1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Data helpt organisaties bij het nemen van beslissingen, maar heeft ook effect op de manier van werken. Alléén data verzamelen is echter niet genoeg. Hoe maak je als HR de vertaalslag?

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Het gaat erom welke inzichten je verkrijgt en vooral wat je er daarna mee doet. Helaas blijkt het maken van die vertaalslag een kunst te zijn die niet iedereen beheerst. En laat dit nou net voor HR een van de succesfactoren zijn voor de toekomst.

Betere balans tussen productiviteit en welzijn

In een tijd waarin de arbeidsmarkt oververhit is en we zuinig moeten zijn op medewerkers, is het belangrijk om te focussen op een betere balans tussen productiviteit en welzijn. Zo blijkt uit de Work Trend Index van Microsoft dat 48% van de medewerkers en 53% van de managers zich ‘opgebrand’ voelen. Dit betekent dat het stellen van prioriteiten verder moet gaan dan alleen het herschikken van een overvolle to-dolijst. Door het hybride werken is het werktempo toegenomen en is maar liefst 42% van de deelnemers tijdens vergaderingen aan het multitasken. Met de juiste data en inzichten kunnen HR-managers sneller ingrijpen, burn-outs voorkomen en het welzijn van de medewerkers verbeteren. Bijvoorbeeld door gericht trainingen aan te bieden en managers te coachen het gesprek aan te gaan met medewerkers.

AI-oplossingen voor meer productiviteit

De agenda van een HR-manager is vol, overvol. Daarom gebruiken steeds meer HR-afdelingen Artificial Intelligence-oplossingen, waardoor de productiviteit, betrokkenheid en het welzijn van de medewerkers anoniem geanalyseerd kunnen worden. HR kan zo algemene inzichten verkrijgen over bijvoorbeeld het welzijn van alle medewerkers, zonder dat dit te herleiden is naar individuele medewerkers. Via bijvoorbeeld Microsoft Viva Personal Insights krijgt de medewerker tips om zelf actie te ondernemen en kan focustijd ingesteld worden voor betere productiviteit, maar ook tips voor een beter welzijn ontvangen. Hierdoor houdt een HR-manager meer tijd over voor andere werkzaamheden of kan er direct actie ondernomen worden naar aanleiding van de inzichten.

Lees ook: Verbinding maken in hybride organisaties: hier moet je op letten


Persoonlijke inzichten door middel van feedback

Om medewerkers te laten zien dat ze ertoe doen, is het belangrijk om regelmatig feedback op organisatie-, afdelings- en teamniveau te verzamelen. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de bedrijven zelden of nooit vraagt naar de werknemerservaringen (Work Trend Index, 2022). En zelfs als het wel gebeurt, vindt 75% van de medewerkers dat er niet genoeg actie op wordt genomen. In de huidige markt is het juist van belang om een vinger aan de pols te houden en managers in staat te stellen om actief te luisteren, te coachen en betere beslissingen te nemen. En hierdoor de algemene prestaties en het welzijn van de teams te verbeteren. 

Pak uitdagingen op een andere manier aan

Een data-gedreven aanpak stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verbeteren en de performance van de organisatie te optimaliseren. Het is daarom ook de verwachting dat HR-managers in de toekomst steeds belangrijker zullen worden voor het succes van een organisatie. Laat je inspireren door de nieuwe technologie en ontdek en omarm welke kansen bijvoorbeeld Microsoft Viva jou biedt.

Ga de verdieping in

Raak jij niet uitgelezen over het verbeteren van de medewerkerservaring? Verbreed hier jouw kennis over hoe jij personeel betrokken kan houden in het tijdperk van hybride werken. Naast dit artikel over het sturen van jouw organisatie op basis van data en inzichten, kun je namelijk ook de verdieping in omtrent het verbinden en laten groeien van medewerkers, het betekenisvoller maken van het werk.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.