1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Gesponsord

People Analytics: van data naar strategisch inzicht

People Analytics is het gebruiken van data om inzichten te genereren die bijdragen aan betere strategische besluitvorming. Het is de volgende stap: van het analyseren van data om te meten waar een organisatie of afdeling staat, naar het gebruiken van die gegevens om te voorspellen wat er gaat komen. Hoe staat People Analytics er voor en wat zijn de uitdagingen?

People Analytics: van data naar strategisch inzicht

Big data en People Analytics zijn belangrijke onderwerpen die relatief nieuw zijn voor veel talentmanagement medewerkers.

Op dit moment ervaart de wereld een datarevolutie: de schaalgrootte van het volume, de snelheid en de beschikbaarheid van informatie heeft een punt bereikt dat we nog nooit eerder hebben gezien.

Onderzoeksrapport

Cubiks heeft via een wereldwijde enquête (2016) onderzocht welke problemen ontstaan rond People Analytics en wat ze kunnen betekenen voor HR. Hier enkele resultaten uit het onderzoeksrapport:

Wie gebruikt People Analytics?

  • Slechts 33% van de werkgevers gebruikt op dit moment People Analytics
  • 58% van de organisaties met meer dan 10.000 werknemers gebruikt People Analytics
  • People Analytics wordt het meest gebruikt in de volgende sectoren:
    1. Productie
    2. Farmaceuten
    3. Banking and finance
    4. IT
    5. Zakelijke dienstverlening

Terwijl een groot deel van de werkgevers big data analyse in het algemeen meer gebruiken, meldt tweederde dat zij geen analytics toepassen in HR. Dit suggereert dat talentmanagementteams enigszins achterblijven bij de trend die we bij collega’s van andere afdelingen zien, aangezien de meesten geen gebruik maken van People Analytics in HR.

Datavolwassenheid

Van de organisaties die People Analytics toepassen:

  • doet 65% dit sinds drie jaar of korter
  • noemt slechts 2% hun gebruik van People Analytics geavanceerd

Het niveau, of de volwassenheid, van People Analytics kan worden beschreven aan de hand van een schema dat varieert van basis analytics, het puur beschrijven van de status quo - tot geavanceerd, het toepassen van vooruitkijkende, voorspellende modellen om strategische besluitvorming te ondersteunen. Slechts 2% beweert dat zij geavanceerde analytics gebruiken, terwijl een grote meerderheid enkel het gebruik van basis analytics meldt.

Deze getallen zijn verklaarbaar aangezien People Analytics een relatief nieuw fenomeen is. Daarnaast blijkt ook uit het beperkte gebruik van progressieve analytics methodes dat er nog steeds belangrijke uitdagingen zijn voor HR-professionals die meer inzicht uit hun data willen halen.

Toepassing

Waar gebruiken werkgevers People Analytics? De antwoorden:

  • People Analytics wordt toegepast in een breed scala van talentmanagement-activiteiten.
  • Top 3: werkprestatie, opwaartse mobiliteit en loopbaanontwikkeling, time to hire
  • Onderste 3: Retentie, kosten van indiensttreding, job fit van nieuwe werknemers.

Ambities

Waar willen werkgevers de komende 3 jaar People Analytics implementeren? Hierbij waren meerdere keuzes toegestaan:

  • 33% zei bij performance management
  • 28% zei om betere selectiebeslissingen te nemen
  • 26% zei om leiderschapspotentieel te identificeren.

Meer weten over dit uitgebreide onderzoek in People Analytics? Download hier de gratis whitepaper met onder meer: Wat zijn de grootste uitdagingen en hoe zetten we basaal gebruik van data om in geavanceerde analytics?

Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in coachingsectorGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Nieuwe beroepscode versterkt transparantie en kwaliteit in...

In Nederland staan ongeveer 100.000 coaches geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Maar wat maakt een coach werkelijk professioneel? En hoe weet je als HR dat je een medewerker naar een goede coach verwijst? De nieuwe Beroepscode Professionele Coaching biedt uitkomst.

Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de praktijkGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Zo vertalen TAUW en UMCG hun mobiliteitsbeleid succesvol naar de...

Als dichtbevolkt land kent Nederland een hoge verkeersintensiteit, een van de hoogste in Europa. Nergens wordt de urgentie voor een duurzamer en veiliger mobiliteitsbeleid meer gevoeld dan bij ons. Maar hoe doorbreek je gangbare patronen en vertaal je dat naar voordelen voor werknemers? Zo pakten het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en advies- en ingenieursbureau TAUW het aan.

Sandrien Bogaard: "Feedback is iets wat je altijd centraal moet stellen."Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'In een leercultuur is feedback onmisbaar'

Elke organisatie wil graag dat medewerkers zich ontwikkelen. Daar worden zij beter van en de organisatie ook. Als je zo'n leercultuur nastreeft, is het essentieel dat goede feedback geven en krijgen is verankerd in je organisatie, zegt Sandrien Boogaard, HR-director bij online leerplatform GoodHabitz.

De grote impact van AI op HR-servicesGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De grote impact van AI op HR-services

Vind je het nu al snel gaan met alle technologische ontwikkelingen? Buckle up, want de digitalisering en robotisering komt nu pas echt op stoom. Ook in de wereld van HR, waar het werk leuker en waardevoller zal worden.

Samen werken aan duurzame inzetbaarheidGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Samen werken aan duurzame inzetbaarheid

De continuïteit van bedrijven zal in 2025 verder onder druk komen te staan door capaciteitsgebrek. Door de oplopende leef- en werkdruk, gebrek aan verbinding en de hierdoor afnemende inzetbaarheid van mensen, wordt dit effect versterkt. Adaptics helpt bedrijven om deze uitdagingen aan te pakken.

'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Personeelsdossiers vaak nog niet op orde'

Een beetje HR-afdeling heeft alle papieren documenten inmiddels wel gedigitaliseerd. Maar daarmee begint het pas, want er valt nog heel wat te optimaliseren aan personeelsdossiers. Projectmanager Herma Kroon van Karmac HR Solutions legt uit waarom dat een must is.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denkenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Gedragscode grensoverschrijdend gedrag: hier moet je als HR aan denken

Het is belangrijk dat je als werkgever grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tegengaat. Veel werkgevers hebben echter nog geen gedragscode ingevoerd. Er komt daarom mogelijk een verplichte gedragscode grensoverschrijdend gedrag. Waar moet je aan denken?

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.