1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Data helpt organisaties bij het nemen van beslissingen, maar heeft ook effect op de manier van werken. Alléén data verzamelen is echter niet genoeg. Hoe maak je als HR de vertaalslag?

Sturen op basis van data en inzichten: zo maak je de vertaalslag

Het gaat erom welke inzichten je verkrijgt en vooral wat je er daarna mee doet. Helaas blijkt het maken van die vertaalslag een kunst te zijn die niet iedereen beheerst. En laat dit nou net voor HR een van de succesfactoren zijn voor de toekomst.

Betere balans tussen productiviteit en welzijn

In een tijd waarin de arbeidsmarkt oververhit is en we zuinig moeten zijn op medewerkers, is het belangrijk om te focussen op een betere balans tussen productiviteit en welzijn. Zo blijkt uit de Work Trend Index van Microsoft dat 48% van de medewerkers en 53% van de managers zich ‘opgebrand’ voelen. Dit betekent dat het stellen van prioriteiten verder moet gaan dan alleen het herschikken van een overvolle to-dolijst. Door het hybride werken is het werktempo toegenomen en is maar liefst 42% van de deelnemers tijdens vergaderingen aan het multitasken. Met de juiste data en inzichten kunnen HR-managers sneller ingrijpen, burn-outs voorkomen en het welzijn van de medewerkers verbeteren. Bijvoorbeeld door gericht trainingen aan te bieden en managers te coachen het gesprek aan te gaan met medewerkers.

AI-oplossingen voor meer productiviteit

De agenda van een HR-manager is vol, overvol. Daarom gebruiken steeds meer HR-afdelingen Artificial Intelligence-oplossingen, waardoor de productiviteit, betrokkenheid en het welzijn van de medewerkers anoniem geanalyseerd kunnen worden. HR kan zo algemene inzichten verkrijgen over bijvoorbeeld het welzijn van alle medewerkers, zonder dat dit te herleiden is naar individuele medewerkers. Via bijvoorbeeld Microsoft Viva Personal Insights krijgt de medewerker tips om zelf actie te ondernemen en kan focustijd ingesteld worden voor betere productiviteit, maar ook tips voor een beter welzijn ontvangen. Hierdoor houdt een HR-manager meer tijd over voor andere werkzaamheden of kan er direct actie ondernomen worden naar aanleiding van de inzichten.

Lees ook: Verbinding maken in hybride organisaties: hier moet je op letten


Persoonlijke inzichten door middel van feedback

Om medewerkers te laten zien dat ze ertoe doen, is het belangrijk om regelmatig feedback op organisatie-, afdelings- en teamniveau te verzamelen. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de bedrijven zelden of nooit vraagt naar de werknemerservaringen (Work Trend Index, 2022). En zelfs als het wel gebeurt, vindt 75% van de medewerkers dat er niet genoeg actie op wordt genomen. In de huidige markt is het juist van belang om een vinger aan de pols te houden en managers in staat te stellen om actief te luisteren, te coachen en betere beslissingen te nemen. En hierdoor de algemene prestaties en het welzijn van de teams te verbeteren. 

Pak uitdagingen op een andere manier aan

Een data-gedreven aanpak stelt HR beter in staat het werkplezier, de ontwikkeling en de prestaties van medewerkers te verbeteren en de performance van de organisatie te optimaliseren. Het is daarom ook de verwachting dat HR-managers in de toekomst steeds belangrijker zullen worden voor het succes van een organisatie. Laat je inspireren door de nieuwe technologie en ontdek en omarm welke kansen bijvoorbeeld Microsoft Viva jou biedt.

Ga de verdieping in

Raak jij niet uitgelezen over het verbeteren van de medewerkerservaring? Verbreed hier jouw kennis over hoe jij personeel betrokken kan houden in het tijdperk van hybride werken. Naast dit artikel over het sturen van jouw organisatie op basis van data en inzichten, kun je namelijk ook de verdieping in omtrent het verbinden en laten groeien van medewerkers, het betekenisvoller maken van het werk.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denkenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.