1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Waarom een collectieve zorgpolis nog steeds voordelen biedt

Vanaf 2023 geldt er geen korting meer voor de collectieve zorgverzekering. Toch is dit volgens Karel Stolper en Petra Zwolle van CZ absoluut geen reden om dat contract op te zeggen. Sterker nog, in vergelijking met een individuele zorgverzekering biedt zo'n contract een aantal onverwachte voordelen.

Waarom een collectieve zorgpolis nog steeds voordelen biedt

Een groot distributiebedrijf had een probleem: het ziekteverzuim schoot omhoog. Daarom trok de werkgever aan de bel bij de zorgverzekeraar. “Dat bedrijf had duizenden medewerkers, en daarom beschikten we over een hele berg aan geanonimiseerde zorgdata”, vertelt Petra Zwolle, manager Zakelijke markt bij CZ. “We zagen bijvoorbeeld een enorme toename in het gebruik van fysiotherapie. Geen wonder, want de werknemers moesten honderden keren per dag opstaan en zich in een onnatuurlijke houding strekken om een product te pakken.”

Met werkgever om tafel

Een scherpe analyse dus, gebaseerd op een grote hoeveelheid data. En volgens CZ-directeur Zorgverzekeringen en klantcommunicatie Karel Stolper zie je hier het voordeel van een collectieve zorgverzekering. “Doordat je een groep mensen bij elkaar hebt, kun je kijken wat de gezondheidsuitdagingen zijn. Laten we daar eens mee gaan werken. Waar het om gaat, is dat je met zo’n werkgever om de tafel gaat zitten en vraagt: ‘Wat speelt er nu bij jou?’ En dan blijkt dat die mensen behoefte hebben aan verschillende interventies. Een financiële dienstverlener kan bijvoorbeeld gebaat zijn bij trainingen in stressbeheersing, en andere bedrijven hebben adviezen nodig op het gebied van fysieke belasting. Bij dat distributiecentrum in het voorbeeld van
Petra hebben we samen met gespecialiseerde bedrijven een paar aanpassingen doorgevoerd in de manier waarop medewerkers hun werk moesten uitvoeren. Daardoor zag je een enorme afname van de fysieke belasting en de zorgkosten, en je voorkomt dat mensen uitvallen.”

Voordelen

Het illustreert het standpunt van CZ: een collectieve zorgverzekering biedt voordelen, ook nu de verzekeraars daarover geen korting meer mogen geven. De eerste reden is dat er alternatieven zijn bedacht voor het vervallen van de collectiviteitskorting. Bijvoorbeeld de korting op de aanvullende verzekering. Een zorgverzekeraar kan serieuze korting geven op de aanvullende verzekeringen; die krijg je niet bij een individuele verzekering.

Petra Zwolle: "Een zorgverzekeraar kan goed helpen een cultuurverandering in 
gang te zetten.”
Petra Zwolle: "Een zorgverzekeraar kan goed helpen een cultuurverandering in gang te zetten.”

Een ander voorbeeld is de inhoud van de aanvullende verzekeringen. De zorgverzekeraar bepaalt wat er in de pakketten zit, en de pakketten voor de collectieve markt zijn steviger, zwaardere pakketten dan de pakketten voor de individuele markt.

Zorg en gezondheid

“Een ander belangrijk voordeel is dat een zorgverzekering kan helpen met het stimuleren van medewerkers om aan de slag te gaan met hun zorg en gezondheid”, aldus Stolper. Dat zag je bij die eerder genoemde financiële dienstverlener. “Die mensen daar staan vaak onder een enorme druk”, vervolgt Stolper. “En dus vinden ze het overdag lastig om pauzes te nemen, en ‘s nachts blijven ze piekeren over het werk. Je ziet dus bij hen veel stressklachten. Maar let op, dat stressniveau is niet bij iedere medewerker hetzelfde. De één is misschien slecht bestand tegen die voortdurende spanning en moet zich daarvan bewust worden. De ander zit juist helemaal aan het einde van het zorgpad en kampt al met een ernstige burn-out. Die mensen stuur je natuurlijk niet naar dezelfde stressbeheersingscursus; die krijgen een verschillend traject.”

