1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Strategische personeelsplaning à la carte: in dit boek leer je hoe je dat doet

Hoe zorg je ervoor dat de juiste persoon op de juiste stoel komt? Hoe krijg je in beeld wat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt betekenen voor jouw organisatie? Strategische personeelsplanning (SPP) is de laatste jaren niet meer weg te denken voor zowel de lijnmanager als de HR-adviseur. Maar de aanpak is nu anders dan 30 jaar geleden. SPP à la carte is meer dan ooit van belang.

Strategische personeelsplaning à la carte: in dit boek leer je hoe je dat doet

Dat laat Gerard Evers zien in zijn nieuwe boek Strategische personeelsplanning à la carte. Dat SPP als middel onmisbaar is geworden voor organisaties is volgens hem wel duidelijk. Al in 2012 had een kwart van de organisaties in Nederland proactief beleid hierop. Nu ligt dat aandeel alleen nog maar veel hoger. Een goede afstemming tussen wat straks nodig is, -gewenste formatie-, en wat straks beschikbaar is, -verwachte bezetting-, kan voorkomen dat er gaten gaan vallen. “Anticiperen en proactief beleid maken is dan ook het devies”, schrijft Evers. “Ook in onzekere tijden. Daarvoor gebruiken we scenario-analyses.”

>>> TIP: GRATIS download 'Alles wat je juist nu over strategische personeelsplanning moet weten'

Personeelswetenschap

De auteur is geen onbekende met SPP. Als personeelswetenschapper was hij vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen van strategische personeelsplanning, onder meer aan de universiteiten in Groningen en Tilburg. Als hoogleraar Human Capital Valuation besteedde hij veel aandacht aan het kwantificeerbaar maken van de effecten van personeelsbeleid. Ook schreef hij mee aan het standaardwerk ‘Effectieve personeelsplanning’ in 1993, waarin de nog altijd veel toegepaste HR3P-methode werd geïntroduceerd.

Veranderde arbeidsmarkt

Strategische Personeelsplanning à la carte

Sindsdien is er veel veranderd op de arbeidsmarkt. Thema’s als flexibilisering, vergrijzing en mobiliteit zijn dominant geworden. En die maken strategische personeelsplanning niet altijd even makkelijk, aldus Evers. Ook al is de noodzaak ervan groot: een organisatie die worstelt met onvervulde vacatures of juist boventalligheid opereert immers minder slagvaardig. “Het is logisch dat het niet meevalt”, aldus Evers. “SPP is een complexe activiteit en vereist een duidelijke visie op de langetermijnstrategie van de organisatie. Deze visie is weer gekoppeld aan externe ontwikkelingen, die vaak erg onvoorspelbaar zijn. Omdat de omgeving waarin organisaties actief zijn tegenwoordig zo turbulent is, is het zaak om SPP nog eens in nieuw licht te plaatsen.”

Lees ook:Strategische personeelsplanning: de stappen en de opbrengst

À la carte

Daarom heeft Evers dit nieuwe boek geschreven. Wat nieuw is: het à la carte denken. “SPP kent vele maten en soorten”, legt hij uit. Hij knipt SPP op in een negental bouwstenen, de verschillende hoofdstukken. Daarom leest het boek als een menukaart, waarbij de lezer à la carte de gerechten kiest. De gebruiker kan zelf kiezen. Zoals de ondertitel ‘Van pragmatisch tot professioneel’ al aangeeft gaat elke bouwstenen gepaard met mogelijke methoden en instrumenten. Pragmatisch vanwege de gewenste snelheid of het draagvlak? Professioneel vanwege de wens tot uitgebreide en diepgravende analyses?

Aan het eind van elk hoofdstuk brengt Evers in beeld via een sjabloon wat per bouwsteen het proces is, welke data en instrumenten zijn gebruikt, en wat de output is. De lezer kan zelf kiezen of deze dit benadert vanuit het pragmatische perspectief of de professionele.

Evers legt zijn lezers allerlei verschillende cases, voorbeelden en toelichtingen voor, die allemaal bedoeld zijn om in de praktijk goed mee aan de slag te kunnen gaan. Van de voorbereidingsfase van de personeelsplanning, de studie van welke externe ontwikkelingen er allemaal spelen tot de huidige formatie en die van de toekomst.

Keuzemomenten

Bij SPP is niet één manier de juiste, stelt Evers steeds weer opnieuw. SPP is continu kiezen. Hij brengt de keuzemomenten in het boek helder in beeld. beschrijft het proces van SPP, gaat in op de benodigde data en besteedt aandacht aan de diverse technieken en instrumenten. De overzichten, die als "SPP op één A4'tje" per bouwsteen zijn uitgewerkt, de diverse praktische tips, de aanbevelingen die hij doet en een overzichtelijke literatuurlijst maken dat ‘Strategische personeelsplanning à la carte’ een boek is dat in opleidingstrajecten en workshops prima te gebruiken is.

Titel:Strategische personeelsplaning à la carte
Auteur: Gerard Evers
Uitgeverij: Vakmedianet (2020)
ISBN: 9789462156821

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage woon-werkverkeer

8 vragen en antwoorden over de verplichte CO2-rapportage...

Sinds 1 juli 2024 moeten werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers rapporteren. Wat moet je daarvoor doen?

Bekijk hier PW. Magazine #3 (juni 2024)

Bekijk hier PW. Magazine #3 (juni 2024)

Lees in dit magazine over de CRSD-rapportage, de rol van HR bij medewerkers met geldzorgen en het optimaliseren van HR-processen.

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Voorbeelddocument personeelshandboek: jouw gids voor medewerkersbeleid

Gebruik dit voorbeelddocument om een effectief personeelshandboek op te stellen voor je organisatie. In dit handboek kun je bijvoorbeeld artikelen opnemen over je huisregels, vakantie en verzuim.

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Bekijk hier PW. magazine #2 (april 2024)

Lees in dit magazine over het omgaan en voorkomen van loonbeslag, de rol van HR bij rouw op de werkvloer en de taak van HR bij polarisatie.

Steeds vaker delen organisaties hun personeelshandboek online,  ook voor employer branding en recruitment. Foto: Shutterstock

Personeelshandboek: van saai naar strategisch HR-instrument

Deze HR-professionals delen hun handboek bewust online, ook voor employer branding en recruitment. "Dit is geen operationeel maar een strategisch HR-instrument."

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Bekijk hier PW. magazine #1 (februari 2024)

Lees in dit magazine over de CSRD-regels en de rapportage-eisen, de zorgplicht bij grensoverschrijdend gedrag en de regels omtrent een goed DE&I-beleid.

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

Duurzaamheidsregels CSRD uitgelegd voor HR

HR moet gegevens verzamelen en rapporteren om te voldoen aan de Europese CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive). Wat houdt de richtlijn in en hoe ga je ermee aan de slag?

Rechter: duidelijk rookbeleid essentieel in loongeschil

Rechter: duidelijk rookbeleid essentieel in loongeschil

Een duidelijk rookbeleid is belangrijk. Door het ontbreken ervan, mag de werkgever geen loon terugvorderen, aldus de rechter.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.