De HR-regels voor verlof en feestdagen
In Nederland kennen we een aantal officieel erkende feestdagen. Hoe ga je als HR om met verlof en loondoorbetaling op deze dagen?
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
In Nederland kennen we een aantal officieel erkende feestdagen. Hoe ga je als HR om met verlof en loondoorbetaling op deze dagen?
Arbeidsvoorwaarden regel je in de individuele arbeidsovereenkomst, maar ook in de collectieve arbeidsovereenkomst en de personeelsgids. Wat staat waar?
Met terugwerkende kracht moet Deliveroo de cao beroepsgoederenvervoer op alle werknemers vanaf 2015 toepassen. Ook moet de bezorgdienst vanaf dezelfde periode pensioenpremies afdragen.
De cao biedt de werkneemster ruimte voor een sabbatical. Maar toen ze die wilde opnemen, mocht dat niet van de werkgever. De rechter moest eraan te pas komen.
In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken over arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen. Een overzicht van veelgestelde vragen over de cao.
Maximaal 26 weken ouderschapsverlof. Dat is het recht waar iedere Nederlandse werknemer op terug kan vallen na de geboorte van zijn of haar kind. Tot voor kort werd dat verlof niet betaald, maar daar komt verandering in. Vanaf augustus 2022 ontvangen ouders 9 weken lang 70% van hun salaris. Is dat voldoende?
Wanneer een werknemer overlijdt, weigert een werkgever haar kinderen een overlijdensuitkering toe te kennen. De kinderen zijn meerderjarig en op een ander adres ingeschreven. Er is volgens de werkgever dus geen sprake van een gezinsverband. Voldoet de werkgever hiermee aan de regels?
Taxi-app Uber moet zijn chauffeurs in dienst nemen. Ze vallen voortaan onder de cao Taxivervoer, heeft de rechter bepaald in een zaak die was aangespannen door vakbond FNV. Uber wilde dat de chauffeurs zelfstandigen zouden blijven en heeft al laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Dit zijn de belangrijkste passages uit het vonnis.
Werkgevers en werknemers zien licht aan het einde van de tunnel en dat is te merken aan de cao-onderhandelingstafels. Met een gemiddelde loonafspraak van 2,3 procent is het juli-gemiddelde is het hoogste maandgemiddelde van dit jaar. Vlak voor de coronacrisis, in december 2019, was de gemiddelde loonafspraak nog 3,1 procent.
De wet zegt dat werknemers die niet werken toch recht hebben op loon, zolang het tenminste niet hun eigen schuld is dat ze niet konden werken. Toch mag winkelketen Wibra zijn werknemers verplichten om hun min-uren uit de lockdown onbetaald in te halen. Hoe zit dat?