Anoniem solliciteren helpt niet tegen discriminatie
Om discriminatie in het sollicitatieproces tegen te gaan, zou anoniem solliciteren één van de oplossingen zijn. Maar dat is niet helemaal waar, blijkt uit TNO-onderzoek.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Om discriminatie in het sollicitatieproces tegen te gaan, zou anoniem solliciteren één van de oplossingen zijn. Maar dat is niet helemaal waar, blijkt uit TNO-onderzoek.
Voor het boeken van succes op deze krappe, competitieve arbeidsmarkt is een andere aanpak nodig op het gebied van recruitment. De sleutel tot succes is de Short Apply Method (SAM).
Op zoek naar een goede medewerker, manager of bestuurder? Join the club. Voor elke 100 beschikbare kandidaten staan er momenteel 117 werkgevers te dringen. In de Randstad en Utrecht is die verhouding nog meer uit het lood. Daar staan 130 organisaties in de rij voor 100 kandidaten. De kandidaat heeft dus veel keuze. Hoe trek je dan toch de talenten aan? Meer geld bieden, nog betere employee benefits? Andere interviewtechnieken?
Wordt jouw personeelsbestand gedomineerd door mannen? En lukt het maar niet om vrouwen aan te trekken? Sommige werkgevers gaan in zo'n geval over tot plan B. Zijn twee kandidaten even geschikt? Dan gaat de voorkeur uit naar een vrouw. In hoeverre is zo'n beleid toegestaan?
Je vrienden kies je zelf, je collega's niet. Of toch wel? Marc-Peter Pijper legt uit waarom geijkte sollicitatieprocedures niet altijd werken, en waarom teams juist zelf moeten beslissen met wie ze zo intensief gaan samenwerken.
Werkomgevingen worden alsmaar complexer en dus zoek je als werkgever vooral collega's die zich makkelijk kunnen aanpassen. Je wilt graag dat ze veerkrachtig zijn. Maar hoe herken je veerkracht in een sollicitant? Vijf tips van recruitmentorganisatie Robert Walters.
Afstand houden, handen wassen en drukke gebieden vermijden. We kennen de RIVM-maatregelen inmiddels uit het hoofd. En het mondkapje maakt deel uit van onze vaste garderobe. Hoewel onze samenleving enorm veranderd is in een korte tijd, zie ik dit nog lang niet altijd terug in arbeidsmarktcommunicatie. Wist je dat in veel vacatureteksten corona niet wordt benoemd? Hoe doe jij dat als HR-professional?
'Die blik van: oh nee, niet nog een zwangere' kopte De Volkskrant op 25 november. Aanleiding was een onderzoeksrapport van het College van de Rechten van de Mens over discriminatie van zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwen worden geconfronteerd met zwangerschapsdiscriminatie bij sollicitaties, promoties, het omzetten van een tijdelijk in een vast contract, salarisverhogingen et cetera.
Hoe vind je in coronatijd een nieuwe baan? Bente van den Boomens contract eindigde juist deze zomer. Ze heeft sinds 16 september een nieuwe functie als HR-assistent bij het Sint Antonius ziekenhuis. De jonge HR-professional vertelt hoe ze de baan vond. En geeft tips over het beter begeleiden van medewerkers naar een nieuwe functie.
Discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een actueel thema. Mensen boven de vijftig jaar of met een migratieachtergrond krijgen minder kansen bij een sollicitatie dan een jonge, witte, heteroman.