1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Privébijtelling elektrische auto's steeds minder gunstig

Dit jaar is de fiscale bijtelling voor elektrische auto's van de zaak aangepast en wat minder aantrekkelijk gemaakt. Met het Klimaatakkoord wordt deze bijtelling verder versoberd. Op termijn biedt het rijden met een volledig elektrische auto geen belastingvoordeel meer ten opzichte van andere auto's.

Privébijtelling elektrische auto's steeds minder gunstig

Medewerkers die jaarlijks meer dan 500 privékilometers rijden met een auto van de zaak, hebben te maken met de fiscale bijtelling privégebruik. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto inclusief btw en motorrijtuigenbelasting (bpm). De Belastingdienst bepaalt de bijtelling met de CO2-uitstoot (gram CO2 per kilometer) van de door de werkgever aan de medewerker ter beschikking gestelde auto. Het bedrag van de bijtelling wordt opgeteld bij het loon van de werknemer.

60 maanden

Voor een auto geldt het bijtellingspercentage van het jaar dat de auto voor het eerst in gebruik is genomen (datum van de eerste toelating). Dit percentage blijft 60 maanden van kracht vanaf de eerste dag van de maand volgend op de eerste ingebruikname. Eigenaar- en gebruikerswisselingen zijn daarbij niet relevant. Direct na de periode van 60 maanden stelt de Belastingdienst het percentage opnieuw vast met de regels die dan gelden.

Bijtelling van 4 procent

Tot 2017 golden een groot aantal bijtellingspercentages tussen de 4 en 25 procent. Vanaf 2017 waren er twee percentages. Een percentage van 4 procent voor auto’s die volledig elektrisch rijden (CO2-uitstoot 0 gram per kilometer) en 22 procent voor alle andere auto’s. Vanaf 2019 geldt het bijtellingspercentage van 4 procent voor geheel elektrisch rijdende auto’s tot maximaal 50.000 euro van de cataloguswaarde. Voor het bedrag daarboven geldt het percentage van 22 procent. Dit is voorlopig (vanwege het Klimaatakkoord, zie hieronder) ook het geval voor 2020. Voor een elektrische auto van 70.000 euro uit 2019 zijn er dus twee bijtellingspercentages.

Versobering regeling elektrische auto’s

Het Klimaatakkoord van eind juni 2019 bevat afspraken over een verdergaande versobering van de bijtelling voor volledige elektrische wagens. Het laat het bijtellingspercentage voor deze auto’s de komende jaren oplopen tot 22 procent in 2026. Voor 2020 zou het volgens het Klimaatakkoord 8 procent worden en vervolgens gaat het bijtellingspercentage in stappen verder omhoog naar 12, 16, 17 en 22 procent.

Daarnaast gaat in het Klimaatakkoord het drempelbedrag voor de verlaagde bijtelling omlaag. Dit neemt volgens in het Klimaatakkoord in 2020 af naar 45.000 euro in 2020 en vervolgens naar 40.000 euro vanaf 2021. Met ingang van 2026 is het fiscale voordeel voor elektrische auto’s verdwenen. Er geldt dan geen lager bijtellingspercentage meer en dus ook geen drempelbedrag. Deze veranderingen zijn nog niet definitief, omdat de Eerste en Tweede Kamer ze eerst goed moeten keuren.

Let op rittenregistratie

Het wordt dus steeds belangrijker dat medewerkers met een volledig elektrisch rijdende auto van de zaak jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé rijden. Zorg dat zij en u dit kunnen onderbouwen met een sluitende rittenregistratie. Pas hiervoor een duidelijke administratie toe en benadruk bij de medewerkers dat zij zich hieraan moeten houden. Controleer de toepassing van de rittenregistratie door de medewerkers regelmatig.

Alles weten over arbeidsvoorwaarden? Download dan het e-book Wegwijs in Arbeidsvoorwaarden

Een groep werknemers bekijkt het personeelshandboek.Voor abonnees
Voor abonnees
arbeidsovereenkomsten

Voor abonnees Hoe stel je als HR een succesvol personeelshandboek op?

Een duidelijk, gestructureerd personeelshandboek is voor iedere organisatie een waardevol document. Onze checklist biedt jou als HR-professional houvast bij het creëren en implementeren van een effectief personeelshandboek.

Vrouw zit achter haar bureau op een callcenter.
arbeidsovereenkomsten

Voorbereidingstijd en afsluittijd als werktijd: hoe gaat HR hiermee...

Werknemers iets eerder laten beginnen en langer laten blijven, onbetaald. Het zorgt voor veel discussie. De belangrijkste uitspraken én handvatten voor HR.

Volgens het RIVM zijn er in 2040 2,1 miljoen werkenden met mantelzorgtaken.
duurzaam inzetbaarheid

Hoe ondersteun je werknemers die hun werk combineren met mantelzorg?

1 op de 4 Nederlanders besteedt naast een baan tijd aan mantelzorg. En door de vergrijzing neemt hun aantal alleen maar toe.

Voor abonnees
Voor abonnees
arbeidsovereenkomsten

Voor abonnees Voorbeeldbrief bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Bevestiging eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden' om een wijziging van arbeidsvoorwaarden aan je werknemer te bevestigen.

Gesponsord
Gesponsord
Arbeidsongeschiktheid

Gesponsord Hoe ziet de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel eruit?

OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?

Voor abonnees
Voor abonnees
arbeidsovereenkomsten

Voor abonnees Alles wat HR moet weten over jeugd- en vakantiewerk

Werkenden onder de 18 jaar vallen onder het gewone arbeidsrecht. Wel gelden er voor deze werknemers speciale regels. Hierover lees je alles in deze praktijkgids over jeugd- en vakantiewerk.

Gesponsord
Gesponsord
Zzp'er

Gesponsord Zzp-wetgeving: zie jij door de bomen het bos nog?

Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.

Voor abonnees
Voor abonnees
arbeidsovereenkomsten

Voor abonnees Voorbeeldbrief voorstel individuele wijziging van arbeidsvoorwaarden

Deze voorbeeldbrief kun je gebruiken om de werknemer een voorstel te doen tot wijziging van de individuele arbeidsvoorwaarden.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.