1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Hoe zorg je dat onderwijs hoog op de agenda komt in je organisatie? Vier handige tips om medewerkers te laten groeien (en de organisatie ook).

Vier tips om leren echt op de kaart te zetten in de organisatie

Een organisatie waarin onderwijs onderdeel is van de bedrijfscultuur; veel HR-managers dromen ervan. Maar medewerkers hebben momenteel gemiddeld maar 1% van hun werkweek de tijd om nieuwe vaardigheden te leren. Met deze handige tips kun je hiermee meteen aan de slag binnen jouw organisatie.

1 Maak leren een natuurlijk onderdeel van de dag

Help medewerkers leren, groeien en slagen door dagelijks gepersonaliseerde inhoud, middelen en leerervaringen aan te bieden voor iedereen. Zoals hierboven al benoemd, is er dagelijks over het algemeen weinig ruimte voor medewerkers om bij te leren. En dat, terwijl 76% van de medewerkers aangeeft langer bij een organisatie te blijven als ze kunnen profiteren van leer- en ontwikkelingsondersteuning (Work Trend Index, 2022).

2 Stimuleer resultaten die belangrijk zijn voor de organisatie

Als HR-manager wil je graag dat medewerkers tijd investeren in leren en ontwikkeling, maar ook dat deze ontwikkelingen bijdragen aan de bedrijfsresultaten. Zo blijkt uit onderzoek van PwC uit 2020 dat 74% van de CEO’s wereldwijd bezorgd is dat een gebrek aan essentiële vaardigheden bij hun personeel een belemmering vormt voor toekomstige groei. Het is van groot belang dat managers en medewerkers onderwijs toegewezen krijgen en volgen dat aansluit bij bedrijfsresultaten en individuele doelen.

3 Zorg ervoor dat al het onderwijsmateriaal op één plek beschikbaar is

Omdat het op drukke werkdagen al zo moeilijk is om ruimte te vinden voor het leren van nieuwe vaardigheden, is het belangrijk om al het onderwijsmateriaal centraal beschikbaar te stellen op één plek én dat het afgestemd is op de functie om zo de relevantie te verhogen. Natuurlijk is dit veel werk, maar gelukkig helpt Microsoft Viva om dit op een efficiënte manier in te richten. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor medewerkers om gemakkelijk de groeimogelijkheden binnen de organisatie te vinden, maar uit de Work Trend Index van 2022 blijkt dat organisaties hier helaas niet genoeg prioriteit aan geven.

4 Zet vacatures eerst intern uit

Maar liefst twee op de drie medewerkers geeft aan langer bij de huidige werkgever te blijven als het gemakkelijker zou zijn om intern van baan te veranderen (Work Trend Index, 2022). De focus op langetermijngroei en de ontwikkeling van vaardigheden kan verklaren waarom 68% van de medewerkers aangeeft dat ze liever een zijwaartse stap maken die nieuwe vaardigheden biedt, dan een een stap omhoog in functie die vervolgens minder leer- en doorgroeimogelijkheden aanreikt. Erken dat mensen niet alleen kansen willen om promotie te maken, maar ook om hun vaardigheden te verbreden. Het grote voordeel van intern werven is dat de medewerkers bekend zijn met de organisatie en de werkwijze. Hierdoor is de kans op een misfit ook nog eens aanzienlijk kleiner.

Conclusie: als mensen niet kunnen leren, gaan ze weg

Het verband tussen leren en medewerkers behouden is duidelijk. Het is voor elke HR-manager tijd om werknemers opnieuw voor zich te winnen en nieuwe energie en kennis te geven. Dit kan eenvoudig door Microsoft Viva aan het werk te zetten, waarbij je focus kunt geven aan leren en ontwikkelen. Zo krijgen je medewerkers een betere werkbeleving. Zeker in de (nog altijd) krappe arbeidsmarkt, kunnen leiders zo prioriteit geven aan leren en ontwikkelen om zowel de mensen als het bedrijf te helpen groeien.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.