Uit vele onderzoeken onder topmanagers van grote bedrijven blijkt dat zij het identificeren, ontwikkelen en benutten van talent zien als een essentiële factor in het succes van hun organisatie. Tegelijk worstelen ze met een effectieve invulling van hun talentbeleid. Het handboek Talent mobiliseren is ontwikkeld om leiders en HR-professionals te helpen met het ontdekken van de insteek en aanpak in talentontwikkeling die het beste bij hun organisatie past. Ook al is dat volgens samenstellers Marian Thunnissen en Peter Bos makkelijker gezegd dan gedaan.
Thunnissen en Bos zien inmiddels veel organisaties die een programma voor talentontwikkeling hebben opgezet. Tegelijk blijkt dat lang niet alle programma’s even succesvol zijn. Sommige zijn zelfs stopgezet. Deze zorgelijke ontwikkeling was voor hen de reden voor het boek Talent mobiliseren.
“We zien dat veel organisaties voor hun talentvraagstukken andere bedrijven imiteren of teruggrijpen op karig onderbouwde managementboeken en talentscans”, zeggen de samenstellers. “Maar talentbeleid is geen kwestie van copy-paste, het vraagt om maatwerk. Zeker gezien de drie trends die de huidige arbeidsmarkt domineren: digitalisering en robotisering, de flexibilisering van arbeidsrelaties en de noodzaak tot meer diversiteit en het opheffen van de ongelijkheid op de arbeidsmarkt.”
“Door deze technologische, economische en maatschappelijke ontwikkelingen worden bedrijven geconfronteerd met belangrijke vragen over hun personeelsbestand”, aldus Thunnissen en Bos. “Hebben we werknemers met de juiste competenties en specialistische kennis in huis? Zijn we in staat om genoeg jong talent aan te trekken? Is ons zittende personeel in staat en bereid om mee te groeien met de veranderende eisen? Hoe halen we het beste uit onze mensen?”
Met het nieuwe standaardwerk willen Thunnissen en Bos een brug slaan tussen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van talentontwikkeling en de weerbarstige praktijk. “We brengen tal van vraagstukken uit de praktijk aan de orde. Denk aan het gebruik van talentscans of het ontwikkelen en benutten van talent in teamverband. Maar ook aan de rol van de leidinggevende, de ethische vraagstukken bij het mobiliseren van talent en de manier waarop een HR-afdeling effectieve interventies kan ontwikkelen. Het liefst natuurlijk evidence-based, op basis van solide wetenschappelijke theorieën – maar altijd met de slag naar de praktijk.”
Om die reden onderbouwen de auteurs de tien hoofdstukken van het boek met theorieën uit het Human Resource Management (HRM), de Human Resource Development (HRD), de psychologie en de organisatiekunde, gekoppeld aan kennis die door praktijkonderzoek is opgedaan. Voor een belangrijk deel steunen zij daarbij op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd. Vervolgens geven aansprekende interventies, praktijkvoorbeelden en adviezen de lezer handvatten voor een eigen aanpak.
Het boek is daarom geschikt voor HR-professionals en leidinggevenden in de praktijk, maar dankzij het wetenschappelijke fundament ook als vakliteratuur in het hoger onderwijs.
Vraag hier een docentexemplaar aan.