1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Een gezonde en vitale bedrijfscultuur trekt talent aan

Werknemers zijn op. Met die kop schreef een dagblad over het nijpende tekort aan arbeidskrachten. De situatie is zo ernstig dat bedrijven worden belemmerd in het uitvoeren van hun taken - zoals in de zorg - of in hun groei.

Een gezonde en vitale bedrijfscultuur trekt talent aan

In de transportsector en IT-branche is nauwelijks nog aan personeel te komen. Talent is kieskeurig. Ze vinden de bedrijfscultuur minstens zo belangrijk als salaris. Gezondheids- en vitaliteitsbeleid zijn onmisbare onderdelen van een aantrekkelijke cultuur.

Toch hebben slechts vijf op de tien grote bedrijven een vorm van gezondheidsbeleid. Directies beseffen dat ze iets extra’s moeten doen, nu de concurrentie op de arbeidsmarkt toeneemt en talent kan kiezen waar het wil werken.

Duurzame inzetbaarheid

Investeren in een cultuur van gezondheid en vitaliteit kan een bedrijf veel opleveren. Waar duurzame inzetbaarheid het uitgangspunt is, doet een werkgever er alles aan doen om medewerkers gezond te houden of weer snel gezond te krijgen. Effectieve interventies beperken de uitval van personeel, waardoor de noodzaak om nieuwe medewerkers aan te trekken kleiner wordt.  Maar pas wel op. Wanneer de hoeveelheid werk toeneemt, stijgen de risico’s. Meer doen met minder mensen, ook al zijn ze gezond, zorgt voor druk, extra belasting en grotere kans op verzuim.

‘Great place to work’

Bedrijven met een cultuur van gezondheid en vitaliteit, staan bekend als ‘great places to work’. Mensen werken graag in een omgeving waarin er zorg is voor elkaar en waar gezondheid en welzijn zijn ingebed in de dagelijkse gang van zaken. In zo’n great place to work speelt HR in op de issues van morgen en maken medewerkers gebruik van interventies op het gebied van werkstress, fysieke belasting, zingeving of werk-privébalans. Problemen worden voorkomen in plaats van achteraf opgelost.

Een mooi voorbeeld

Een van mijn klanten rolt nu een vernieuwend gezondheidsbeleid uit. Het bedrijf steunt medewerkers niet alleen op fysiek, mentaal en zingevingsvlak, maar ook op spiritueel gebied. De werkgever doet dit natuurlijk niet alleen uit zorgzaamheid. Er zit ook een bedrijfsmatige reden achter.

Uit onderzoek van Gfk blijkt dat een goed gezondheidsbeleid leidt tot een veiliger, gezonder en plezieriger werkomgeving, met lager verzuim en minder ongevallen. In een cultuur van gezondheid en zorg halen werknemers meer voldoening uit hun werk en zijn gemotiveerder dan bij doorsnee-bedrijven. Het verloop ligt ook duidelijk lager, evenals de kosten.

Maar hoe bouw je zo’n vitale cultuur?

Gelukkig hoef je dat niet meer zelf uit te vinden, er zijn boeken vol geschreven over het creëren van een vitale cultuur. Werkgevers zien vaak over het hoofd dat hun zorgverzekeraar ook een rol kan spelen. Zorgverzekeraars hebben dagelijks met deze materie te maken. Ze kennen best-practices en geven advies. Met effectieve interventies helpen ze voorkomen dat er problemen en uitval ontstaan. Zo bouw je samen een cultuur van gezondheid en vitaliteit.

Wereldwijd besef

In Zweden is ‘sporten onder werktijd’ bij sommige bedrijven al een verplichting. In de Verenigde Staten organiseren bedrijven als Apple en Amazon zelf de meest effectieve zorg voor hun medewerkers. Wereldwijd dringt het besef door dat gezondheid en vitaliteit zowel een verantwoordelijkheid van medewerkers als werkgevers is.

Door samenwerking ontstaan great places to work. Zulke culturen zijn niet alleen goed voor bestaande medewerkers, ze hebben ook een grote aantrekkingskracht op nieuw talent. En dat is best handig op een krappe arbeidsmarkt.


Wouter Schouten
Bedrijfszorgspecialist CZ

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

2025 begint bijna. Wat betekent dat voor de ontwikkeling van HR? Welke skills heeft een HR-professional nodig om klaar te zijn voor de toekomst?

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Van links naar rechts: Ingeborg Jellema (eindredacteur), Rajiv Ramlakhan (jurist arbeidsrecht en redacteur), Marloes Oelen (hoofdredacteur), Bregje Kop (redacteur), Pauline van Laar (eindredacteur). Niet op foto: Nicolette van den Hout (redacteur).

Fijne feestdagen van de PW.-redactie (met handige tips als cadeau)

De redactie van PW wenst je fijne feestdagen en alvast een gezond, leerzaam en inspirerend 2025. Kun je het tijdens deze dagen toch niet laten om iets over je vakgebied te lezen? Dan hebben wij een paar leuke en toepasselijke aanraders voor je.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

Ruim 300 HR-, arbo- en salarisprofessionals bezochten afgelopen dinsdag (26 november) het Kennisfestival in de Jaarbeurs in Utrecht.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.