1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Verbinding maken in hybride organisaties: hier moet je op letten

In het hybride tijdperk is het soms lastig om als HR-manager al je medewerkers geïnspireerd en geïnformeerd te houden. En om ze tegelijkertijd de juiste tools en contactmomenten te bieden die ze nodig hebben. Waar begin je? De aandachtspunten op een rij.

Verbinding maken in hybride organisaties: hier moet je op letten

Hybride werken vergt ongelofelijk veel flexibiliteit van organisaties en hun medewerkers om verschillende redenen. Bijvoorbeeld het asynchroon werken, waarbij verschillende communicatie- en datasystemen worden gebruikt en het onduidelijk is wie waar en wanneer aan het werk is. Dit kan bepaalde werkprocessen vertragen. Als tweede uitdaging kun je de onboarding-ondersteuning vergelijken met vóór de pandemie. Volgens het Work Trend Index Annual Report van Microsoft werden nieuwe medewerkers 20% meer afhankelijk van hun managers voor het inwerken.

Daarnaast voelen mensen zich sneller gestrest, niet verbonden of niet betrokken. Als HR-manager worstel je daardoor met de vraag hoe je de realiteit van flexibel werken het beste kunt toepassen en juist de mogelijkheden van asynchroon werken prioriteit kunt geven met een platform, zoals Microsoft Viva.

De belangrijkste elementen voor de juiste connectie

Bedrijven presteren beter als mensen op hun best zijn en daarom is het belangrijk om als HR-manager goed te blijven kijken naar de volgende punten:

  • Ondersteuning: binnen de organisatie is het belangrijk dat medewerkers toegang hebben tot de juiste informatie, mensen, tools en resources om effectief te kunnen werken.
  • Verbinding: medewerkers willen het gevoel hebben ergens bij te horen. Zich daarnaast gewaardeerd en vertrouwd voelen, maar ook een integraal lid zijn van een organisatie waarin ze écht een stem hebben. Waardeer de bijdragen van medewerkers en zorg ervoor dat niets hun onderlinge samenwerkingen in de weg staat.
  • Duidelijkheid: er dient regelmatig feedback te worden gegeven die een medewerker helpt van koers te veranderen als dit nodig is. Maar ook om vooruitgang te boeken in de richting van zijn of haar doelen. Ook weten medewerkers hoe succes eruit ziet en hoe ze prioriteiten moeten stellen.

De juiste invloed uitoefenen

Ieders manier van werken is veranderd en dat stelt dat we kritisch moeten kijken naar onze definities van succes als het gaat om het verbinden van teams, medewerkers en managers, maar ook de verbinding met de organisatie. Het creëren van een goede werknemerservaring is namelijk moeilijker dan ooit tevoren. Maar liefst 74% van de managers geeft aan niet de invloed of de middelen te hebben om veranderingen voor werknemers door te kunnen voeren (Work Trend Index Annual Report, 2022). Als HR-manager is het daarom nóg belangrijker om wel de juiste invloeden en middelen te bieden, zodat de verbinding tussen medewerkers en de organisatie optimaal blijft.

Het verband tussen de connectie met medewerkers en bedrijfsresultaten

Leiders in werknemerservaringen begrijpen dat thuiswerken en werken op het kantoor net zo waardevol zijn, maar ook totaal verschillen van elkaar. Zo is het belangrijk om te anticiperen op de sociale en emotionele aspecten van een werkplek, maar ook waarde te hechten aan het optimaliseren van de productiviteit, teamwork en trainingen. Zonder deze aanpak staan bedrijven voor grote uitdagingen wat betreft werving, behoud en groei. Want het is voor mensen gewoonweg veel gemakkelijker om van werkgever te veranderen wanneer een werkomgeving niet aan hun verwachtingen voldoet. De resultaten van een organisatie zijn nauw verbonden met het welzijn en de verbondenheid van werknemers. En daarmee behaal je een belangrijk concurrentievoordeel. Kortom: er was nog nooit zoveel behoefte aan technologie, data en inzichten die zijn ontworpen om de connectie tussen medewerkers en organisaties te verbeteren.

Ga de verdieping in

Raak jij niet uitgelezen over het verbeteren van de medewerkerservaring? Verbreed hier jouw kennis over hoe jij personeel betrokken kan houden in het tijdperk van hybride werken. Naast dit artikel over het verbinden van medewerkers, kun je namelijk ook de verdieping in omtrent het verzamelen van relevante inzichten, het betekenisvoller maken van het werk en het laten groeien van jouw medewerkers.

Dit artikel is gesponsord door Microsoft.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Neurodiversiteit voegt waarde toe aan je organisatie

Beschouw neurodiversiteit als vormen van diversiteit en creëer een employer journey waarin iedereen zich gehoord en gesteund voelt, adviseert expert Heleen Mes.

Schiphol-CHRO Esmé Valk: "We hebben volgens mij voor het eerst in Nederland in een aanbesteding de eisen aan kwaliteit van werk meer gewicht gegeven dan de prijs." Foto: Guido Benschop

CHRO Royal Schiphol Group: 'Mijn doel is de magie en de trots op...

Schiphol is een wereld waar alles en iedereen samenkomt. Dat is precies wat Esmé Valk, CHRO bij Royal Schiphol Group, zo aanspreekt.

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.