1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'

Auteur en adviseur Freek Andriesse is ruim 25 jaar betrokken bij het inkoopvak. Welke adviezen heeft hij voor HR-professionals die externe diensten inkopen? En hoe kom je als bedrijf in deze tijd van arbeidskrapte nog aan goed extern personeel?

'Werk samen met inkoop en verdiep je in inkoopmanagement'


PW. sprak met de auteur en adviseur in het kader van het verschijnen van het leveranciersonderzoek Partner of Choice. Andriesse is adjunct-hoofdredacteur van vaktijdschrift Deal! Magazine over Inkoop en Supply Management. Verder is hij betrokken bij diverse boeken over inkopen. Ook aan het standaardwerk ‘Professioneel inkopen’, dat gebruikt wordt tijdens inkoopopleidingen, werkte hij mee. Hij adviseert momenteel organisaties die aan inkooptrajecten bij de rijksoverheid meedoen over de aanbestedingsdocumenten. “Dat zijn zeer ingewikkelde trajecten waarbij de procedure zeer gedetailleerd is vastgelegd.”

Zweepslag

“Vanaf maart 2020 is in inkoopland alles op z’n kop komen te staan”, blikt commercieel econoom en macro-econoom Andriesse terug op de afgelopen anderhalf jaar. “In de supply chain is veel stil komen te liggen door de uitbraak van Covid, omdat wereldwijd veel fabrieken hun deuren moesten sluiten. In China, maar ook in Duitsland bijvoorbeeld, vanwege leveringsproblemen. Ook nu zien we door het gebrek aan zeecontainers dat de import van goederen vele malen duurder is geworden.”


Er is sprake van een zogeheten ‘zweepslageffect’, zegt Andriesse. Dat wil zeggen dat het weer opstarten van de supply chain zeer moeizaam verloopt. Of er iets aan te doen is? “Ja, als je customer of choice bent, een streepje voor hebt bij je leverancier, dan hoop je dat je voorrang kunt krijgen. Ook zie je dat inkopers tijdens de Covid-pandemie naar alternatieve toeleveranciers zochten, zogenaamde dual sourcing. Ook dat is in tijden van krapte niet zo eenvoudig omdat leveranciersselectie een proces is dat vele maanden in beslag kan nemen.”

HR-diensten

Waar HR-inkopers nog meer tegenaanlopen dan vóór de coronacrisis - het mag geen verrassing zijn - is de krapte op de arbeidsmarkt. En dat begint er al mee dat er een tekort is aan de inkopers zelf, aldus Andriesse.

“Er is met name een groot tekort aan inkopers met ervaring voor technische productcategorieën. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat inkoop steeds belangrijker wordt voor organisaties, zowel profit als non-profit. Dat komt omdat meer en meer wordt uitbesteed en er dus meer wordt ingekocht.” Daar komt nog bij dat de instroom aan de onderkant van de arbeidsmarkt, jonge mensen met een hbo- dan wel wo-opleiding, slechts mondjesmaat toeneemt. Volgens hem zijn er veel sectoren die daardoor noodgedwongen dure expertise van externe bureaus inschakelen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.