Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden
Dit overzicht van mogelijkheden op het gebied van arbeidsmobiliteit helpt bij het bepalen van de mobiliteitsvorm die het beste past bij de organisatie.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Dit overzicht van mogelijkheden op het gebied van arbeidsmobiliteit helpt bij het bepalen van de mobiliteitsvorm die het beste past bij de organisatie.
Organisaties zien te weinig toegevoegde waarde in een goede interne vacaturetekst. Onterecht.
Je zult nu toch maar behoren tot de generatie X, Y of Z. Of hoe die gasten tegenwoordig ook mogen heten. Dat is toch jaloersmakend? Kijk het zit zo, wetende dat ik geen idee heb hoe mijn eigen generatie 'te boek' staat. Als ik een gokje mag wagen, dan is het generatie VL van Verwende Lafaards. Daar twijfel ik eigenlijk niet aan.
Het wordt de komende jaren druk op de arbeidsmarkt, blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Planbureau (CPB). In Nederland waren vorig jaar 9,7 miljoen mensen die werken of dat kunnen en willen doen. Tot 2027 groeit de arbeidsmarkt met ongeveer 400.000 mensen.
De zzp'er is de dupe van de 'wildgroei' van brokers en contractbeheerders, stelt het Platform Zelfstandig Ondernemen. Brancheorganisatie Bovib verweert zich en onderstreept de toegevoegde waarde van bemiddeling van zelfstandigen zonder personeel.
Er zijn heel wat organisaties die worstelen met de interne mobiliteit van hun werknemers. Loopbaan- en talentmanagement is één van de manieren waarmee interne mobiliteit wel met succes gestimuleerd kan worden.
Vragen als Wat kan ik? Wie ben ik? en Wat wil ik? zijn voor veel mensen geen dagelijks gespreksonderwerp. Ook gunnen medewerkers zich, door de haast van alledag, niet altijd voldoende tijd om te reflecteren op hun (loop)baan. Een loopbaancoach kan mensen in beweging krijgen. Hoe voer je een loopbaancoachingsgesprek en welke rol kan de STARR-methodiek spelen?
Het vergroten van de interne mobiliteit binnen de eigen organisatie wordt steeds belangrijker voor HR. Zeker nu het steeds lastiger wordt om 'buiten' goede kandidaten te vinden. Er zijn allerlei manieren om medewerkers te stimuleren om in beweging te komen, zoals coaching, feedback en de wijze van belonen.
Een op de tien Nederlandse werkenden haalt niet of nauwelijks voldoening uit zijn werk. Voor nog eens ruim een kwart is het fiftyfifty: deze groep komt even vaak niet voldaan terug van zijn werk als wel.
Hoe bieden organisaties de huidige krapte op de arbeidsmarkt het hoofd? Interne mobiliteit kan een effectieve oplossing zijn. Hoe stimuleer je vanuit HR dat medewerkers in beweging komen, en welke instrumenten en mogelijkheden heb je daartoe?