1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Suzanne van Ketel - arbeidsrechtadvocaat

advocaat & partner bij Nineyards Law

Suzanne van Ketel is meer dan 20 jaar werkzaam als advocaat. Zij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Van Ketel is partner bij Nineyards Law in Amsterdam. Daarnaast is ze voorzitter van de Raad van Toezicht van SOVON.

Met de Wet werken waar je wilt wordt thuiswerken juridisch verankerd (foto: shutterstock).
Is thuiswerken juridisch verankeren noodzakelijk?

Een wettelijk mogelijk gemaakt recht op thuiswerken: het lijkt er nu echt van te gaan komen. Of er werkelijk veel gaat veranderen, vraagt arbeidsrechtjurist Suzanne van Ketel zich af.

Vakantie: de discussiepunten op een rij
Vakantie: de discussiepunten op een rij

De vakantieperiode is niet alleen leuk, het levert in de praktijk ook regelmatig 'gedoe' op, schrijft arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel.

Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: de regels
Werken na de AOW-gerechtigde leeftijd: de regels

De overgangsregeling arbeidsmarktparticipatie ouderen stopt. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel roept HR op om beleid te ontwikkelen om het werken na de AOW-gerechtigde leeftijd te bevorderen.

Conflict? Arbeidsrechtadvocaat: "Mediation wordt steeds vaker eerst ingezet"
Conflict? Arbeidsrechtadvocaat: "Mediation wordt steeds vaker eerst...

Steeds vaker wenden partijen in een arbeidszaak zich tot een mediator, ziet arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel. Een goed idee?

Geldzorgen zorgen voor verzuim
Geldzorgen zorgen voor verzuim

Maak de financiële situatie van werknemers bespreekbaar, betoogt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel. Daarmee voorkom je veel ellende, niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor jezelf.

De loonsanctie: opschorten of stopzetten
De loonsanctie: opschorten of stopzetten

De zieke werknemer kan voor de HR-specialist voor lastige vraagstukken zorgen. In een ideale situatie is bij arbeidsongeschiktheid sprake van een goede samenwerking tussen HR en werknemer, met als doel de werknemer (indien mogelijk) zo snel mogelijk te re-integreren op de werkvloer. Helaas blijkt niet altijd sprake van deze "ideale" situatie. In mijn praktijk zie ik vanzelfsprekend alleen de situaties waarbij het niet of minder soepel verloopt. En mijn ervaring is dat dan ingewikkelde casuïstiek kan ontstaan.

De transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
De transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De Wet voorspelbare en transparante arbeidsvoorwaarden wordt op 1 augustus 2022 van kracht. Het is verstandig om nu vast arbeidsovereenkomsten en bedingen tegen het licht te houden. Arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel legt uit wat er verandert.

Foto: Anete Lusina
Afboeken van vakantiedagen: hoe vrij ben je?

Popster Madonna bezong het al in 1983: vakantie gaat over vieren en genieten. De praktijk leert echter dat vakantiedagen niet altijd om die reden worden ingezet of afgeboekt. Waar het gaat over het afboeken van vakantiedagen op het tegoed van een werknemer dan blijkt in de praktijk dat werkgevers dit regelmatig doen terwijl dat wettelijk gezien niet is toegestaan.

Wanneer is iemand zzp'er en wanneer niet?
Wanneer is iemand zzp'er en wanneer niet?

Al jarenlang is er discussie over het begrip zzp'er. Wanneer is iemand dat? Wanneer is er sprake van een gezagsverhouding en wanneer van schijnzelfstandigheid? Suzanne van Ketel geeft tips.

Het (heimelijk) opnemen van gesprekken door werknemers: mag dat zomaar?
Het (heimelijk) opnemen van gesprekken door werknemers: mag dat...

Het opnemen van gesprekken door werknemers komt steeds vaker voor. Volgens de wet mag dat, maar dat wil niet zeggen dat het altijd straffeloos is, zegt arbeidsrechtadvocaat Suzanne van Ketel.