Hoe zit het met vakantie tijdens ziekte?
Alle werknemers hebben jaarlijks recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er op het moment dat een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie of al ziek gemeld is voor de start van een vakantie?
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Het is een schrijnend verhaal. Gedurende de hele Corona-epidemie, hebben zorgmedewerkers zich voor ons ingezet en sommigen van hen kampen nog steeds met de gevolgen: Long COVID. Juist zij dreigen nu te worden ontslagen. Is dit echt onvermijdelijk?
Alle werknemers hebben jaarlijks recht op vakantiedagen. Maar wat gebeurt er op het moment dat een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie of al ziek gemeld is voor de start van een vakantie?
Al sinds het begin van de pandemie kampen alle werkgevers met coronavraagstukken. Het zijn vraagstukken over de (verplichting tot) vaccineren, het afnemen van coronatesten of verplichte quarantaine. In de reisbranche kunnen de regels heel erg gecompliceerd zijn, en dus worstelt ook KLM hiermee. In een recente zaak oordeelde de kantonrechter dat KLM aan sollicitanten niet mag vragen of zij zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.
Een werknemer valt telkens opnieuw terug in haar alcoholverslaving. Haar werkgever stuurt aan op ontslag. Alcoholisme is echter een chronische ziekte. Ontbinding van de arbeidsovereenkomst lijkt dan ook in tegenspraak te zijn met het opzegverbod tijdens ziekte. Waarom mag deze werknemer dan toch worden ontslagen?
De Wet arbeidsmarkt in balans heeft veel veranderingen met zich meegebracht in het arbeidsrecht. Ook op het gebied van re-integratie bij payroll zijn er veranderingen waar je als werkgever rekening mee moet houden. UWV heeft de wijzigingen doorgevoerd in de Werkwijzer Poortwachter.
Uit de rechtspraak blijkt bijvoorbeeld dat een zorgmedewerker haar werkgever terecht aansprakelijk stelde.
De WIA is van toepassing op mensen die als gevolg van ziekte een loonverlies lijden van ten minste 35%. Hierover lees je alles in deze praktijkgids.
OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?
Een werknemer die loondoorbetaling tijdens ziekte vordert, vangt bot bij de kantonrechter. In het deskundigenoordeel acht de verzekeringsarts de werknemer weliswaar arbeidsongeschikt, maar volgens de rechter is dit onvoldoende onderbouwd.
Werkgevers kunnen met het oog op de overgang naar het nieuwe stelsel hun pensioenregeling al onder handen nemen. Een van de elementen die je volgens pensioenadviseur Mercer zeker onder de loep moet nemen, is het arbeidsongeschiktheidsrisico.
Voor mensen die arbeidsongeschikt zijn bestaan er verschillende regelingen, zoals de IVA, de WGA, de WAO, de Wajong en de Participatiewet. Je leest er alles over in deze praktijkgids over arbeidsongeschiktheidsregelingen.
De zomervakantie moet nog beginnen, maar het aantal coronabesmettingen loopt al in rap tempo op. Het RIVM en de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland adviseren het bedrijfsleven daarom om de basisregels, zoals thuisblijven bij klachten en afstand houden, weer in acht te nemen.
Het deskundigenoordeel van het UWV kan een rol spelen als je er bij de re-integratie niet meer uitkomt met de werknemer. Als ander advies niet helpt dan kun je het UWV vragen om een dergelijk, onafhankelijk oordeel over de situatie. Ook de werknemer kan om een deskundigenoordeel vragen.