1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Hoe krijgen drukke mensen het minder druk?

"Er is een groot verschil tussen het druk hebben en je druk maken." "Maar als je het druk hebt, dan ga je je vanzelf toch druk maken?" "Dus moet je je niet druk maken!" Praten over werkdruk lijkt vaak op dit surrealistische kip-eiverhaal. Wat was er eerder, de werkdruk of de zorgen erover? Annemiek Tigchelaar, werkdrukspecialist en senior Professional Organizer helpt werkdruk te verminderen.

Hoe krijgen drukke mensen het minder druk?

We zijn in de afgelopen 50 jaar steeds sneller gaan lopen, weet Annemiek Tigchelaar, die tijdens Hét event duurzame inzetbaarheid de workshop 'Druk of Stress?' geeft.  En ook steeds sneller gaan praten, voeg ik eraan toe. Vraag maar aan mensen die de 70 zijn gepasseerd. Of kijk op oude foto’s. De straten lijken vrij leeg. Maar de fotograaf nam ze toen op een ‘drukke’ zaterdagmiddag.

Vertel mij meer!

Maar hoe zit het met mensen die het leuk vinden om steeds te reageren op acute gebeurtenissen? En hoe kan je een drukke werkdag het beste indelen? Hoe krijg je meer discipline in je werkende leven? Annemiek Tigchelaar laat het je ervaren tijdens de workshop ‘Druk of stress?’ die ze samen met Monique Donga (Moeiteloos Werken) geeft tijdensHét event duurzame inzetbaarheidop 26 november 2019 in de Jaarbeurs Utrecht. Klik hier voor het hele programma en schrijf je nu in!

Hoe kan je rustig blijven als er steeds meer werk op je bureau wordt gestapeld?

“Als je in paniek raakt door de hoeveelheid werk, dan word je overvallen door de hoeveelheid. Door die hoeveelheid ga je alles heel snel doen en dan voel je je gehaast. Maar die hoeveelheid mag eigenlijk geen verrassing zijn, als het goed is weet je al dat het gaat gebeuren. De oplossing is eigenlijk heel simpel, doe alles een stapje minder snel. Het rustige gevoel komt als je je rustiger gedraagt, dat werkt twee kanten op.”

Het lijkt me nog steeds heel tegennatuurlijk: rustiger doen als er meer op je afkomt. Kunnen mensen niet beter leren om (nog) efficiënter te werken?

Lichtelijk verbolgen: “Ja, dat leerde je in de klassieke cursussen beter omgaan met je tijd. Ik denk dat je beter kunt leren accepteren dat die stapel er aan het einde van de dag nog is, en dat je er morgen mee verder gaat. Leer dat je zelf de baas bent over je tijd. Jij moet de regie nemen.” Ik had het kunnen weten. Onze arbeidsproductiviteit zit wereldwijd in de Top-10, dus: als we wat doen dan doen we het heel snel en intensief. Een beetje zoals we nu lopen, en ook praten.

Annemiek Tigchelaar wijst erop dat we nu op veel meer tijden en plekken kunnen werken dan vroeger. En dat we dus meer ruimte hebben om zelf onze beste werkmomenten te kiezen. Dat moeten we ook doen, anders raken we alleen maar meer gestrest door de toegenomen hoeveelheid werk. Ons probleem zit dan ook niet zozeer in de hoeveelheid, maar in de regie over ons werk die we nog niet erg goed voeren.

“We zijn gewend om dienstbaar te zijn aan wat anderen willen, we willen collegiaal zijn en dan luisteren we niet meer zo goed naar onze eigen klok. Maar er is meer dan werk: er is ook nog een thuis- en priveleven. Je moet je tijd en energie beter verdelen. Met soms even stress is niets mis, het gaat om situaties waarin je langdurig op je tenen moet lopen. Je moet jezelf beter leren kennen, niet zelf kunnen bepalen hoe je je tijd indeelt vinden mensen vervelend.”

