1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

De voordelen van de MKB-verzuim-ontzorgverzekering

Vanaf 1 januari volgend jaar hebben mkb-bedrijven een nieuwe optie om de risico's van (langdurig) verzuim af te dekken: de MKB-verzuim-ontzorgverzekering. Wat houdt het product in en wat is de meerwaarde voor werkgevers?

De voordelen van de MKB-verzuim-ontzorgverzekering

In het regeerakkoord is opgenomen dat kleine werkgevers zich voor het tweede jaar loondoorbetaling verplicht zouden verzekeren bij het UWV.

Het eerste jaar kun je dan bij een private verzekeraar afdekken en vanaf het derde jaar komt de langdurig zieke werknemer in de WIA terecht. In de praktijk werkt dat moeizaam, zeggen Walter Lammerse en Ron Knaken van Centraal Beheer.

Waarom is dit product er gekomen?

Lammerse: "Het is lastig om een goede planning te maken voor de re-integratie van een langdurig zieke werknemer als je na een jaar overstapt naar het UWV. Dossiers moeten worden overgedragen en er is geen duidelijke regie. Bovendien komt de re-integratie op het bordje van de werkgever te liggen: die moet alles zelf regelen. Dat is niet goed voor werknemer, werkgever en UWV. Daarom is eind vorig jaar, mede op initiatief van verzekeraars, een convenant gesloten waarin is afgesproken dat er een nieuw product wordt ontwikkeld waarmee het mkb echt wordt ontzorgd op verzuimgebied en het tweede jaar verzekeren bij het UWV van de baan is. Bij dat convenant zijn ook de overheid, de werkgeversorganisaties en Oval, de organisatie van dienstverleners op het gebied van duurzame inzetbaarheid, betrokken."

Wat houdt die ontzorgverzekering in?

Knaken: “De basis is dat de kleinere werkgever, de focus ligt op bedrijven tot zo’n 25 medewerkers, bij een verzekeraar een verzuimproduct kan sluiten voor twee jaar. Onderdeel van die verzekering is dat de verzekeraar alle zaken rondom re-integratie, verzuimbegeleiding en casemanagement uit handen neemt. Bij verzuim hoef je als werkgever dus niet meer alle re-integratiediensten zelf te regelen.”

Wat is daarvan het voordeel?

Lammerse: “Het is ten eerste een pluspunt dat de twee jaar loondoorbetaling in stand blijft. De afspraak is dat werkgevers meer ontzorgd worden op verzuimgebied. Het is de bedoeling dat daarbij de casemanager de regisseur wordt in de keten, zodat de werkgever veel werk uit handen wordt genomen waar hij geen verstand van heeft."

Het lijntje naar de werknemer zal veel meer dan voorheen worden opengehouden”

"Daarnaast wordt op die manier de werknemer veel meer betrokken bij zijn eigen herstel. De casemanager zal ook veel meer de re-integratiepartij en de werknemer aansporen om werk te maken van de re-integratie. Het lijntje naar de werknemer zal veel meer dan voorheen worden opengehouden.”

Is die deadline van 1 januari niet krap?

Knaken: “Er is wel enige druk. Op 1 juli moet 100% duidelijk zijn waar het product aan moet voldoen. Wat zit er wel en niet in? We onderzoeken nu hoe we de verschillende onderdelen van de MKB-verzuim-ontzorgverzekering IT-technisch kunnen bundelen. Ons voordeel is dat we met het product inclusief de rol van de casemanager al ervaring hebben. Het is vooral een kwestie van de juiste onderdelen samenvoegen. Het werk valt dus mee, maar het blijft een uitdaging.”

Lees ook: Ontzorging bij langdurig verzuim

Lammerse: “De verzekering bestaat voor 90% uit bouwstenen waar we ervaring mee hebben sinds de privatisering van de Ziektewet in 1996. Het nieuwe is de prominentere rol van de casemanager. Afgelopen jaar hebben we daar pilots mee gedraaid en de resultaten stemmen ons positief. We hebben er vertrouwen in dat we het product na de zomer kunnen presenteren. Afspraken over re-integratie zijn tot nu toe altijd via de band van de werkgever gespeeld, waarbij de werknemer een beetje buitenspel stond. Wij merken bij de pilots dat deze nieuwe werkwijze ervoor zorgt dat het proces veel sneller en beter verloopt.”

