1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

6 sollicitatievragen die je moet stellen

In een krappe arbeidsmarkt is het verleidelijk om personen die op papier geschikt zijn voor een functie, onmiddellijk aan te nemen. Maar hoe kom je achter de echte drijfveren van een kandidaat? Door het stellen van de juiste sollicitatievragen ontdek je relatief snel hoe een sollicitant in elkaar zit.

6 sollicitatievragen die je moet stellen

Hoe krijg je een eerlijk antwoord op de vraag waarom een kandidaat heeft gesolliciteerd? Hoe ontdek je waar de passie van een kandidaat ligt? Het zijn belangrijke vragen, waar je een eerlijk antwoord op wilt krijgen.

Sociaal wenselijke antwoorden

Sommige sollicitanten weten exact hoe ze zichzelf moeten verkopen om geselecteerd te worden. Andere zijn minder goed in zelfpromotie, maar niet per se minder getalenteerd. Door de recruitmentfase uiterst serieus te nemen, kunnen bedrijven voorkomen dat ze al snel weer op zoek moeten naar een nieuwe kandidaat.

Sollicitatievragen

Twee autoriteiten op het gebied van recruitment – Wim van den Nobelen van Strictly People en Bas Westland van e-people – hebben zes sollicitatievragen opgesteld waarmee het makkelijker wordt om een realistisch beeld te krijgen van iemands ervaring, vaardigheden en karaktereigenschappen:

  1. Ben je zenuwachtig?
  2. Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen in jouw leven?
  3. Waarom ben je … gaan studeren?
  4. Weet je dat je begint te stralen als...?
  5. Wat wil je in deze functie bereikt hebben over 3/6/18 maanden?
  6. Kun je een voorbeeld geven van een situatie uit het verleden waarin...

Wanneer kandidaten deze eerste screening succesvol doorlopen, is het belangrijk te bepalen of ze in de praktijk ook echt geschikt zijn voor een bepaalde functie. Daarvoor is de STARR-methodiek geschikt.

sollicitatievragen
Tip! Download de gratis whitepaper om alles te lezen over de 6 meest effectieve sollicitatievragen en het toepassen van de STARR-methodiek.

Met sociale innovatie benut je onbenut  arbeidspotentieel optimaal

Met sociale innovatie benut je onbenut arbeidspotentieel optimaal

Joost van der Weide, lector sociale innovatie, draagt 3 mogelijkheiden aan waarop HR-professionals sociale innovatie kunnen inzetten op de werkvloer.

Foto: Cottonbro | PexelsVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: voorkom discriminatie bij sollicitatieproces

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt nog altijd bewust en onbewust voor. De Arbeidsinspectie heeft een checklist ter bewustwording en voorkoming ervan.

HR-adviseur Kilian Wawoe

HR-adviseur in de politiek Kilian Wawoe: 'Ik ben trots op de selectie...

Hoe is het om aan de wieg te staan van een politieke partij die in 2024 meteen onderdeel van het kabinet werd? Onder grote tijdsdruk leidde Kilian Wawoe de selectie van de kandidaten voor Nieuw Sociaal Contract.

Checklist: screening van medewerkersVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Personeelstekort? Drie praktische oplossingenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Personeelstekort? Drie praktische oplossingen

Een personeelstekort heeft een negatieve invloed op de prestaties van een organisatie en verhoogt de druk op de bestaande medewerkers. Er zijn gelukkig veel, ook niet zo bekende, manieren waarop je als werkgever personeelstekorten te lijf kunt gaan.

Zo werf je succesvol technisch personeel

Zo werf je succesvol technisch personeel

Er is een groot tekort aan technisch personeel. Hoe vind je dan toch de juiste kandidaat? Recruitmentmanager Marcel Borst geeft tips.

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in september

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in...

Voor het extra begeleiden van statushouders, kun je in september 2024 een subsidie aanvragen tot maximaal € 24.000.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.