Auto van de zaak en bijtelling
In loondienst en een auto van de zaak, dan geldt de regeling privégebruik auto van de werkgever. Dit betekent dat je een bedrag bij het loon van de werknemer moet tellen, omdat deze voordeel heeft van dit privégebruik.
Het laatste HR-nieuws
Actueel & juridisch gecheckt
Direct antwoord op je vraag
Zakelijk verkeer is een van de belangrijkste bronnen van CO2-uitstoot. De regering wil daarom dat werkgevers inzichtelijk maken wat hun bijdrage daaraan is. Een nieuwe wet die dat verplicht stelt gaat vermoedelijk in 2023 in. Wat betekent dit voor HR?
In loondienst en een auto van de zaak, dan geldt de regeling privégebruik auto van de werkgever. Dit betekent dat je een bedrag bij het loon van de werknemer moet tellen, omdat deze voordeel heeft van dit privégebruik.
Het kabinet wil dat de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer omlaag gaat. Dat vereist een gedegen, misschien zelfs een ander, mobiliteitsbeleid. Hoe pak je dat aan?
Papieren personeelsdossiers vormen voor HRM-managers nog altijd een flink pijnpunt. Door uiteenlopende wet- en regelgeving, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), is het voor veel organisaties met papieren personeelsdossiers bijzonder lastig om een effectief en efficiënt beheer uit te voeren.
Zorgen over de doorgeschoten flexibilisering? Volgens hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen hebben we het vooral aan ons zelf te danken: Het vaste contract heeft zich uit de markt geprijsd. "Als je in een land regels hebt die nergens anders bestaan, dan is er iets aan de hand."
Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.
Het wetsvoorstel verscherpt de regels over het concurrentiebeding en versterkt zo de rechtspositie van werknemers. Wat betekent dit voor HR?
Een HR-professional kan veel doen om ervoor te zorgen dat hij precies weet wie hij aanneemt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid zet alles wat mag en moet bij de screening van personeel, op een rij.
Op basis van deze wet kun je met je werknemer afspraken maken over de bereikbaarheid buiten werktijd.
Het wetsvoorstel 'Participatiewet in balans' vereenvoudigt de regels en procedures van de Participatiewet. Vertrouwen en de menselijke maat moeten bij de uitvoering voortaan kernwaarden zijn. Wat betekent dit en welke maatregelen uit het wetsvoorstel kunnen relevant zijn voor jou als werkgever?
OCTAS, de onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel bracht begin dit jaar advies uit aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Wat hield dit advies precies in en hoe staat het er nu voor met het toekomstige stelsel?
Het nieuwe kabinet wil duidelijke criteria voor een arbeidsrelatie opstellen. Ook is het plan de handhaving van schijnzelfstandigheid weer op te pakken. En de verplichte AOV komt eraan. De stand van zaken op het gebied van de bevroren zzp-wetgeving.
Met deze (spoed)wet stijgt het wettelijk minimumloon tussentijds met 1,2%. Hierdoor stijgt het minimumuurloon naar verwachting van € 13,27 per uur naar € 13,43 per uur.