Wat maakt dat iemand zich blijft ontwikkelen op een werkplaats? We kunnen van alles verzinnen om met een gezonde bedrijfscultuur goede arbeidskrachten aan te trekken, ze te verleiden, weg te kapen of binden. Allemaal tijdelijke interventies die niet werken.
Mensen werken niet zozeer voor een merk of bedrijf
Maak je geen illusies, mensen werken voor en met mensen, niet primair voor een merk of het bedrijf zelf. Wat ben je als collega, als leidinggevende voor een mens? Willen mensen graag bij je werken, daag je ze uit zich verder te ontwikkelen? Geeft het werk, naast inkomen en plezier ook zin en betekenis aan het leven van de medewerkers? In hoeverre gaat het gesprek tussen jou en anderen hierover en kun je samen waarden creëren op je werk?
Waardengedreven leiderschap
Bij waardengedreven leiderschap staat de mens en zijn of haar waardigheid centraal. Het is een route naar persoonlijke ontwikkeling in verbinding met anderen. Hierbij staan niet de structuren, rollen of posities, maar mensen en hun onderlinge relaties centraal.
Kwaliteit
Wat vinden we van de kwaliteit van de relaties op ons werk, onderling en met de leidinggevenden? Zou je het een rapportcijfer willen durven geven? De mate van kwaliteit van die onderlinge relaties bepaalt in grote mate of de organisatie goed presteert.
Anti-vergaderen
Leiderschap is ook meer doen van wat werkt en stoppen wat niet werkt. Dit stoppen is misschien nog wel belangrijker dan steeds nieuwe dingen proberen en invoeren. Heb je wel een eens stopgesprekken? Zaken waarvan iedereen vindt dat het nutteloos is, tot het verleden behoort of waar je allemaal energie op verliest. Of werk je in een organisatie waar alleen maar meer, zoals beleid en procedures bij komen en niets af gaat? Dan weet je zeker dat de relaties onder druk komen te staan. Misschien wordt het tijd om wat vaker te gaan anti-vergaderen, met een agenda punt: waar gaan we mee stoppen, wat werkt niet (meer).
Rust
Dan ontstaat er meer ruimte en rust om elkaar weer te ontmoeten, wat echt van waarde is te delen en meer betekenis te geven aan ons werk. Zo’n werkplaats is aantrekkelijk voor top-professionals en prettige leidinggevenden en zal resultaten boeken die onderscheidend in het veld of de markt zijn.
Prof. dr. Gabriël Anthonio is een van de docenten tijdens de zesdaagse collegereeks HR Cultuurverandering op de Business Universiteit Nyenrode. Anthonio is bestuurder in de geestelijke gezondheidszorg, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), hoogleraar op het gebied van Leiderschap en Organisaties aan de Rijksuniversiteit Groningen en Lector aan de NHL-Stenden Hogeschool te Leeuwarden.