Waar moet je als werkgever op letten?

Lammerse: “MKB-Nederland gaat keurmerken uitdelen aan de aanbieders van de nieuwe verzuim-ontzorgverzekering. Zorg dat je in elk geval een verzekeraar kiest die dat keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat je een product hebt dat door je belangenorganisatie wordt aanbevolen.”

Kleine werkgevers krijgen gemiddeld eens in de zeven jaar te maken met langdurig verzuim”

Knaken: “Kleine werkgevers krijgen gemiddeld eens in de zeven jaar te maken met langdurig verzuim. Juist in die groep is er weinig ervaring met verzuim, waardoor het belangrijk is om het proces uit handen te kunnen geven. Het is voor een werkgever een goede aanleiding om te kijken hoe hij het op dit moment heeft geregeld.

Heb je ervaring met langdurig verzuim, dan kan ik me voorstellen dat je een afweging gaat maken tussen de kosten van een verzuimverzekering en deze ontzorgverzekering.”

Want de verzuim-ontzorgverzekering is duurder...

Lammerse: “Je betaalt niet de laagste prijs, maar je koopt wel meer dienstverlening in dan alleen een verzekering. Je hebt als werkgever ook nog altijd de optie om voor een ‘gewone’ verzuimverzekering te kiezen. Hou er dan wel rekening mee dat je bij een verzuimgeval alle dienstverlening eromheen zelf moet organiseren. Dat kost veel tijd. Ik denk dat je dan met deze luxere variant uiteindelijk beter af bent. Uiteraard zoeken we bij de ontzorgverzekering wel de gulden middenweg van een aantrekkelijke prijsstelling en ontzorgen van de werkgever. Het product past ook bij verzekeren zoals we dat tegenwoordig zien: niet meer een platte verzekering aanbieden, maar ook dienstverlening richting werkgevers en werknemers.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

vrouw leest informatie op haar tablet

De 7 best gelezen exclusieve artikelen op PW. in 2024

Van veelgestelde vragen over zorgverlof tot de HR-jaarkalender. Dit zijn de exclusieve artikelen waarin de HR-professionals in 2024 het meest geïnteresseerd waren.

Vrouw zit met voetblessure op de bank en bekijkt een brief

Wie is er verantwoordelijk voor de kosten van het...

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de kosten van de re-integratie. Het volledige antwoord op deze en andere vragen vind je in de faq.

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

Met de HR-jaarkalender ga je goed voorbereid 2025 in

PW. heeft de belangrijke momenten en cruciale data voor HR in één handig overzicht gezet. Download hem nu.

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de rechter

Is volledige doorbetaling bij ziekte verworven recht? Dit zegt de...

Een medewerker vordert 100% loon tijdens ziekte, in plaats van de contractueel bepaalde 70%. In het verleden kregen zieke werknemers volledig loon.

Dit moet je weten over de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

Dit moet je weten over de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen

De WIA is van toepassing op mensen die als gevolg van ziekte een loonverlies lijden van ten minste 35%. Hierover lees je alles in deze praktijkgids.

Bouwt een zieke werknemer vakantiedagen op?

Bouwt een zieke werknemer vakantiedagen op?

Voor een zieke werknemer loopt de opbouw van de wettelijke- en bovenwettelijke vakantiedagen door. Het volledige antwoord op deze en andere vragen vind je in de faq re-integratie.

Voorbeeldbrief: uitnodiging werknemer voor gesprek re-integratie spoor 2

Voorbeeldbrief: uitnodiging werknemer voor gesprek re-integratie...

Gebruik deze modelbrief om je werknemer uit te nodigen voor een gesprek over re-integratie in spoor 2.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.