1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Karmac HR Solutions helpt organisaties met het optimaliseren van hun dossiers. “Vaak zijn documenten al wel gedigitaliseerd, bijvoorbeeld door documenten te scannen, maar vergeet HR ze daarna te optimaliseren”, geeft Herma Kroon aan. Optimaliseren houdt in dat dossiers geen fouten en dubbele data bevatten en bestaat uit het categoriseren van documenten, het toekennen van een datum en het screenen op vermengingen en het ontdubbelen van duplicaten.

Die stap is essentieel om efficiënt en privacyvriendelijk digitaal te kunnen werken. En dat realiseren organisaties zich niet altijd. “Wij merken dat veel bedrijven denken dat het wel goed zit, maar als we dan bij klanten testdossiers doornemen, komen we geregeld al snel problemen tegen”, zegt Kroon.

Vermenging van gegevens

Een van die problemen is bijvoorbeeld vermenging van gegevens: een document dat in een personeelsdossier van iemand anders verzeild is geraakt of een document waar gegevens van meerdere medewerkers op staan. “Dat is een van de ergste fouten die je in je dossiers kunt hebben. Het is echt een no-go. Vroeger was het geen probleem; op hetzelfde document stonden dan salaris- of functiewijzigingen van verschillende medewerkers. Dat mag sinds de invoering van privacywet AVG allemaal niet meer. Als wij kijken of de dossiers voldoen aan de privacyregels, constateren we bij acht van de tien klanten vermenging.”

Karmac kan bij het optimaliseren van dossiers een screening doen op dit soort fouten. En dat scheelt veel tijd; iemand kijkt visueel naar de verschillen tussen de persoonsgegevens en de data die in een document staan. Zo kan worden gecontroleerd of het betrokken document ook echt bij die medewerker hoort en of er meerdere medewerkers op het document worden genoemd.

Drie vlaggen

Een controle kan drie ‘vlaggen’ opleveren, legt Kroon uit. “De rode vlag betekent dat we 100% zeker weten dat het document niet bij de betrokken medewerker hoort. Een gele vlag geven we als gegevens afwijken, zoals een geboortedatum of een voornaam.’ En een groene vlag betekent niet dat het document prima in orde is, maar dat er gegevens van meerdere medewerkers in een document staan. ‘Het is dus pas in orde als je geen vlaggen hebt.”

Realiseer je dat je nu ook al je bestaande dossiers onder de loep moet nemen, want ook die moeten aan de AVG voldoen”

Kroon komt vaak tegen dat in het verleden papieren van een medewerker in een dossier van een collega met een vergelijkbare naam terecht zijn gekomen, of dat er per ongeluk een arbeidsovereenkomst van iemand anders is meegekopieerd. Dat vindt ze ook logisch: “Veel bedrijven bestaan al heel lang en jaren terug was het optimaliseren van dossiers helemaal niet aan de orde. Maar realiseer je dat je nu ook al je bestaande dossiers onder de loep moet nemen, want ook die moeten aan de AVG voldoen.”

Privacygevoelig zijn ook verzuimdossiers. Medische gegevens mogen niet in een document aan de orde komen. Het UWV en arbodiensten weten dat en houden daar rekening mee in hun communicatie; dat maakt het makkelijker om geen ongewenste informatie in je dossier op te nemen. “Maar ook hier geldt dat je je oude dossiers goed moet controleren, want ook daar mogen zulke details niet meer in voorkomen”, waarschuwt Kroon.

Bewaarbeleid

Het optimaliseren van personeelsdossiers is geen eenmalige actie: er is immers continu nieuwe data die bewaard wordt. Het is dan belangrijk dat iedereen weet hoe je daarmee om moet gaan. Karmac stemt daarom met klanten een bewaarbeleid af. “Daarin leg je een uniforme werkwijze vast, zodat je geen onnodige gegevens bewaart. Bij indiensttreding moet je bijvoorbeeld je bankrekeningnummer doorgeven. Maar er zitten in veel dossiers ook kopieën van bankpasjes. Dat is overbodig: het is meer een vervuiling van je dossier dan een toevoeging. Dat kun je voorkomen met een duidelijk bewaarbeleid, afhankelijk van hoe je de documenten gebruikt in de dossiers.”

Alleen de data die je echt nodig hebt, horen in het personeelsdossier thuis”

Hou je dossier zo schoon mogelijk, is de boodschap van Kroon. “Vroeger werd alles bewaard voor de zekerheid. Denk aan krantenartikelen of geboortekaartjes. Alleen de data die je echt nodig hebt, horen in het personeelsdossier thuis. De rest heeft geen toegevoegde waarde. Dat geboortekaartje kan dus de prullenbak in. Stel dat je in je bewaarbeleid hebt opgenomen dat je na een aantal jaren in dienst bepaalde documenten verwijdert. Leg dan ook meteen vast dat je geboortekaartjes of zwangerschapsverklaringen verwijdert.”

Zelf bijhouden

Karmac HR Solutions gooit zelf overigens niets in de prullenbak. Alle ontvangen documenten gaan weer terug naar de klant. “Wij maken een mappenstructuur waarin je kunt zien dat de documenten geschoond zijn. En na screening is het de bedoeling dat HR de dossiers voortaan zelf efficiënt bijhoudt. Vandaar het
belang van dat bewaarbeleid.”

Je kunt in je software vastleggen dat je automatisch een seintje krijgt als de bewaartermijn is verlopen”

“Je kunt in je software ook vastleggen dat je automatisch een seintje krijgt als van documenten de bewaartermijn is verlopen. Als je twijfelt of je dossiers wel helemaal schoon en AVG-proof blijven, kun je Karmac HR Solutions overigens ook jaarlijks vragen om een controle te doen.”

Risico datalekken verkleinen

Behalve het voldoen aan wet- en regelgeving is ook veiligheid een belangrijke drijfveer om je personeelsdossiers te optimaliseren, zo tipt Kroon nog. “Een degelijk bewaarbeleid kan je helpen om de dossiers overzichtelijk en efficiënt werkbaar te maken. Een datalek is er namelijk ook als je data in een document hebt staan dat door iemand anders bekeken kan worden. Dat is vervelend, maar kan ook je reputatie als bedrijf schaden. Dus het goed screenen en schoonhouden van je dossiers is veel belangrijker dan je misschien zou denken.”

Dit artikel is gesponsord door Karmac HR Solutions.

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

Checklist: screening van medewerkersVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.