Alle bestaande beslissingen, afspraken en toezeggingen inzake arbeidsvoorwaarden maken deel uit van de arbeidsovereenkomst. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent voor het omzettingsmoment met deze aandachtspunten.
Topigs Norsvin
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Op 1 januari 2020 wordt het ambtenarenrecht genormaliseerd. Alle aanstellingen van ambtenaren die onder de scope van de normalisering vallen, worden van rechtswege automatisch omgezet in arbeidsovereenkomsten.
Alle bestaande beslissingen, afspraken en toezeggingen inzake arbeidsvoorwaarden maken deel uit van de arbeidsovereenkomst. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent voor het omzettingsmoment met deze aandachtspunten.
Een werkgever moet aan zijn imago denken. Maar betekent dat ook dat je een werknemer na 25 jaar mag ontslaan omdat je niet blij bent met wat hij in zijn vrije tijd doet?
Een ambtenaar van de Belastingdienst bezoekt via zijn werklaptop regelmatig pornosites, waarbij hij ook extreme afbeeldingen bekijkt. Zijn werkgever ontslaat hem. De ambtenaar gaat hiertegen in beroep. Straft de rechtbank hem milder omdat hij berouw toont?
Een ambtenaar van de gemeente Amsterdam wordt ontslagen omdat zij een wel erg innige relatie onderhoudt met een man aan wie zij namens de gemeente opdrachten verstrekt. Zij zegt de gemeente nooit te hebben willen benadelen, maar als het gaat om belangenverstrengeling tellen daden sterker dan goede bedoelingen.
De normalisering van de rechtpositie van ambtenaren brengt veel veranderingen met zich mee. Hoe kan HR zich nu al goed voorbereiden?
Met de nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) verandert er een hoop. Hoe zit het bijvoorbeeld met de status van eerdere ambtelijke aanstellingen? Tellen deze wel of niet mee voor de berekening van de transitievergoeding, het bepalen van de wettelijke opzegtermijn, de toepassing van het afspiegelingsbeginsel en de ketenregeling?
De Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) treedt op 1 januari 2020 in werking. Ambtenaren krijgen dan (bijna) dezelfde rechtspositie als 'gewone' werknemers in de private sector. De normalisering vraagt een gedegen voorbereiding; niet alleen van HR, maar ook van de ondernemingsraad.
Ambtenaren vallen straks onder het 'normale' arbeidsrecht. Wat houdt de normalisering ambtenarenrecht in? Plus 10 aandachtspunten voor HR.
Dat de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren (WNRA) eraan komt hoeft geen nadere aankondiging. Wel speelt op dit moment bij veel organisaties de vraag: wat moeten we nu al gaan doen? 1 januari 2020 nadert met rasse schreden en er zijn zaken die nu al moeten worden opgepakt. Zaken die niet door de cao's zullen worden geregeld.
De kogel is door de kerk: de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren komt er aan. De wet treedt naar verwachting op 1 januari 2020 in werking.
Op 1 januari 2020 wordt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) ingevoerd. Vanaf die datum worden de arbeidsverhoudingen bij de overheid grotendeels gelijkgetrokken met die in het bedrijfsleven. De gemeente Soest is goed op weg met de voorbereidingen.
Een klantmanager van de gemeente Amsterdam lijdt aan migraine en vermoeidheidsklachten. Zij vraagt daarom toestemming om structureel een dag in de week thuis te werken. De gemeente wijst het verzoek af. Wat zegt de rechter?
Zoals bekend zal de rechtspositie van de ambtenaar behoorlijk wijzigen met de inwerkingtreding van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra). De wet gaat per 1 januari 2020 gelden. Sinds de Wnra is aangenomen wordt er gewerkt aan de 'omzetting'. Hoe ver zijn we inmiddels?