1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gezonde medewerkers door blue zones

Een gezonde levensstijl van medewerkers is een lastig onderwerp voor een werkgever om in aan de orde te stellen. Maar met een positieve aanpak kun je de zelfregie van medewerkers stimuleren en hun intrinsieke motivatie vergroten. Aan de slag met blue zones.

Gezonde medewerkers door blue zones

Gezondheidsmanagement dat aansluit bij wat medewerkers willen, is het makkelijkst te implementeren en is het meest effectief en duurzaam. Maar wat willen medewerkers? Hierover weten wij steeds meer. In de persoonlijkheidspsychologie is de ‘zelfdeterminatietheorie’ (ZDT) uit 2000 een belangrijke theorie om te begrijpen wat mensen drijft.

De ZDT stelt dat mensen zichzelf goed willen voelen en zich willen ontwikkelen. De lichten voor gezondheidsmanagement staan dus op groen. De vraag is hoe je medewerkers het best kunt ondersteunen en stimuleren. Hierbij kun je  inzichten benutten uit de psychologie: de al genoemde zelfdeterminatietheorie. Een psycholoog die in lijn hiermee dacht en werkte, is de humanist Carl Rogers. Hij constateerde dat elk mens wil ‘groeien’ en noemde dit de ‘actualisatietendens’. De beste voedingsbodem hiervoor is volgens hem: onvoorwaardelijke waardering, empathie en congruentie.

Waardering

De waardering betekent dat medewerkers worden gerespecteerd om wie ze zijn en dat de gewenste ontwikkeling in nauwe afstemming met henzelf plaatsvindt, ook zoveel mogelijk in lijn met wat zij zelf willen. Deze ‘positieve interventies’ zijn bij gezondheidsmanagement ‘de kortste weg’, aldus de American Journal of Health Promotion.

Empathie en congruentie

De empathie van Rogers houdt bijvoorbeeld in dat je medewerkers stimuleert met (positieve) vragen. Bijvoorbeeld: in hoeverre willen zij dat de organisatie hen helpt om gezond te blijven? Welke rol wensen zij? Uit onderzoek onder werkenden blijkt dat 83% van de werkenden  het ok vindt als hun werkgever hen helpt om gezond te blijven. Nog eens 7% zegt dat hun werkgever hen hierbij ‘misschien’ mag helpen. Dat is dus heel veel. Een grote kans!

Congruentie betekent in een werksituatie dat u als manager zelf ook doet wat u tegen medewerkers zegt, oprecht bent en hen stimuleert op hun persoonlijke groeipad.

Wat zijn blue zones?

Een positief perspectief werkt dus veel beter dan iets moeten of iets niet meer mogen, zo blijkt de laatste inzichten over gedragsverandering.  Daarom zijn wij uitgekomen bij de ‘blue zones’. Hierop hebben wij een aanpak gebaseerd die aanspreekt, medewerkers in staat stelt hun eigen keuzes te maken en die intrinsieke motivatie en zelfregie stimuleert.

Het concept blue zone maakt het mogelijk om per medewerker naar hun gezondheid te kijken. Blue zones zijn gebieden op aarde waar mensen langer, gelukkiger én gezonder leven. Deze liggen vaak aan zee. Daar komt ook de naam vandaan. Maar belangrijker is de levenswijze van deze mensen. De blue zones zijn: Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië).

Negen kenmerken van blue zones

Uitgezocht is wat deze gebieden tot ‘blue zones’ maakt. Wat blijkt, is dat er negen ‘determinanten’ zijn die deze gebieden gemeenschappelijk hebben. Drie ervan hebben te maken met voeding.

De kenmerken van een blue zone zijn:

  1. Regelmatig bewegen
  2. Een doel of passie hebben
  3. Af en toe terugschakelen
  4. Je maximaal 80% vol eten
  5. Plantaardig voedsel eten
  6. In een gezonde omgeving verblijven
  7. Wees spiritueel
  8. Met familie en vrienden zijn

Zelfsturing bevorderen

Het concept blue zone is een leuke, passende manier om een impuls te geven aan gezondheidsmanagement. Bovendien kan iedere medewerker er wat anders uithalen. Dit bevordert zelfsturing.

Het concept blue zones leent zich bij uitstek om aandacht te besteden aan allerlei onderwerpen, zoals voeding, beweging, ontspanning en zingeving. Organiseer bijvoorbeeld eens een week in het bedrijfsrestaurant waarin je allerlei gerechten uit de blue zones serveert. Denk aan tuinbonen, sojabonen en linzen. Vlees eten mensen in de blue zones weinig, vis staat wel vaak op het menu.

Wilt u meer tips hoe u van uw organisatie een Blue Zone maakt? Download de whitepaper.

Dit artikel is gesponsord door VGZ.

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsector

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijk

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."

'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-services

De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.