1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Een podium voor bescheiden vernieuwers

Het is een wijdverbreid misverstand dat voor organisatieontwikkeling grote plannen en interventies nodig zijn van managers en adviseurs. Organisaties zijn altijd in ontwikkeling, helemaal vanzelf. Er zijn altijd mensen die de neiging niet kunnen onderdrukken om met een nieuwsgierige blik rond te kijken in de wereld en die daardoor blijven vernieuwen. Het is soms wel jammer dat deze pareltjes niet uit hun schulp kruipen. Kunnen wij ze misschien helpen hun mentaliteit en hun inzichten te delen, zodat de ontwikkeling van de organisatie versneld?

Een podium voor bescheiden vernieuwers

Wat is hier precies het probleem? In de praktijk komen wij drie belemmeringen tegen die het vrijmoedig delen van goede ideeën, succesvolle innovaties en andere inspirerende impulsen in de weg staan:

1) Wat ik doe is niet zo bijzonder

Veel mensen die bijzondere dingen doen, vinden dat zelf volstrekt normaal. En vaak zelfs oninteressant. Dat heeft te maken met talent. Een definitie van talent is ’buitengewoon snel en zonder moeite een hoog niveau kunnen bereiken in een bepaalde vaardigheid’. Dus iemand die het talent heeft om nieuwsgierig te zijn en zijn indrukken op een innovatieve manier toepasbaar te maken zal dat talent zelf niet snel heel opvallend vinden. Dus waarom zou je er dan over praten?

2) Ik weet niet hoe ik het doe

Iemand met een talent heeft dus de neiging zijn eigen gave heel gewoon te vinden. Voor de buitenwereld ziet dit er uit als ‘bescheidenheid’. En als hij er dan toch van overtuigd raakt dat hij iets bijzonders presteert, dan nog zal hij niet weten hoe hij het ‘succesrecept’ kan delen. Talenten doen gewoon en weten echt niet onder woorden te brengen welke principes of stappen ze daarbij volgen. Precies om deze reden is de trainerscarrière van Marco van Basten zo verschrikkelijk in het slob geraakt. Dit intuïtieve genie heeft nooit aan normale spelers kunnen uitleggen hoe ze zich konden verbeteren.

3) Ik ben niet zo’n borstklopper

En als iemand dan al een verhaal zou hebben bij zijn succesvolle aanpak, dan is het nog een hele stap om met dat verhaal op de zeepkist te gaan staan. In de meeste organisaties zijn er maar twee situaties waarin er over projecten wordt verteld. De eerste setting is die van verantwoording, en de tweede is die van profileren (kijk eens hoe goed ik het doe). De bescheiden vernieuwer heeft aan beide een hekel. Vaak ontbreekt het aan een derde soort podium, waar het leren centraal staat.

Om deze euvels te overwinnen werkt Horizon T&O al geruime tijd en met veel plezier als ‘talentversterker’. In die rol bouwen wij met bescheiden vernieuwers in drie stappen een geschikt podium waar zij kunnen stralen en anderen inspireren. Een klein zetje is daarvoor vaak voldoende. Ook goed voor onze eigen bescheidenheid.

Dit artikel is gesponsord door Horizon T&O.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Beoordelingsgesprek (Foto: Shutterstock)

5 alternatieven voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek

Steeds meer organisaties schaffen de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken af. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling, over de alternatieven.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denkenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekeringGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hier moet HR op letten bij het kiezen van een verzuimverzekering

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? De aandachtspunten op een rij.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.