1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zo informeer je jouw werknemers bij een beroep op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

De rijksoverheid stelt een noodfonds voor ondernemers in vanwege de coronacrisis. Wie een beroep wil doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), kan de onderstaande tekst gebruiken om medewerkers daarover te informeren. Deze voorbeeldbrief is opgesteld door een arbeidsrechtadvocaat.

Zo informeer je jouw werknemers bij een beroep op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

Geachte ..., / Beste ...,

De uitbraak van het corona-virus en de maatregelen die de overheid noodgedwongen heeft moeten maken, hebben ook voor ons allerlei negatieve gevolgen. Om deze gevolgen (deels) op te kunnen vangen, heeft de overheid een breed pakket aan steunmaatregelen ingevoerd en aangekondigd.

Eén van deze maatregelen is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).  Wij hebben besloten dat wij op deze regeling een beroep gaan doen. De regeling is nog niet in detail uitgewerkt, maar we informeren je alvast over wat er op dit moment bekend is en wat jij en wij van deze regeling kunnen verwachten.

De regeling houdt in dat wij bij het UWV een verzoek kunnen indienen voor een tegemoetkoming in de loonbetalingen. De hoogte van die tegemoetkoming is afhankelijk van de daling van onze omzet, voor zover die daling het gevolg is van de corona-uitbraak.

De tegemoetkoming geldt voor een periode van 3 maanden. Die periode kan eenmalig verlengd worden met nogmaals 3 maanden.

Dat wij een tegemoetkoming krijgen, heeft geen gevolgen voor jouw loon. Dat betalen wij gedurende de periode van de tegemoetkoming gewoon door. Anders dan bij de wtv-regeling, die tot voor kort van toepassing was, wordt met deze nieuwe regeling niet ingeteerd op je opgebouwde ww-rechten.

Zodra er meer bekend is over de regeling en de (praktische) gevolgen, zullen we je daar zo spoedig mogelijk over informeren.

Wij vertrouwen erop u hiermee voorlopig naar behoren te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

[ondertekening]

Deze tekst is opgesteld door KZO|013 advocaten.

Oproep aan bedrijven: voer coronaregels weer in

Oproep aan bedrijven: voer coronaregels weer in

De zomervakantie moet nog beginnen, maar het aantal coronabesmettingen loopt al in rap tempo op. Het RIVM en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland adviseren het bedrijfsleven daarom om de basisregels, zoals thuisblijven bij klachten en afstand houden, weer in acht te nemen.

Arbodiensten: laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor

Arbodiensten: laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor

Laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor, maar ga in overleg en vindt een goede mix. Dat is het advies aan werkgevers van bedrijfsarts Jurriaan Penders en directeur medische zaken van arbodienst HumanCapitalCare.

Foto: Liza Summer | Pexels

Optimisme

Welkom in 2022! Ik had veel hoop dat we ons inmiddels wat meer zouden hebben ontworsteld uit de greep van de pandemie, maar toch starten we dit jaar opnieuw met het overgrote deel van onze medewerkers thuis.

Corona voor de rechter:  rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol speelde

Corona voor de rechter: rechtszaken waarin COVID-19 een hoofdrol...

Alles wat in de maatschappij gebeurt, heeft invloed op de werkvloer. Zo ook corona. Van ontslag op staande voet wegens het niet naleven van de regels tot een conflict over thuiswerken. Lees de vijf zaken waarin de coronacrisis de arbeidsverhoudingen op scherp zette.

Lessen die we hebben geleerd van de lockdown

Lessen die we hebben geleerd van de lockdown

Uit onderzoek naar thuiswerken blijkt dat langere tijd thuiswerken als gevolg van corona een aantal negatieve effecten met zich meebrengt. Er zijn drie negatieve effecten die het meest worden gezien. Als eerste hebben mensen moeite om de werk-privébalans te handhaven. Daarnaast worden ze eenzaam en gaan ze uitstelgedrag vertonen.

Uitdagingen

Uitdagingen

Hoe moeten we terugkijken op het HR-jaar 2021 en wat staat ons komend jaar te wachten? Hoofdredacteur Martijn van der Kooij markeert een aantal opvallende zaken en deelt nog een persoonlijk nieuwtje.

Foto: Jen Theodore | Unsplash

Historisch hoog ziekteverzuim: long-covid laat zich voelen op de...

Van alle werknemers die worden geveld door corona is 11 procent na twaalf weken nog niet aan het werk. Maar deze relatief kleine groep met long-covid zorgt voor meer dan de helft van het totaal aantal corona-verzuimdagen.

70 procent thuiswerkers heeft geen goede werkplek

70 procent thuiswerkers heeft geen goede werkplek

Het is al weer bijna twee jaar geleden dat de coronapandemie een groot deel van de Nederlandse werkenden voor het eerst dwong tot thuiswerken. Toch heeft bijna 70 procent van de werknemers nog altijd geen goede thuiswerkplek. Structurele veranderingen in de werkomgeving zijn nodig, zowel thuis als op kantoor.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.