1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Werkgevers krijgen meer tijd voor nakomen banenafspraak

Sinds het sociaal akkoord van 2013 bestaat er een 'banenafspraak' tussen de overheid en de sociale partners voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De overheidssector heeft voor onvoldoende banen voor arbeidsbeperkten gezorgd en kreeg daardoor te maken met een zogeheten quotumheffing. Om de gevolgen van een quotumheffing te verzachten, is het kabinet met een wetsvoorstel gekomen.

Werkgevers krijgen meer tijd voor nakomen banenafspraak

Tot 2026 moeten er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt 125.000 extra banen komen, gerekend vanaf 1 januari 2013. Het gaat om 100.000 banen bij bedrijven in de marktsector en 25.000 bij de overheid. Deze banen zijn voor mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap die moeilijker werk vinden. Een baan telt volledig mee voor de banenafspraak als het om minimaal 25,5 uur per week gaat. Bij minder dan 25,5 uur telt de baan naar verhouding mee.

Quotumheffing

Als de marktsector of de overheid in een bepaald jaar niet voor genoeg extra banen zorgt, geldt er een quotumregeling. Individuele werkgevers moeten dan een quotumheffing betalen als ze niet genoeg arbeidsbeperkte werknemers aannemen. De heffing is 5000 euro per niet ingevulde baan.

Overheidswerkgevers

Eind 2016 moesten werkgevers uit de markt en de overheid samen voor 20.500 extra banen hebben gezorgd. Dat lukte, maar de overheidswerkgevers haalden het eigen banenaantal niet. In plaats van de afgesproken 6500 banen zijn er slechts 3600 banen gerealiseerd. Het vorige kabinet besloot daarom in september 2017 voor de overheid de quotumheffing te activeren vanaf 2018. Overheidswerkgevers zouden in dit jaar 1,93 procent van hun verloonde uren (uren waarover een werkgever loon betaalt) moeten besteden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De quotumregeling geldt daarbij voor overheidswerkgevers met 25 of meer werknemers in dienst. Een nieuw wetsvoorstel zorgt echter waarschijnlijk voor uitstel.

Aanpassing quotumregeling

Het kabinet heeft namelijk een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend voor aanpassing van de quotumregeling. Het kabinet wil een quotumheffing kunnen deactiveren als werkgevers voor voldoende banen hebben gezorgd voor arbeidsgehandicapten. Daarnaast wil het kabinet eenmalig pas een jaar na activering een quotumheffing opleggen als werkgevers niet voor voldoende banen zorgen. Hiermee hoeft het kabinet de heffing over 2018 niet aan overheidswerkgevers op te leggen. Overheidswerkgevers krijgen zo meer tijd voor het alsnog halen van het afgesproken banenaantal.

Uitsteljaar

Het aantal voor de banenafspraak te realiseren banen blijft gewoon gelden. De overheidssector moet dus over het ‘uitsteljaar 2018’ en over 2019 het afgesproken aantal banen realiseren om quotumheffingen te voorkomen. Als de marksector in een jaar het aantal afgesproken banen voor arbeidsbeperkten niet haalt, dan gaat ook voor deze werkgevers een ‘uitsteljaar’ gelden.

Doelgroepregister

UWV beheert een doelgroepregister met mensen met een arbeidshandicap. Werknemers uit dit register die u in dienst neemt, tellen mee voor de banenafspraak. Bij het aannemen van deze werknemers kunt u ondersteuning krijgen van gemeenten en UWV in de vorm van loonkostensubsidies, de no-riskpolis, proefplaatsingen, werkplekvoorzieningen en nog meer instrumenten. Met een no-riskpolis hoeft u niet voor een werknemer met een arbeidsbeperking te betalen als deze ziek wordt. Verder kunt u hulp krijgen vanuit een regionaal werkbedrijf of een werkgeversservicepunt. Benut deze mogelijkheden goed om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Voorkom zo tegelijk dat u bij een eventuele quotumheffing een boete moet betalen.

Nog veel meer lezen over loonkostenvoordelen? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Van links naar rechts: Ingeborg Jellema (eindredacteur), Rajiv Ramlakhan (jurist arbeidsrecht en redacteur), Marloes Oelen (hoofdredacteur), Bregje Kop (redacteur), Pauline van Laar (eindredacteur). Niet op foto: Nicolette van den Hout (redacteur).

Fijne feestdagen van de PW.-redactie (met handige tips als cadeau)

De redactie van PW wenst je fijne feestdagen en alvast een gezond, leerzaam en inspirerend 2025. Kun je het tijdens deze dagen toch niet laten om iets over je vakgebied te lezen? Dan hebben wij een paar leuke en toepasselijke aanraders voor je.

Checklist: screening van medewerkers

Checklist: screening van medewerkers

Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

HR-Kennisfestival 2024: een korte terugblik op een geslaagde dag

Ruim 300 HR-, arbo- en salarisprofessionals bezochten afgelopen dinsdag (26 november) het Kennisfestival in de Jaarbeurs in Utrecht.

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

De nieuwe Wet modernisering concurrentiebeding: een overzicht

Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

Experts: deze skills heb je nodig nu de rol van HR verandert

2025 begint bijna. Wat betekent dat voor de ontwikkeling van HR? Welke skills heeft een HR-professional nodig om klaar te zijn voor de toekomst?

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

Zo kun je personeel met kinderopvangproblemen helpen

De kinderopvang piept en kraakt door personeelstekorten. Wat als jouw personeel geen kinderopvang heeft en niet kan komen werken? Dit zijn de opties.

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.