We zijn dus vaak te perfectionistisch, en we willen iedereen te vriend houden. Dat zijn de twee grootste bedreigingen op zelf de regie voeren over je eigen agenda.

Noem één manier waarop we de regie over onze eigen werkdag meer terugkrijgen.

“Zorg voor een goed overzicht van alles dat je te doen hebt. Mensen hebben dat overzicht vaak niet op één plek, maar op allerlei losse papiertjes, in agenda’s en in digitale organizers. Zet om te beginnen alles op één plek, liefst in een digitaal systeem omdat je dan makkelijker kunt wijzigen. Een goed overzicht geeft jou het overzicht! Maar ook je leidinggevende. Met een goed, volledig overzicht kan je beter laten zien dat je op een dag of week teveel op je bord hebt. Vraag maar aan hem of haar wat je kunt doorschuiven naar een andere week of collega. Betrek je leidinggevende erbij, dan is de oplossing van jouw tijdsprobleem deels ook van hem. En kan hij er moeilijker ‘nee’ tegen zeggen…”

Wil je de workshop 'Drukte of  stress?' van Annemiek Tigchelaar bijwonen? Kom naar Hét event duurzame inzetbaarheid op 26 november 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie over hun eigen werk en leven' 

Hoofd P&O Rijksmuseum: 'Wij geven medewerkers zoveel mogelijk regie...

Raymond de Jong vertelt over zijn werk in het grootste museum van Nederland: het Rijksmuseum in Amsterdam.

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers ondergesneeuwd'

HR-directeur AFAS: 'De 4-daagse werkweek heeft andere HR-pijlers...

Het jaar 2024 was zonder twijfel een bijzonder jaar voor AFAS. Het softwarebedrijf uit Leusden kwam groot in het nieuws met de invoering van de 4-daagse werkweek - met behoud van salaris. 

2025 wordt een spannend jaar voor HR

2025 wordt een spannend jaar voor HR

Volgens Hans van der Spek is innovatie de oplossing voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers en blijvende wenbaarheid van organisaties in een wereld van arbeidskrapte en technologische verandering.

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

Maak een vliegende start met de HR-jaarkalender 2025

PW. heeft de data en momenten die voor jou als HR-professional relevant zijn, in een handig overzicht gezet. Zo kun je er ruim van tevoren rekening mee houden in je planning. Check snel wat er voor januari in de kalender staat. Download hem nu.

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

'CSRD helpt interessante inzichten te vergaren'

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een richtlijn die bedrijven in de (nabije) toekomst verplicht te rapporteren over hun impact op mens en klimaat. ADP Nederland heeft hierin al flinke stappen gezet.

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

4-daagse werkweek? De voordelen volgens Goulmy

Minder stress, meer gendergelijkheid en een betere werk-privébalans. Dat onderschrijft Louis Goulmy, de Nederlandse voorvechter van de verkorte werkweek. Hij inspireerde onder anderen de CEO van AFAS.   

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Aan HR-professionals is het de taak om deze technologie slim in te zetten. Dat wordt op dit moment nog weinig gedaan. En dat is jammer, want het biedt veel mogelijkheden.

Vitaliteitsmanager van het Jaar Sam Henke (Stedin) in het midden, (v.l.n.r.) omringd door Diederik Gallas (Gezond in Bedrijf), Judith Pouw (St. Antoniusziekenhuis), Bonny de Vries (Transavia) en Rob Koelewijn (Zilveren Kruis).

Vitaliteitsmanager van het jaar: 'Hulp bij schulden scheelt tonnen...

Wanneer is de balans tussen leiderschap, cultuur en vitaliteit optimaal? Een kleine 200 vitaliteitsmanagers probeerden tijdens het jaarlijkse Wellbeing & Vitaliteitsevent een antwoord te vinden op die vraag. "Een vitale cultuur is de sleutel tot een gezondere organisatie", zegt Rob Koelewijn, manager Gezond Ondernemen van Zilveren Kruis.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.