1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Zieke medewerker? Zes aandachtspunten

Als een medewerker (tijdelijk) arbeidsongeschikt is, geeft dat zorgen. Bij de werkgever, maar ook bij de medewerker. De grote vraag is of hij zijn levensstandaard kan behouden? En hoe kun je als werkgever helpen?

Zieke medewerker? Zes aandachtspunten

Als werkgever ben je wettelijk verplicht tot doorbetaling van het loon van zieke werknemers tot maximaal twee jaar. De werkgever betaalt daarbij het eerste jaar minimaal 70 procent van het loon met het wettelijk minimumloon als ondergrens. Het tweede ziektejaar minimaal 70 procent loon, waarbij dat minder mag zijn dan het minimumloon. Tijdens de twee ziektejaren is de werkgever samen met de werknemer verantwoordelijk voor diens re-integratie.

Lees ook: Ontzorging bij langdurig ziekteverzuim

De aandachtspunten

Als werkgever moet je aan veel dingen denken wanneer een medewerker ziek is. Zes belangrijke zaken die je niet moet vergeten.

1. Meld de medewerker ziek bij de arbodienst of bedrijfsarts

Doe dit op de eerste dag van de ziekmelding. U bent verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie. Leg uw acties ook vast in een ziektedossier. Zo kunt u aantonen wat u heeft gedaan om uw medewerker weer aan het werk te helpen.

2. Weet wat je wel en niet mag vragen

Natuurlijk wil je weten hoe het met de zieke medewerker gaat. Maar let op: volgens de wet mag je maar een paar vragen stellen. Als werkgever mag je niet vragen wat uw medewerker mankeert. Wel mag je informeren wanneer hij of zij weer aan het werk denkt te gaan. Toon vooral interesse. En maak gelijk een afspraak voor het volgende contactmoment.

3. Denk aan je verantwoordelijkheden

Zo moet je als werkgever uw arbeidsongeschikte medewerker twee  jaar doorbetalen. Dit is minimaal 70% van het loon. Het eerste jaar moet dit in elk geval het minimumloon zijn.

4. Voorkom boetes van UWV

Is re-integratie nog niet gelukt en is uw medewerker 42 weken ziek? Meld hem of haar dan ziek bij UWV. Doe dit op tijd om een boete te voorkomen. Doe ook je best bij het re-integreren van de medewerker. Zo voorkom je een loonsanctie van UWV.

5. Check of u recht heeft op geld van de overheid

Heb je bijvoorbeeld een medewerker met een handicap of ziekte in dienst? Maak dan gebruik van loonkostenvoordeel.

6. Denk aan de No Risk-polis

Is de medewerker gedeeltelijk arbeidsongeschikt? En is hij nu ziek? Dan kan het zijn dat hij onder de No Risk-polis van UWV past.  Dit is een regeling die geldt voor medewerkers met een arbeidsbeperking. Deze medewerkers hebben tijdens de eerste 5 jaar van hun dienstverband recht op uitbetaling van ziekengeld.

WIA-verzekering

Een zieke medewerker heeft natuurlijk ook van alles aan zijn hoofd. Want lukt het niet om 50% of meer van zijn restverdiencapaciteit (het deel dat hij nog wél kan werken) te verdienen? Dan is er een forse inkomensterugval. Wat als dit niet genoeg is om de hypotheek te betalen? Of de studie van zijn kinderen? Als werkgever kun je de financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid (deels) wegnemen.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor het personeel bescherm je de medewerkers tot minimaal 70% van het brutojaarinkomen op basis van het uniform loonbegrip. Dat is een fijne gedachte voor de medewerker. Zo kan hij de tijd nemen om weer beter te worden. Zonder zich zorgen te maken over zijn huis of gezin. Een WIA-verzekering biedt financiële zekerheid en rust.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer.

Verzuim

Van ziekte door cosmetische ingreep tot skiongeluk: waar draai jij...

Wat als privéhandelingen van je werknemer leiden tot ziekte? Tot hoe ver reikt jouw verantwoordelijkheid als werkgever dan? Arbeidsrechtadvocaat Pieter de Ruiter van Pallas Advocaten geeft antwoord.

Voor abonnees
Voor abonnees
Participatiewet

Voor abonnees De Wet vereenvoudiging banenafspraak: een overzicht

Het wetsvoorstel moet het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Werknemer ligt ziek op de bank.Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Mijn werknemer is helaas ziek door haar zwangerschap. Wat nu?

Vraag namens haar een uitkering aan bij het UWV. Deze en nog 17 andere vragen en antwoorden vind je in de faq over ziekte.

arbeidsovereenkomsten

Arbeidsrecht in 2025: een overzicht van belangrijke thema's

Welke arbeidsovereenkomsten bestaan er? Welke uitzonderingen zijn er op 'geen arbeid, geen loon'? En wat mag er wel en niet in de bedingen? Een overzicht.

Voor abonnees
Voor abonnees
Opleiden en ontwikkelen

Voor abonnees Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

bedrijfsarts maakt een notitie in een personeelsdossier. Voor abonnees
Voor abonnees
Verzuim

Voor abonnees Wat kun je doen als een zieke werknemer weigert naar de bedrijfsarts...

In deze situatie kan de bedrijfsarts niet beoordelen of je je werknemer écht ziek is en of je verplicht bent tot het doorbetalen van zijn loon (bij ziekte). Bekijk het volledige antwoord en meer vragen in onze faq.

afro vrouw leest informatie op haar tablet
Ontslag

Top 7 meest gelezen rechtspraak voor HR in 2024

2024 bracht weer belangrijke rechtsontwikkelingen die HR-professionals niet konden negeren. Laat je inspireren en informeer jezelf aan de hand van de top 7 meest gelezen rechtspraak op PW.

vrouw leest informatie op haar tablet
Verlof

De 7 best gelezen exclusieve artikelen op PW. in 2024

Van veelgestelde vragen over zorgverlof tot de HR-jaarkalender. Dit zijn de exclusieve artikelen waarin de HR-professionals in 2024 het meest geïnteresseerd waren.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.