1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Met deze tips maak je nog beter gebruik van PW.

De PW.-website is helemaal vernieuwd. Hoofdredacteur Marloes Oelen geeft handige tips om de site beter te benutten.

Met deze tips maak je nog beter gebruik van PW.

Tip 1. Kant-en-klare voorbeelddocumenten

Capra Advocaten is de juridisch partner van PW. In de praktijk betekent dit dat zij alle voorbeelddocumenten en FAQ’s zorgvuldig hebben opgesteld. Zo weet je zeker dat de documenten die jij gaat gebruiken kloppen volgens de laatste wet- en regelgeving en dus juridisch juist zijn. Het zijn algemene documenten die je zo nodig kunt aanvullen of aanpassen. Gebruik ze als tekst voor een document dat je mooi laat opmaken in de huisstijl van je organisatie bijvoorbeeld. Voor maatwerk of advies in concrete praktijksituaties moet je natuurlijk altijd deskundig advies inwinnen.

Tip 2. Gebruik de collecties

Een zoekbalk op een website kan makkelijk zijn om iets snel te vinden, maar het geeft niet altijd het beste resultaat weer. Daarom hebben we de site nu ingericht per onderwerp – wat we de collecties zijn gaan noemen. Hoog over zijn de thema’s: nieuwe medewerker, in dienst, uit dienst en strategie. Dus als je iemand wilt ontslaan, dan ga je naar het thema uit dienst. Daar is een hele collectie over ontslag. In die collectie staat alle informatie die je moet weten: achtergrondartikelen, jurisprudentie, wat de wettelijke regels zijn, veelgestelde vragen, checklisten en voorbeelddocumenten die je zo kunt gebruiken.

Tip 3. Abonneer op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Misschien ben je nieuwsbrief-moe of ben je selectief in de nieuwsbrieven waar je op abonneert. De nieuwsbrief van PW. is dan een dikke tip, want de redactie houdt bij welke wet- en regelgeving je niet mag missen. En we informeren je niet alleen, we bieden je ook direct de praktische tools. Dus up-to-date voorbeelddocumenten en de antwoorden op prangende vragen waarmee medewerkers bij jou aankloppen. Als nieuwsbrieflezer ben je als eerste op de hoogte. Aanmelden doe je hier.

Tip 4. Lees de Praktijkgids Arbeidsrecht 2023

Van de Praktijkgids Arbeidsrecht verschijnt ieder jaar in januari een nieuwe editie met alle actuele arbeidsrechtelijke informatie voor HR. De allernieuwste uitgave is onlangs verschenen en als PW.-abonnee kun je die bekijken. Per onderwerp hebben we de relevante hoofdstukken uit de praktijkgidsen geplaatst. Bij elk onderwerp wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe de wet in elkaar zit, verrijkt met praktijkvoorbeelden uit de rechtspraak, tips en bijzondere aandachtspunten. Door de praktijkgidsen op te nemen op PWnet.nl geven we je de mogelijkheid om meer verdieping rondom bepaalde onderwerpen te zoeken. Hier bekijk je de praktijkgidsen.

Marloes Oelen is journalist en hoofdredacteur van PW. en Salarisnet.

De PW. nieuwsbrief en website: laat ons weten over welke onderwerpen jij meer wilt lezen  

De PW. nieuwsbrief en website: laat ons weten over welke onderwerpen...

Zijn arbeidsovereenkomsten en verzuim voor jou belangrijk? Of lees je liever over recruitment? Vink het nu aan in je profiel.

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Gratis lunch op het werk: verkapt loon of arbobeleid?

Een tuinbouwbedrijf biedt zijn werknemers gratis gezonde lunchmaaltijden aan. Maar vallen deze maaltijden, als onderdeel van het arbobeleid, onder de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen? De Hoge Raad geeft duidelijkheid.

Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscase

Zo maak je van duurzame inzetbaarheid een businesscase

Beleid maken rondom duurzame inzetbaarheid is nodig. Daarvan zijn HR en Finance overtuigd. Maar dat beleid wordt door beide afdelingen nog wel eens anders geïnterpreteerd. Tijd dus om van je duurzame-inzetbaarheidsbeleid een goede businesscase te maken.

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor uitdagingen

Invoering minimumuurloon stelt HR en salarisadministratie voor...

Eén uniform minimumuurloon voor werknemers in alle sectoren, zoals dat sinds 1 januari 2024 geldt, wekt de illusie van eenvoud. Maar als HR-professional of salarisadministrateur weet je wel beter. Er doemen in de praktijk namelijk stevige uitdagingen op. Die vragen om nieuw beleid rondom het minimumloon.

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen 

Menstruatie- en overgangsklachten: zij zorgen voor maatwerkoplossingen

Voor het eerst zijn binnen een cao afspraken vastgelegd rondom menstruatie- en overgangsklachten. Wat houdt dit in? Bedrijven die hier al mee bezig zijn, vertellen erover.

Veelgestelde vragen over de CSRD

Veelgestelde vragen over de CSRD

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Hieronder lees je de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat houdt de richtlijn in en hoe ga je ermee aan de slag?

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Dit verandert er voor HR vanaf 1 januari 2024

Aan het begin van elk jaar treden verschillende wetswijzigingen in werking. PW. licht de belangrijkste uit voor HR voor 2024 en geeft inzicht in welke nog in de pijplijn zitten.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.