1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Dit willen medewerkers in 2023

Wat willen medewerkers in dit nieuwe jaar? Recruiter Page Personnel deed onderzoek naar de voornemens van werkend Nederland en zette de belangrijkste trends op een rij. Daarbij is niet alleen gevraagd wat medewerkers zelf willen, maar ook wat ze verwachten van hun werkgever.

Dit willen medewerkers in 2023

Al een paar jaar is zichtbaar dat de houding ten opzichte van werk in één generatie aanzienlijk is verschoven. Die verschuiving is dit jaar sterker terug te zien in de resultaten. Een baan voor het leven bij dezelfde werkgever in ruil voor zekerheid wordt nog minder de norm. De meeste medewerkers willen hun baan flexibel kunnen invullen en vinden autonomie, flexibele werkuren, de mogelijkheid om een sabbatical te nemen en een prettige teamsfeer belangrijk.

Moeten werkgevers dan alles omgooien om aan die wensen tegemoet te komen, uit angst dat medewerkers anders massaal opstappen? Dat blijkt mee te vallen. Bijna twee op de drie medewerkers (65 procent) vinden hun huidige baan prima, blijkt uit onderzoek van Page Personnel. Wel geeft 17 procent aan dit jaar van baan te willen wisselen. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in eerdere jaren.

De top 5 wensen

Medewerkers staan dus nog niet massaal op het punt te vertrekken, maar het is wel een aandachtspunt dat bijna een op de vijf dit jaar naar een nieuwe werkgever uitkijkt. En meestal zijn het juist de medewerkers die je het liefst aan boord wilt houden die vertrekken. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met hun wensen.

Van de mensen die een salarisverhoging willen, geeft 14 procent aan dat het loon al lange tijd niet is verhoogd”

Hoewel behoefte aan flexibiliteit en waardering de laatste jaren de boventoon voert, staat dit jaar simpelweg geld bovenaan de wensenlijst: 46 procent wil een hoger salaris. Dat is niet verwonderlijk gezien de enorme inflatie; die wordt dan ook door 66 procent genoemd als de belangrijkste reden om meer salaris te vragen. Van de mensen die een salarisverhoging willen, geeft 14 procent (een op de zeven) aan dat het loon al lange tijd niet is verhoogd.

Een andere belangrijke wens voor 2023 is meer erkenning en waardering van de werkgever: een aanzienlijke groep van 33 procent ervaart dat nu nog te weinig. In de top 5 van wensen staan verder het verbeteren van de werk-privébalans, meer plezier hebben in het werk en stappen zetten in de persoonlijke ontwikkeling.

De top 5 verwachtingen van de werkgever

Welke concrete acties verwachten medewerkers dan van hun werkgever? Gek genoeg gaat dat niet meteen om een royale salarisverhoging, maar ligt de verwachting meer op het ‘zachte’ vlak. 43 procent gaat er namelijk vanuit dat de werkgever meer aandacht besteedt aan een fijne sfeer onder collega’s. Daarnaast rekent 40% erop dat de werkgever actie onderneemt om meer flexibele werkuren aan te bieden.

In de top 5 van verwachtingen noemen medewerkers ook goede mogelijkheden bieden voor ontwikkeling en promotie, duidelijke communicatie en het faciliteren van middelen die bijdragen aan welzijn.

Vierdaagse werkweek

Meer flexibiliteit en vrijheid kun je onder meer geven door een vierdaagse werkweek in te voeren. Dat vindt 68 procent een goed idee. Overigens wil 45 procent die vierdaagse werkweek alleen invoeren met behoud van hetzelfde salaris, dus door meer uren per dag te werken. Meer flexibiliteit, minder dagen werken: 40 procent van de medewerkers, zowel mannen als vrouwen, vindt het erg belangrijk dat de werk-privébalans in evenwicht is. Maar ze vinden het net zo belangrijk om hun carrière en werk naar een hoger niveau te tillen, want een even grote groep van 40 procent noemt professional development een belangrijke doelstelling voor 2023.

Flexibiliteit en autonomie zijn veel belangrijker geworden. Zo wil 37 procent graag parttime werken en voor 23 procent is werken op afstand belangrijk”

Medewerkers verwachten dus nogal wat, maar hun verwachtingen zijn in de basis niet heel anders dan ze in het verleden waren. Mensen willen een fijne werkomgeving waar ze gewaardeerd worden, zich kunnen ontwikkelen en een goed salaris krijgen. Wat wel veranderd is, is de manier waarop ze hun werk het liefst invullen. Flexibiliteit en autonomie zijn veel belangrijker geworden. Zo wil 37 procent graag parttime werken en voor 23 procent is werken op afstand belangrijk.

Tevreden medewerkers zijn productiever, dus als werkgever kun je maar beter inspelen op wat ze van je vragen. Zorg dus dat je luistert naar je medewerkers en ze serieus neemt in hun wensen door ze dit jaar meer flexibiliteit te bieden.

Dit artikel is gesponsord door recruitmentbureau Page Personnel, onderdeel van PageGroup .

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

'We moeten terug naar kantoor'

'We moeten terug naar kantoor'

Managers worstelen met hybride werken, zo valt Mirjam Baars op. Volgens de expert talentontwikkeling is het van cruciaal belang dat medewerkers elkaar fysiek treffen.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.