Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's
Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.
Een onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is een hoge WW-premie als een werknemer veel overwerkt. Deze 'boete op te veel overwerken' stond in 2020 en 2021 op pauze vanwege de coronapandemie. Dit jaar is hij weer van kracht. Even opfrissen dus.
Voor HR-professionals is het zaak om als gatekeeper te zorgen dat om de juiste redenen voor flexwerk wordt gekozen en dat dit voor beide partijen eerlijk wordt ingericht. Dat stelt Pieter Leenman, CEO van Maqqie. Hij noemt vier redenen voor HR om voor flexwerk te kiezen.
Hoe werkt de PW. transitietool precies? Wanneer moet je als werkgever welke transitievergoeding betalen? Leer alle mogelijkheden kennen. De tool is juridisch getoetst door KZO|013 advocaten.
Werkgevers waarvan de vaste werknemers meer dan 30 procent overwerk verrichten, hoeven ook in 2021 niet bang te zijn voor een hogere WW-premie. Omdat de voortdurende coronapandemie in sommige branches zorgt voor extra veel overwerk, zijn de regels voor premiedifferentiatie net als vorig jaar deels aangepast.
Werkgevers die dit jaar werknemers te veel overuren laten werken, hoeven niet bang te zijn dat zij met terugwerkende kracht een hogere WW-premie moeten betalen. Vanwege de coronacrisis is de zogenoemde 30% herzieningssituatie voor alle werkgevers geschrapt in 2020.
Een jaar voordat de WAB werd ingevoerd, waren HR-, en uitzendprofessionals overwegend negatief over de Wet arbeidsmarkt in balans. Hoe denken zij er nu over? PW. en Flexmarkt peilden de mening van meer dan duizend professionals.
Een jaar voordat de WAB werd ingevoerd, waren HR-, en uitzendprofessionals overwegend negatief over de Wet arbeidsmarkt in balans. Hoe denken zij er nu over? PW. en Flexmarkt peilden de mening van meer dan duizend professionals. Lees hier alle onderzoeksresultaten.
Een werknemer wil in 2020 een transitievergoeding ontvangen volgens de regels van 2019. Hij doet een beroep op de Xella-beschikking omdat zijn blijvende arbeidsongeschiktheid al in 2019 een bewezen feit was. De kantonrechter oordeelt anders.
Bijna de helft van de HR-professionals (48%) vindt de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een slechte zaak. Daarmee is de stemming iets verbeterd, want een jaar geleden moest nog 57 procent niets van deze nieuwe wet weten.