Marnix Ritmeester
arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten
Marnix Ritmeester is arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten en verzorgt tweemaandelijks de rubriek Wetten en regels voor PW.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten
Marnix Ritmeester is arbeidsrechtadvocaat bij Workx Advocaten en verzorgt tweemaandelijks de rubriek Wetten en regels voor PW.
Conflicten tussen werkgever en werknemer over de vrijheid van meningsuiting komen vaak voor. Een actueel thema vanwege het Israël-Hamasconflict, maar het deed zich ook voor in coronatijd.
Bij een ontslag op staande voet mag de werkgever onderzoek doen. Maar wat nou als het onderzoek niet deugdelijk is? Lees hierover meer in de blog van Marnix Ritmeester.
Bij ziekte geldt een opzegverbod: een werkgever mag de arbeidsovereenkomst tijdens ziekte niet opzeggen. Maar de rechtspraak geeft wel enige ruimte.
Bij een overgang van onderneming, wat er geldt er dan voor uitzendkrachten? Gaan zij ook mee over?
Langzaamaan wordt duidelijk welke plannen het kabinet heeft op het gebied van arbeidsrecht, maar echte wijzigingen laten nog op zich wachten. Wel zijn er nieuwe Europese regels die moeten worden geïmplementeerd. Deze regels gaan ertoe leiden dat de standaard arbeidsovereenkomsten aangepast moeten worden, bijvoorbeeld voor nevenwerkzaamheden en scholing. Begin daar tijdig mee.
Corona….hopelijk straks weer de equivalent voor een zomers biertje. Maar de pandemie heeft zijn weerslag op de relatie werkgever-werknemer.
Het EK is als u dit leest al weer even achter de rug. Na de eerste wedstrijd is veel geschreven over Denzel Dumfries. De teneur was: niet het meeste talent, maar wel een enorme drive. We kennen het resultaat: opgewerkt naar de voetbal top in Nederland en international.
Een werkgever zou een werknemer mogelijk kunnen dwingen om scholing te volgen, via het goed werknemerschap. Een gedwongen deelname zal echter niet veel bijdragen aan de ontwikkeling van de werknemer. Leuker is het natuurlijk als werknemers de scholing met twee handen aanpakken.
De begeleiding bij ziekte is anders geweest afgelopen jaar, een stuk lastiger ook voor werkgevers en werknemers. Immers, bezoeken bij de bedrijfsarts werden omgezet naar telefonische consulten.
De coronamaatregelen worden versoepeld, maar de risico's blijven. Ook voor werkgevers, want hoe ga je om met aan de ene kant de veiligheid van werknemers en aan de andere kant de privacy? En dan het thuiswerken… door de overheid verheven tot norm tijdens de intelligente lockdown.