Ontslaggrond gewetensbezwaren niet stapelbaar
De ontslaggrond gewetensbezwaren (de f-grond) mag niet gestapeld worden met andere ontslaggronden.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
De ontslaggrond gewetensbezwaren (de f-grond) mag niet gestapeld worden met andere ontslaggronden.
Geen enkel zichzelf respecterende beroepsgroep kan vandaag de dag nog zonder analyse van (big) data. Gelukkig dus dat ook dit jaar in het arbeidsrecht weer onderzoek is gedaan naar getallen in het ontslagrecht.
De Wet werk en zekerheid (Wwz) regelt hoeveel tijdelijke contracten een werknemer mag hebben en hoe lang deze mogen duren voordat hij of zij recht heeft op een vast contract. Het kabinet wil deze 'ketenbepaling' verruimen. Dit moet meer flexibiliteit brengen in de arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.
Het klinkt eenvoudig, een oudere werknemer bereikt zijn of haar zogenoemde pensioengerechtigde leeftijd en de werkgever of werknemer wensen om die reden afscheid van elkaar te nemen. Schijn bedriegt echter. Doordat de AOW-leeftijd elk jaar stapsgewijs wordt verhoogd, gecombineerd met de grote wijzigingen in het Nederlandse arbeidsrecht door de komst van de Wet werk en zekerheid (de 'WWZ' in 2015), is het pensioenontslag de laatste jaren veel ingewikkelder geworden.
De plannen en wetswijzigingen die het kabinet tijdens Prinsjesdag aankondigt, raken elk jaar ook het werk van HR. PW vroeg HR-professionals en pensioen- en arbeidsrecht deskundigen wat zij verwachten van Prinsjesdag 2018.
Een werkgever wil een werknemer na twee jaar arbeidsongeschiktheid ontslaan. Alleen, het UWV heeft de werkgever een loonsanctie opgelegd wegens het niet voldoen aan de re-integratieverplichtingen. De werkgever heeft daartegen bezwaar ingediend. Is ontslag tijdens loondoorbetalingsverplichting toegestaan?
Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben afwijzend gereageerd op de voorgestelde Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Werkgevers vinden dat het voorstel flexwerk duurder maakt. Vakbonden verwijten minister Koolmees (SZW) dat hij werknemers langer in onzekerheid laat.
In het regeerakkoord heeft het nieuwe kabinet allerlei maatregelen aangekondigd om de arbeidsmarkt te moderniseren. Er moet een nieuwe balans komen tussen werkgevers en werknemers. Vast werk moet minder vast worden en flexwerk minder flex. Bovendien moet werken lonen en werkgeverschap moet aantrekkelijk zijn. In de uitvoering van deze maatregelen lijkt het echter mis te gaan.
De Praktijkgids Arbeidsrecht is onmisbaar voor iedereen die te maken heeft met arbeidsrechtelijke zaken. Voor de HR-professional die serieus genomen wordt.
Welke conclusies kan HR trekken uit Prinsjesdag? Wat zijn de gevolgen? Arbeidsrechtadvocaat Mark Diebels zet de vijf belangrijkste punten voor HR op een rij. En meteen ook maar voor Rutte III.