1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Prinsjesdag 2018: de samenvatting voor HR

De WAB, de aanpak van de schijnzelfstandigheid, het pensioenstelsel: ziet u door de bomen het bos nog na Prinsjesdag? Arbeidsrechtadvocaat Stëffan de Jong van Banning Advocaten vat de belangrijkste punten voor HR samen.

Prinsjesdag 2018: de samenvatting voor HR

Niet veel nieuws voor HR dit jaar bij Prinsjesdag. En dat is maar goed ook, want uiteindelijk houden de meeste werkgevers niet zo van verrassingen. De in de begroting aangekondigde plannen kwamen eerder voorbij. De vijf meest interessante op een rij.

1 Wet Arbeidsmarkt in Balans

In de begroting voor 2019 aandacht voor de reeds in april aangekondigde Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). Het wetsvoorstel moet in het najaar van 2018 bij de Tweede Kamer liggen. Enkele onderdelen van de WAB:

  • Verruiming van de proeftijd. Bij het direct aanbieden van een vast contract wordt de proeftijd maximaal 5 maanden en voor contracten van meer dan twee jaar wordt de maximale proeftijd drie maanden.
  • Invoering van een extra ontslaggrond (cumulatiegrond) bij een ontslagprocedure voor de rechter. Wordt de arbeidsovereenkomst op basis van de cumulatiegrond ontbonden, dan kan de rechter een extra vergoeding toekennen van maximaal de helft van de transitievergoeding.
  • De transitievergoeding wordt aangepast. De transitievergoeding gaat gelden vanaf eerste werkdag (in plaats vanaf 2 jaar). De opbouw van de transitievergoeding wordt soberder: voortaan telt elk dienstjaar voor een derde maandsalaris.
  • Lagere WW-premie bij aanbieden van een vast contract.
  • De ketenregeling (het maximaal aantal opeenvolgende tijdelijke contracten) gaat weer van twee naar drie jaar.
  • Aanpassingen bij oproepcontracten. Oproepkrachten hoeven niet permanent beschikbaar te zijn. De oproepkracht hoeft aan een oproep geen gehoor te geven als de arbeidsomvang niet of niet duidelijk is vastgelegd en de oproep niet minstens vier dagen van het voren bekend is gemaakt.
  • Payroll werknemers krijgen een eigen plek in de wet. Met uitzondering van pensioen moeten hun arbeidsvoorwaarden ten minste gelijk zijn aan die van de werknemers bij de inlener.

2 Compensatie transitievergoeding voor kleine werkgevers

Werkgevers ervaren drempels bij het geven van een vast contract. Vooral kleine werkgevers zien regels rondom ziekte en verplicht betalen van een ontslagvergoeding als risicovol en belastend. Om het MKB toch zo ver te krijgen dat er meer vaste banen worden aangeboden, is het kabinet van plan om ‘de scherpe randen van de transitievergoeding te slijpen’. Plan is om bij kleine werkgevers de transitievergoeding te compenseren in geval van een ontslag vanwege een reorganisatie, pensionering of ziekte.

 3 Aanpakken schijnzelfstandigheid

Wanneer ben je zelfstandig en hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en premies in te houden, en wanneer is toch sprake van een arbeidsovereenkomst? Eerst moest iedereen een VAR hebben, vervolgens moesten we allemaal aan de modelcontracten en nu toch weer niet. Bedrijven worden er gek van. In juni stuurden de Minister van SZW en de Staatsecretaris van Financiën een ‘kamerbrief’ aan de Tweede Kamer over de route naar inwerkingtreding van wetgeving ter vervanging van de Wet DBA. Volgens die brief zet het kabinet in op drie routes.

  1.  Handhaving wordt uitgesteld tot 1 januari 2020, behalve voor kwaadwillende.
  2.  Uiterlijk 1 januari 2019 wil het kabinet verduidelijkt hebben wanneer wel of geen sprake is van gezag (het onderscheidend criterium tussen werknemers en zelfstandigen)
  3.  Voor de langere termijn wordt onderzoek gedaan naar op de opkomst van nieuwe vormen van arbeidsrelaties, waaronder de introductie van een ondernemersovereenkomst en aanpassing van de definitie van uitzendovereenkomst.

De voorgestelde maatregelen bestaan nu nog uit een onderscheid tussen zelfstandigen met een laag en hoog tarief. Bij een laag tarief in combinatie met een langdurige werkperiode zou voortaan altijd sprake zijn van een arbeidsrelatie. Bij een hoog tarief in combinatie met een korte werkperiode of het verrichten van (voor de inlener) niet reguliere bedrijfsactiviteiten, kan gekozen worden voor een opt-out wat betreft loonheffing en werknemersverzekeringen. Tussen de arbeidskrachten met een laag en hoog tarief zitten de personen waarbij de opdrachtgever via een web module een verklaring kan krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.

4 Pensioenen

Het Nederlandse pensioenstelsel behoort, aldus het kabinet, tot het beste van de wereld. Toch moet er vernieuwd worden. De sterke punten houden we: collectieve uitvoering voor lage kosten; risicoverdeling voor levenslange uitkering; de verplichtstelling voor een groot aantal werknemers. De doorsneesystematiek moet verdwijnen: een ieder krijgt op elk moment de pensioenopbouw die past bij de ingelegde premie. Daardoor moet het voor zzp'ers aantrekkelijker worden om mee te doen. Het kabinet gaat de mogelijkheid onderzoeken om na pensionering een deel van het pensioen ineens op te nemen.

