hoe oordeelt het Hof?

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Werkgever moet aantekening uit personeelsdossier verwijderen

Het opnemen van een aantekening in een personeelsdossier is niet altijd toegestaan, blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak van de kantonrechter. De werknemer was het niet eens met de schriftelijke waarschuwing die de werkgever had opgenomen en vocht de werkgever aan in een rechtszaak. En met succes!

Een ontslagaanvraag wordt wel in behandeling genomen wanneer een werknemer zich ziekmeldt nadat het eerste deel van de ontslagaanvraag is ingediend bij het UWV.

Het opzegverbod tijdens ziekte bij ontslag wegens bedrijfseconomische...

Een werkgever kan de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer gedurende twee jaar niet opzeggen wegens bedrijfseconomische redenen. In de praktijk leidde dit vaak tot een onwenselijke situatie. Zo meldden werknemers zich vaak ziek zodra zij er lucht van kregen dat de werkgever een reorganisatie wilde doorvoeren. Dit jaar mocht de Hoge Raad zich buigen over dit onderwerp.

Werknemer zegt op zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, wat zegt de rechter?

Werknemer zegt op zonder tussentijdse opzegmogelijkheid, wat zegt de...

Een financieel manager heeft een tijdelijk contract bij zijn werkgever en zegt tussentijds op. Mag hij zomaar vertrekken?

Inroepen van ontbindende voorwaarde vanwege ongeldig rijbewijs, wat zegt de rechter?

Inroepen van ontbindende voorwaarde vanwege ongeldig rijbewijs, wat...

In de arbeidsovereenkomst van een pakketbezorger is een ontbindende voorwaarde opgenomen. De werkgever heeft hier een beroep op gedaan, omdat de werknemer niet meer beschikte over een geldig rijbewijs.

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een verrassingsbezoek brengen aan zieke werknemer? Dit zegt de rechter

Een leidinggevende gaat langs bij de eigen praktijk van een zieke MBO-docent. Gaat de werkgever daarmee zijn boekje te buiten?

Arbeidsovereenkomst zwangere medewerker mocht in proeftijd toch worden ontbonden oordeelt de rechter

Arbeidsovereenkomst zwangere medewerker mocht in proeftijd toch...

Een belastingadviseur deelt in proeftijd dat ze zwanger is. Ze wordt ontslagen, naar eigen zeggen vanwege discriminatie…

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag. Wat zegt de rechter?

Zieke werknemer werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag....

De zieke taxichauffeur blijft onbereikbaar en weigert structureel mee te werken. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee om?

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Gelijke arbeidsvoorwaarden: heeft een uitzendkracht ook recht op een bonus? Dit zegt de Hoge Raad

Gelijke arbeidsvoorwaarden: heeft een uitzendkracht ook recht op een...

Een procesingenieur die via een uitzendbureau voor Akzo werkte, wil aanspraak maken op bonussen en een prestatievergoeding. Gewone werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies krijgen die tenslotte ook.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.