1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'De opleiding Cultuurverandering is echt een investering in jezelf'

Maar liefst zeventig procent van de fusies en reorganisaties mislukt doordat cultuurverandering niet van de grond komt. Het is de reden dat één op de tien jonge professionals een burn-out krijgt of cliënten ontevreden zijn. Het is kennis die Jolanda Veeken, consultant Cultuur en Gedrag bij KLM, heeft opgedaan tijdens de opleiding Cultuurverandering. Zij deelt haar ervaring met PW.

'De opleiding Cultuurverandering is echt een investering in jezelf'

Grip krijgen op je organisatie en het gedrag van medewerkers is van essentieel belang. Daarover gaat de opleiding Cultuurverandering. In deze zesdelige collegereeks van PW. Academy in samenwerking met de Nyenrode Business Universiteit geven hoogleraren hun visie over cultuur- en organisatieverandering. Veeken vertelt wat zij heeft geleerd van deze opleiding.

Waarom heb je deze collegereeks destijds gevolgd?

"Als HR-consultant Cultuur en Gedrag bij KLM kijk ik hoe we werknemers kunnen ondersteunen in het veranderproces van de organisatie. Bij veranderingen wordt vaak naar inhoud en proces gekeken en nog weinig naar relatie. Hoe willen we met elkaar samen werken en wat is daar voor nodig? Ik was op zoek naar een opleiding die me extra verdieping kon geven en wilde mijn theoretische kennis over verandering en ontwikkeling in cultuur verbreden. Welke terminologie wordt er nu veel gebruikt? Hoe krijg je meer grip op cultuur en verandering? Hoe kun je cultuur binnen je bedrijf beïnvloeden? Na een tijdje zoeken op internet kwam ik uiteindelijk bij deze opleiding van PW.academy terecht.”

Was de opleiding Cultuurverandering net zo interessant als je vooraf had gehoopt?

“Meer dan dat. De colleges waren een feest. Ze waren enorm leerzaam en inspirerend. Er werd vanuit verschillende perspectieven verteld over cultuur en cultuurverandering en sommige colleges waren eyeopeners. Elke hoogleraar heeft zijn eigen manier van kennisoverdracht, maar qua niveau vond ik ze allemaal vrij goed. Vooral het laatste college van prof. dr. Thijs Homan herinner ik me goed. Hij gaf echt een andere kijk op het vraagstuk organisatie- en cultuurverandering.

Kun je een voorbeeld noemen van zo’n eyeopener?

“In het college sprak Thijs Homan over ‘on stage’ en ‘off stage’ na bijvoorbeeld een interventie in een veranderproces. On stage kun je zien als de groep die ‘ja en amen zegt’ als een manager een boodschap doorgeeft die gaat over de beoogde verandering. De manager denkt dan: yes, ik heb ze mee. Maar wat hij niet ziet, is dat off stage een deel van die groep vervolgens naar het koffiezetapparaat loopt en zich daar heel anders uitlaat over wat er net is gezegd, dat noemt hij ‘betekeniswolken’. De onder- en bovenstroom spreken elkaar dus tegen en dat kan zorgen voor stagnatie in je veranderproces.

Ik wil natuurlijk niet de clou van het hele college weggeven, maar Homan gaf aan dat het vooral belangrijk is om je bewust te worden dat die onder- en bovenstroom er is en dat je vooral moet proberen om die met elkaar te verbinden. Zo kan nieuwe creativiteit ontstaan die je organisatie kan helpen groeien.”

Jolanda Veeken

Kon je de opgedane kennis meteen toepassen binnen je eigen bedrijf?

“De cursus zit niet zo in elkaar dat je een kant-en-klare handleiding meekrijgt die je direct in de praktijk kunt brengen. Het zijn meer elementen, vanuit een theoretisch kader, die ik nu kan gebruiken binnen brainstorms, discussies en sparringsessies. Het heeft me bovenal een stukje zekerheid gegeven. Mijn expertise is nu vergroot en dat heeft me waardevoller gemaakt voor mijn bedrijf.”

