Al weer voor de vijfde keer vindt de week van de werkstress plaats. Tussen 12 en 15 november wordt aandacht besteed aan werkstress. Doel van deze week is dat zo veel mogelijk organisaties preventie van werkstress op de agenda te zetten door plezier op de werkvloer centraal te stellen.
Steeds meer organisaties realiseren zich dat het belangrijk is om werkstress actief terug te dringen. In 2014 nam 69 procent van de werkgevers maatregelen om werkstress terug te dringen, in 2016 77 procent. Toch wil ruim 45 procent van de werknemers nog (meer) maatregelen op dit gebied.
Klachten door werkstress
En de cijfers geven werknemers gelijk. Uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA, uitgevoerd door TNO en CBS, komen verontrustende cijfers naar voren. Uit de NEA 2017 blijkt dat 15,9 procent van de werknemers kampt met burn-outklachten. Dat is meer dan in afgelopen jaren. Zulke klachten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen (respectievelijk 17,1% en 14,9%). De grootste risicogroep voor dit type klachten zijn jongeren in de leeftijd van 25-34 jaar. Als belangrijkste oorzaken voor de klachten worden de volgende zaken genoemd: weinig zeggenschap over het werk, hoge werkdruk, gebrek aan steun door collega’s of leidinggevenden en ongewenst gedrag op het werk.
Gratis webinar werkstress
Wil je ontdekken wat de grootste misvattingen zijn over werkstress? En wat je als werkgever echt anders kan doen om werkstress te verlichten? Volg dan op maandag 12 november om 12.00 uur dit gratis webinar. Daarin presenteert Prof. dr. Willem van Rhenen, Chief Health Officer van Arbo Unie, een aanpak die echt zoden aan de dijk zet. Schrijf u hier in!