1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

PW. monitor: Wat vindt de HR-professional van de invoering van de WAB?

Een jaar voordat de WAB werd ingevoerd, waren HR-, en uitzendprofessionals overwegend negatief over de Wet arbeidsmarkt in balans. Hoe denken zij er nu over? PW. en Flexmarkt peilden de mening van meer dan duizend professionals.

PW. monitor: Wat vindt de HR-professional van de invoering van de WAB?

Het blijkt mogelijk te zijn om in het HR-vak werkzaam te zijn en toch niet te weten dat de Wet arbeidsmarkt in balans zijn opwachting heeft gemaakt. Maar liefst 17 procent van de ondervraagde HR-professionals zegt niet bekend te zijn met de WAB. Onder de uitzend- en payrollprofessionals is de onwetendheid met respectievelijk 9 en 8 procent een stuk kleiner.

Lees alle uitslagen van de PW. monitor WAB 2020 op PW. pro

Voor of tegen

Maar wat is de mening van de mensen die er wel van op de hoogte zijn dat het arbeidsrecht op sommige punten behoorlijk ingrijpend is veranderd? In 2019 was 30 procent van de ondervraagde HR-professionals voorstander van de komst van de WAB. Dat is niet veel, maar ondertussen is de stemming nog verder gedaald. In 2020 zegt nog maar 25 procent voor te zijn. 39 procent is ronduit tegen de wetswijziging. Een jaar geleden was dat nog 30 procent. 36 procent heeft geen mening over de WAB.

Krijg toegang tot een schat aan HR-kennis

Zorg dat je onbeperkt toegang hebt tot PW. pro en lees elke maand het complete digitale magazine.

Bekijk wat PW. pro biedt

Doel halen

Van de ondervraagde HR-professionals denkt slechts 15 procent dat het beoogde doel van de WAB – meer vaste contracten en minder onzekerheid voor flexwerkers – zal worden gehaald. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019, toen 8 procent optimistisch gestemd was.

Payrollprofessionals zijn een stuk negatiever over dit doel. In 2019 dacht 19 procent dat de WAB niet zou zorgen voor meer vaste contracten. In 2020 is dat percentage meer dan verdubbeld naar 40 procent.

Ten tijde van het onderzoek – vóór de uitbraak van de coronapandemie – dacht 25 procent van de ondervraagde HR-professionals dat de eigen organisatie meer medewerkers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zou geven. 35 procent dacht juist dat minder medewerkers een vast contract aangeboden zou worden.

Lees alle uitslagen van de PW. monitor WAB 2020 op PW. pro

De redactie van PW. zorgt ervoor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van HR en personeelsmanagement.

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Recht op onbereikbaarheid of recht op een gesprek?

Misschien ken je het wel: om 23:00 uur 's avonds krijg je een mailtje van je leidinggevende, met een paar prangende vragen over het werk. Word je nu verondersteld om direct te antwoorden of kan het wachten tot morgen? In het najaar buigt de Tweede Kamer zich over het initiatiefwetsvoorstel: het recht op onbereikbaarheid. En dan zijn dit soort dilemma's de wereld uit. Of toch niet?

Wetsvoorstel tegen arbeidsdiscriminatie opnieuw in behandeling

Wetsvoorstel tegen arbeidsdiscriminatie opnieuw in behandeling

Gelijke kansen en een eerlijke behandeling op de arbeidsmarkt vormen de basis voor een inclusieve samenleving. Helaas zijn gelijke kansen nog niet voor iedereen in Nederland weggelegd. Het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie (ingediend in 2020 en recentelijk opnieuw in behandeling genomen) moet helpen tegen arbeidsmarktdiscriminatie. Doel van het wetsvoorstel is dat niemand wordt benadeeld op basis van geslacht, afkomst, levensovertuiging of zelfs een kinderwens.

Foto: Shutterstock

Wijziging ouderschapsverlof. Wat moet je weten?

Per 2 augustus 2022 ging de Wet (gedeeld) betaald ouderschapsverlof in. Waarom de nieuwe wetgeving en wat houdt de wetswijziging in?

3 actiepunten voor HR rondom de wetswijziging ouderschapsverlof

3 actiepunten voor HR rondom de wetswijziging ouderschapsverlof

De regels rondom het ouderschapsverlof zijn per 2 augustus 2022 veranderd. Wat zijn de wetswijzigingen en wat moet HR doen? Drie actiepunten op een rij, aanbevolen door arbeidsrechtadvocaat Morgane Veenhuijzen, van WiseMen advocaten.

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.

Checklist: screening van medewerkersVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzichtVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijdVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineensVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Wetsvoorstel 'Participatiewet in balans': de gevolgen

Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?

Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?

Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.