Zie ook: Pensioen wordt steeds complexer

5 Arbeid en zorg

In de begroting ook aandacht voor het plan voor uitbreiding van het geboorteverlof. De partner van de moeder krijgt in het eerste half jaar recht op zes weken geboorteverlof. Het adoptie- en pleegzorgverlof gaat van vier naar zes weken.

Verder onderzoeken

Volgens de begroting signaleert het kabinet dat de arbeidsmarkt in een hoog tempo verandert. Het is de vraag of het arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit op langere termijn nog wel op elkaar aansluiten. Een onafhankelijke commissie moet gaan onderzoeken in hoeverre het huidige stelsel toekomst bestendig is.

Stëffan de Jong is arbeidsrechtadvocaat bij Banning.

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Prinsjesdag 2022: 'Werk moet aantrekkelijker worden'

Wat zijn de gevolgen van Prinsjesdag 2022 voor werkenden en werkgevers? Bij veel maatregelen staat vooral het financieel aantrekkelijker maken van werken centraal, zegt Christian Klein, adviseur Inkomensverzekeringen en duurzame inzetbaarheid bij Centraal Beheer. Maar ook de krapte op de arbeidsmarkt heeft de aandacht in Den Haag. De belangrijkste ingrepen op een rij.

Foto: Cytonn Photography | Pexels

Met welke arbeidsvoorwaarden trek je het talent van de toekomst aan?

Nieuwe generaties vragen om nieuwe arbeidsvoorwaarden. Alleen zo kan je als werkgever goed meedoen in de race om talent en goed voorbereid zijn op de toekomst. Waar moet je als werkgever op letten?

Personeelstekorten voor zijn?   Hoe een gericht arbeidsmarktbeleid kan helpen

Personeelstekorten voor zijn? Hoe een gericht arbeidsmarktbeleid kan...

Arbeidsmarktkrapte en personeelstekorten zijn al een tijd een probleem voor werkgevers en het probleem wordt alleen maar groter. Volgens de Rabobank had in december 2021 bijna de helft van de bedrijven waarvoor arbeidsmarktkrapte een grote uitdaging is, de afgelopen zes maanden de salarissen voor nieuwe werknemers verhoogd. Daarnaast had ruim 20 procent van de bedrijven uit die groep de kwalificatie-eisen voor nieuwe werknemers omlaag bijgesteld. Wat kan je doen naast dergelijke kortetermijnmaatregelen?

De arbeidsmarkt van morgen: kijk over de grenzen van je organisatie heen

De arbeidsmarkt van morgen: kijk over de grenzen van je organisatie...

De wereld verandert snel en organisaties zetten alle zeilen bij om klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van morgen. Maar hoe ziet die er nu eigenlijk uit? Tom van Disseldorp en Noor Kok, consultants bij OPEN van Centraal Beheer, werpen een blik in de toekomst. "Er is een andere kijk op HR nodig."

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

2025 begint bijna. Wat betekent dat voor de ontwikkeling van HR? Welke skills heeft een HR-professional nodig om klaar te zijn voor de toekomst?

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Nederland, Den Haag, 17 sept. 2024
   Koffertje Miljoenennota 2025 
 Eelco Heinen VVD Minister van Financien heeft dinsdagmiddag de Rijksbegroting aangeboden aan de Tweede Kamer. De Miljoenennota is de begroting voor het komende jaar 2025 /  Op de derde dinsdag in september is de traditionele aanbieding van het koffertje op Prinsjesdag tijdens de opening parlementaire jaar.
 foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Experts arbeidsmarkt: 'Eerder aangekondigde hervorming gaat door, het...

Er is geen nieuw beleid aangekondigd voor wat betreft de hervorming van de arbeidsmarkt. Dit kabinet gaat door met de al ingezette hervorming. Dat geeft rust, zeggen experts. Het is nog wel wachten op de precieze uitwerking.

Caroline van der Plas (BBB) en Henk Vermeer (BBB) na afloop van een laatste overleg over de kabinetsformatie. PVV, VVD, NSC en BBB hebben een definitief akkoord gesloten voor het vormen van een rechts kabinet (foto: ANP, Sem van der Wal).

Dit betekent het hoofdlijnenakkoord voor HR

Het aanstaande nieuwe kabinet gaat in ieder geval voor een deel door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC.

DEN HAAG - Karien van Gennip, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
ANP - Hollandse Hoogte - Dijkstra bv

Hervorming arbeidsmarkt: zo staat het ervoor

Ondanks de demissionaire status van het kabinet, gaat het door met het hervormen van de arbeidsmarkt. Wat is de stand van zaken?

Groene arbeidsvoorwaarden: wat is het en hoe voer je het in?

Groene arbeidsvoorwaarden: wat is het en hoe voer je het in?

Het opnemen van een klimaatbudget in de arbeidsvoorwaarden wordt steeds populairder. Maar je mag niet zomaar eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wijzigen. Hoe kun je het dan invoeren? Wat zijn groene arbeidsvoorwaarden en hoe financier je het?

Joost Schrage: "Een toekomst zonder arbeidsmarkt?"

Joost Schrage: "Een toekomst zonder arbeidsmarkt?"

Elon Musk opperde onlangs dat er 'een moment komt waarop geen enkele job meer nodig is'. Een vooraankondiging van een verdwijnende arbeidsmarkt? Of toch niet?

Dit zijn de 3 panelgesprekken met HR tijdens PW. Kennisfestival

Dit zijn de 3 panelgesprekken met HR tijdens PW. Kennisfestival

Grensoverschrijdend gedrag, de krappe arbeidsmarkt en hoge verzuimcijfers zijn belangrijke HR-topics. Daarom praten we tijdens het HR Kennisfestival door over deze onderwerpen in 3 panelgesprekken met experts en HR-professionals.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.