Hoe en wanneer een werknemer vakantie opneemt, wordt grotendeels bepaald door Europese wetgeving. En dat betekent dat de wens van de werknemer voorop staat, vertelt Diebels tijdens de HR Actualiteitendag. "Je kunt als werkgever niet zeggen: 'Jij moet nu vakantie opnemen.' Als de werknemer dat niet wil, dan weigert hij dat terecht. Er is geen verplichting."
Stimuleren
Diebels wijst er op dat er een spanningsveld zit tussen de verschillende verplichtingen die de werkgever heeft. Want daar waar een werkgever zijn werknemers niet mag verplichten om vakantiedagen op te nemen, moet hij ze wel stimuleren om dat te doen. "Als er sprake is van van verjaring van vakantiedagen – zoals in Nederland waar dat vanaf 1 juli gaat spelen – moet je werknemers daar wel op wijzen en ze stimuleren om die dagen op te nemen. Doe je dat niet, dan vervallen die dagen niet per 1 juli."
Bekijk de bijdrage van Mark Diebels tijdens de HR Actualiteitendag
Vakantiegeld
Het kan voor werkgevers lastig zijn om in een crisis tijdig het vakantiegeld te betalen. Volgens de wet moet het vakantiegeld in juni worden uitgekeerd. Wat te doen bij liquiditeitsproblemen? "De werknemer moet ermee instemmen dat vakantiegeld later wordt betaald. Je kunt dat niet eenzijdig uitstellen."
In zijn praktijk heeft Diebels succes geboekt door bij werknemers van bedrijven met liquiditeitsproblemen een compromis voor te stellen. "Je zegt dan tegen werknemers: 'We kunnen het vakantiegeld nu niet betalen. Dat doen we later in het jaar en betalen er dan de wettelijke rente van 2 procent over.' Voor werknemers die dat geld niet direct nodig hebben, heeft dat voordelen. Want 2 procent rente is veel meer dan wat je krijgt als je het op de bank zet."
Wil je alles weten over de vakantierechten tijdens de coronacrisis? Bekijk de video op PW. pro