Keuze

En met een collectieve zorgverzekering heeft de werkgever veel eenvoudiger toegang tot die trajecten. “Je hebt in Nederland wel 800 interventies op het gebied van werkstress “, zegt Stolper. “Je moet je voorstellen: 800 bedrijven die jou kunnen helpen op het gebied van werkstress. Daar hebben wij de beste van geselecteerd; dat zijn er zo’n 300, en dan moet je per medewerker bepalen: waar zit die nou in het zorgpad werkstress? Is dit een beginnend probleem, is het een veel zwaarder probleem en wat zijn dan de
uitdagingen? De één is gebaat bij een mindfulnesscursus. De ander moet psychologische hulp krijgen. De volgende moet misschien gewoon hulp krijgen omdat die helemaal vol zit met mantelzorg voor zijn of haar vader of moeder.”

Karel Stolper: “Voor het vervallen van de collectiviteitskorting zijn goede alternatieven.”
Karel Stolper: “Voor het vervallen van de collectiviteitskorting zijn goede alternatieven.”

Cultuuromslag

Een laatste punt: een zorgverzekeraar kan helpen een cultuurverandering in gang te zetten. Zwolle zag dat bijvoorbeeld bij een groot productiebedrijf. “Daar namen de medewerkers na iedere dienst twee biertjes. Dat was problematisch, want ze werkten daar met wisselende diensten, ook ‘s nachts. Dus
hebben wij hen geholpen bij de cultuuromslag: van twee biertjes met alcohol naar twee biertjes 0%. Dat heeft een paar jaar gekost, een paar jaar waarin we met die mensen praatten, inspirerende
activiteiten organiseerden, en de medewerkers artikelen lieten lezen over alcoholgebruik in combinatie met wisselende diensten. Uiteindelijk heeft dat iets in gang gezet, en nu staat dat alcoholvrij bier gewoon in de kantine.”

Dit artikel is gesponsord door CZ.

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei? 

Meer medewerkers naar kantoor: verleiden, verplichten of allebei?

Het beleid rond hybride werken behoeft aanpassing. De verdeling van werktijd op kantoor en thuis vraagt om een betere balans tussen het individuele belang van de medewerker en het collectieve belang van het team en de organisatie. Er is behoefte aan meer samenwerking en verbinding (belonging). 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie 

Het Open Netwerk: al tien jaar aan de wieg van HR-innovatie

Het HR-netwerk Open van Centraal Beheer bestaat inmiddels tien jaar en heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse innovatieve oplossingen voor actuele uitdagingen. Open wil HR in staat stellen wetenschappelijke en praktijkkennis te vergaren en te delen. Managing consultants Noor Kok en Tom van Disseldorp leggen uit hoe en doen een oproep: "We maken graag kennis met inspirerende HR-verantwoordelijken."  

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Verzuimverzekering kiezen? De aandachtspunten voor HR

Een nieuwe verzuimverzekering kiezen is voor HR vaak geen eenvoudige klus. Het aanbod is immers groot. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Hier moet HR op letten.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)

Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

ESG-ambities realiseren: dit kan HR doen

Steeds meer bedrijven en organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie. Daarbinnen staat huisvesting hoog op de prioriteitenlijst. Het is echter de vraag of die ESG-ambities haalbaar zijn in de krappe kantorenmarkt. Terwijl ze wel mede bepalend zijn voor de aantrekkingskracht op jong talent. "Een integrale ESG-blik, inclusief die van HR, is cruciaal."

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Mantelzorgers: een groeiende uitdaging voor HR

Werkgevers hebben vaak geen weet van de impact die mantelzorg heeft op medewerkers en de organisatie. Fello biedt hierin ondersteuning en ontzorgt de mantelzorger én de werkgever. "Met de mantelzorgscan brengen we in kaart hoe groot de mantelzorgdruk in de organisatie is en welke impact die heeft."

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Meer flexibiliteit voor werkgever bij re-integratie?

Het concept-wetsvoorstel 'Wijziging re-integratieverplichtingen in het tweede ziektejaar van werknemers bij kleine en middelgrote werkgevers' moet kleine en middelgrote werkgevers meer 'wendbaar maken bij hun re-integratie-inspanningen'. Wat houdt dit in en wat wordt het vervolg?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.