1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Stopzetten betaling pensioenpremie is draconisch, maar soms noodzakelijk

Voor werkgevers die door de coronacrisis in acute financiële nood verkeren, kan het nodig zijn om de betaling van pensioenpremies per direct stop te zetten voor de duur van de coronacrisis. Een draconische maatregel, die ook lang niet altijd is toegestaan. Toch is het niet helemaal onmogelijk.

Stopzetten betaling pensioenpremie is draconisch, maar soms noodzakelijk

Waar veel noodmaatregelen (slechts) leiden tot uitstel van betalingsverplichtingen, richt dit artikel zich op de mogelijkheid om de betalingsverplichting van de werkgever geheel of gedeeltelijk stop te zetten. Geen uitstel van betaling, maar afstel.

Veel werkgevers in Nederland zijn verplicht aangesloten bij een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds of een verplicht gesteld beroepspensioenfonds. Die werkgevers hebben niet de mogelijkheid de pensioenovereenkomsten met hun werknemers eenzijdig te wijzigen.

Lees het volledige artikel op PW. pro

Vrijwillig aangesloten

Hetzelfde geldt in de praktijk voor de werkgevers (voor zover) die vrijwillig zijn aangesloten bij een al dan niet verplicht gesteld bedrijfstak- of beroepspensioenfonds. Het regime dat voor de verplicht aangesloten werkgevers geldt, is in de regel via het uitvoeringsreglement van het fonds ook van toepassing voor vrijwillig aangesloten werkgevers. Voor deze werkgevers kan het desalniettemin lonen, het uitvoeringsreglement of de uitvoeringsovereenkomst toch even na te lopen op de hierna genoemde mogelijkheden.

Voor de andere werkgevers zien wij de hierna geschetste mogelijkheden om de pensioenovereenkomst eenzijdig te wijzigen in het kader van de coronacrisis, met de bedoeling de pensioenlasten tijdelijk te verlagen door de pensioenopbouw tijdelijk te verlagen.

Het premiebetalingsvoorbehoud (art.12 PW)

Indien de werkgever zijn pensioenregeling heeft ondergebracht bij een pensioenverzekeraar, een premiepensioeninstelling, een algemeen pensioenfonds of bij een ondernemingspensioenfonds, kan hij mogelijk met een beroep op een premiebetalingsvoorbehoud als bedoeld in art. 12 van de Pensioenwet (PW) zijn bijdrage in de pensioenpremie eenzijdig beëindigen (of verminderen).

Daarvoor is, naast het vereiste dat sprake moet zijn van een ingrijpende wijziging van omstandigheden, vereist dat dit voorbehoud is opgenomen in de pensioenovereenkomst. Is in de pensioenovereenkomst géén betalingsvoorbehoud als bedoeld in art. 12 PW opgenomen, dan mag de werkgever de betaling van de pensioenpremie niet eenzijdig beëindigen; andere premiebetalingsvoorbehouden dan die bedoeld in art. 12 PW zijn namelijk in beginsel niet rechtsgeldig (art. 12 lid 2 PW).

Lees het volledige artikel op PW. pro

Concrete situatie werkgever

Of de coronacrisis voor een werkgever een dusdanig ingrijpende wijziging van omstandigheden meebrengt dat een beroep van de werkgever op het betalingsvoorbehoud gerechtvaardigd is, hangt uiteraard af van de concrete situatie waarin de werkgever verkeert. Bij de ene werkgever zijn de gevolgen van de coronacrisis immers (nog) ingrijpender dan bij de andere. Uit de wetgeschiedenis blijkt dat financieel onvermogen van de werkgever kan worden gezien als een ingrijpende wijziging van omstandigheden en dat het moet gaan om evidente overmacht (Kamerstukken II, 2005-2006, 30 413, nr. 3, p. 183). Als de werkgever als gevolg van de coronacrisis financieel niet meer in staat is de pensioenpremies te betalen, lijkt een beroep op het premiebetalingsvoorbehoud kansrijk.

De werkgever moet zijn werknemers in de vorm van een schriftelijke verklaring informeren dat hij zich beroept op het premiebetalingsvoorbehoud (art. 6:267 BW). Pas vanaf het moment dat een werknemer de verklaring heeft ontvangen, heeft het beroep van de werkgever werking (art. 6:269 BW); de werkgeversbijdrage die vanaf dat moment verschuldigd wordt, behoeft de werkgever dus niet te betalen.

Lees het volledige artikel op PW. pro

1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR

1 januari 2025: een overzicht van de veranderingen voor HR

Dit nieuwe jaar is er een aantal (wets)wijzigingen in werking getreden. PW. heeft de belangrijkste voor HR op een rijtje gezet.

vrouw leest informatie op haar tablet

De 7 best gelezen exclusieve artikelen op PW. in 2024

Van veelgestelde vragen over zorgverlof tot de HR-jaarkalender. Dit zijn de exclusieve artikelen waarin de HR-professionals in 2024 het meest geïnteresseerd waren.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Maurits Tofohr: "Genoeg redenen voor HR om de keuze voor een cateringpartner serieus aan te pakken."  (Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency)Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken aan vitaliteit? 'HR, neem de catering eens onder de loep'

Een lekker en gezond aanbod van eten en drinken staat hoog op de wensenlijst van medewerkers die bij een nieuwe werkgever aan de slag gaan. Traditionele cateraars spelen daar nog onvoldoende op in, vindt Maurits Tofohr, die daarom Join Program opzette. "Als je mensen wilt die vitaal en gezond blijven zodat ze langer kunnen doorwerken, moet je aanpassingen doen aan je catering."

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van zaken

Keuzes bij de transitie naar de Wet Toekomst Pensioenen: de stand van...

Nog weinig werkgevers met een verzekerde pensioenregeling hebben de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel gemaakt.

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Akkoord over structurele vroegpensioenregeling zware beroepen

Het kabinet, werkgevers en vakbonden zijn het eens geworden over het vroegpensioen voor werknemers met zwaar werk.

Vrouw zit achter haar bureau op een callcenter.

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.