1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

Veel grote organisaties hebben een grote droom; innovatief zijn, klantgericht, flexibel en dat alles met een laag kostenniveau dankzij operational excellence. Deze droom is niet vrijblijvend, maar essentieel voor duurzame winstgevendheid en dus voor het (zelfstandig) voortbestaan. Hugo Hoetink, senior trainer Horizon Training & Ontwikkeling, geeft hier zijn visie over het verwezenlijken van de droom.

Talentontwikkeling: durf klein te beginnen!

‘Het besef groeit dat de droom niet alleen te realiseren is dankzij ingrepen op de harde kant. De focus op de zachte kant is onmisbaar', zegt Hugo Hoetink. 'Hierbij gaat het om de optimale inzet van talent. Niet alleen dat van de managers of de ‘high potentials’, maar van iedereen. Vaak vertalen grote organisaties deze focus in grote programma’s, gericht op ‘dienend leiderschap’, een innovatieve cultuur of andere talent bevorderende doelstellingen.’

Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’

'Het nadeel van grote programma’s is dat je ‘deelnemers’ creëert', aldus Hugo. 'Als het mee zit zijn deze deelnemers betrokken en enthousiast, maar uiteindelijk is deelnemer zijn niet genoeg. Wat nodig is zijn mensen die vanuit eigen initiatief de benodigde veranderingen oppakken én doorzetten. De goede vraag is dan niet: Hoe ‘krijg ik de mensen ’mee’ in de droom van een innovatieve, klantgerichte organisatie? Maar: hoe vind ik de mensen die al klantgericht en innovatief zijn? En: hoe versterk ik hun ideeën, hun mogelijkheden en hun impact? Deze aanpak vraagt het lef om het idee van een ‘groot programma’ los te laten, en om klein te beginnen.'

'Hoe zou het zijn om niet naar de organisatie te kijken als een ‘te transformeren geheel’ maar als een bonte gemeenschap van mensen? Hoe zou het zijn om in die gemeenschap op zoek te gaan naar mensen bij wie het vuur brandt? Dan vind je die medewerker die geheel op eigen kracht 10k heeft bespaard door een procesverbetering te bedenken en door te voeren. Dan vind je die manager die een kans ziet in de markt maar bij het benutten daarvan zijn neus stoot aan een ‘schot’ in de organisatie. Dan vind je dat team dat zijn werk anders heeft georganiseerd waardoor het ziekteverzuim is gehalveerd. Hoe zou het zijn om de verhalen, de successen, de vragen en de ontdekkingen van deze mensen te verzamelen? En om deze mensen het geloof en de mogelijkheden te geven hun ervaringen en inzichten te verspreiden?'

Kleine stappen

Het is ongelofelijk spannend om vanuit HR of L&D perspectief aan te geven dat er geen ‘groot programma’ komt. Want hoe ga je de volgende 100 miljoen vinden door iemand met een idee van 100k in het zonnetje te zetten en de ruimte te geven? Vanuit lineair perspectief duurt het dan minstens honderd jaar voordat de doelstelling is gerealiseerd. Vanuit exponentieel perspectief is het echter maar 3 stapjes van 100k naar 100 miljoen. Hoetink: 'Dus: L&D’ers, HR-businesspartners en andere veranderaars: ga geen grote programma’s ontwerpen achter je bureau, maar trek de organisatie in met je rugzak aan interventies, partners en professionele vaardigheden en ga aan de slag met de energie die er is. Zo breng je een beweging op gang met exponentiële kracht. Zo zullen jouw kleine stappen de katalysator vormen van resultaten die de grootste droom overtreffen. In de MOOC Wendbaarheid en Talentonwikkeling onderzoeken we hoe organisaties hun wendbaarheid kunnen vergroten en hoe ze daarbij een appél kunnen doen op de talenten van medewerkers.'

Dit artikel is gesponsord door Horizon Training & Ontwikkeling.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.