Zou je deze cursus aan anderen aanbevelen?

“Honderd procent. Ik vond het zelfs zo’n interessante opleiding dat ik mijn collega’s enkele maanden later een soort mini-collegetour heb gegeven met daarin alle kennis die ik tijdens Cultuurverandering heb opgedaan in een notendop. Ik zou zeggen dat iedereen zichzelf deze cursus moet gunnen. Gunnen ja, want het is echt een investering in jezelf. In relatief korte tijd leer je veel nieuwe theorieën en visies. De cursus is veelzijdig en interessant, en het kan je helpen in je werk andere strategieën te volgen. Het zijn prima hoogleraren, de colleges zijn heel overzichtelijk en alles is goed georganiseerd, van het parkeren van je auto tot het diner. Dus gun jezelf ook een kijkje in de wereld van cultuurverandering.”

Enthousiast geworden? Aarzel dan niet en schrijf je in voorde opleiding Cultuurverandering.

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Rechter: liegen over diploma leidt tot ontslag

Rechter: liegen over diploma leidt tot ontslag

Liegen over een vereist diploma is voldoende voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet. De rechter rekent het de werkneemster aan dat ze geen openheid van zaken heeft gegeven.

Rechter: vaststellingsovereenkomst (te) vroeg aangeboden

Rechter: vaststellingsovereenkomst (te) vroeg aangeboden

De werkgever had eerst een dossier moeten opbouwen alvorens een vaststellingsovereenkomst aan te bieden. In deze zaak is het ontbindingsverzoek afgewezen wegens geen voldragen ontslaggrond, oordeelt de kantonrechter.

Dorien Manshanden van BNNVARA
Foto: Guido Benschop

Hoofd P&O BNNVara: 'Ik zou willen dat er geen vertrouwenspersonen...

Dorien Manshanden, hoofd P&O bij BNNVara, deelt haar lessen na de misstanden bij het tv-programma DWDD. Over signalen van leidinggevenden, korte contracten en verzuim.

Voor cultuurverandering heb je een goed verhaal nodig

Voor cultuurverandering heb je een goed verhaal nodig

Zonder goed (verander)verhaal krijg je de organisatie niet in beweging voor cultuurverandering. Begin daarom met het opstellen van een duidelijk verhaal.

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Partner of choice 2022: met deze bedrijven doet HR het liefst zaken

Wat zijn de favoriete bedrijven voor HR om zaken mee te doen? PW. onderzocht het en presenteert in het digimagazine Partner of Choice de winnaars en challengers in verschillende categorieën.

Pak de ongelijke verdeling van scholing aan

Pak de ongelijke verdeling van scholing aan

Scholing van de Nederlandse beroepsbevolking is ontzettend belangrijk. De overheid stimuleert daarom scholing met subsidie. Maar of iedereen in gelijke mate van die subsidiemogelijkheid profiteert, is zeer de vraag.

In 4 stappen naar een veilige bedrijfscultuur

In 4 stappen naar een veilige bedrijfscultuur

Hoe creëer je als HR een veilige bedrijfscultuur, een cultuur waarin grensoverschrijdend gedrag geëlimineerd wordt? Hoewel de kenmerken van een veilige cultuur per bedrijf verschillen, zijn er drie gemeenschappelijke centrale elementen. Wanneer je deze kenmerken als barometer gebruikt, kun je meten hoe jouw organisatie ervoor staat. Een routekaart naar een veilige bedrijfscultuur.

Over het belang van diversiteit en de onzin van een klik-gesprek

Over het belang van diversiteit en de onzin van een klik-gesprek

Een minister annuleert de benoeming van een vrouw op een hoge post en schuift een witte man naar voren, waar hij een betere 'klik' mee voelt. De zelfbenoemde feminist gaat zo in de weg staan van de diversiteit die hij zegt na te streven. Ber Damen analyseert in dit artikel haarscherp wat er op het departement aan de hand is.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.