1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

Platformwerkers van Temper zijn geen medewerkers, maar zelfstandigen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld. Dit staat haaks op jurisprudentie in vergelijkbare zaken.

Rechter doet opvallende uitspraak in zaak rondom platformwerkers

De rechtbank Amsterdam heeft een opvallende uitspraak gedaan in een zaak rondom platformwerkers. De zaak ging over Temper, een online platform voor werk. Via dit platform is het voor medewerkers en opdrachtgevers mogelijk om overeenkomsten met elkaar te sluiten over de uit te voeren werkzaamheden. Volgens de vakbonden FNV en CNV werkt deze constructie schijnzelfstandigheid in de hand.

Dit komt erop neer dat Temper als uitzendbureau fungeert en dat de medewerkers in de praktijk uitzendkrachten zijn en geen zzp’ers. Daarom willen de vakbonden dat de overeenkomsten van de werkers als uitzendovereenkomsten beschouwd worden.

Oordeel rechter

Maar daar gaat de rechtbank Amsterdam niet in mee. De rechtbank oordeelt namelijk dat er in dit geval geen sprake is van een arbeidsovereenkomst of uitzendovereenkomst tussen de platformwerkers en Temper. Volgens de rechter zou Temper geen daadwerkelijke invulling geven aan de overeenkomst tussen opdrachtgevers en werkers. Hierdoor ontbrak het formeel werkgeversgezag van Temper.

Daarnaast was Temper niet betrokken bij de uitbetaling van de werkers. De opdrachtgevers waren hier verantwoordelijk voor. Bovendien bepaalden de werkers en opdrachtgevers zelf de hoogte van de beloning. In bepaalde gevallen had de werker recht op een percentage van het overeengekomen aantal uren, maar hier had Temper geen invloed op. Ook bestond er niet of nauwelijks een verplichting voor werkers om de werkzaamheden persoonlijk te verrichten.

Volgens de rechter voldoet de overeenkomst van een werker daarom niet aan de essentiële elementen van de uitzendovereenkomst: formeel werkgeversgezag, loonbetaling en het verrichten van persoonlijke arbeid. De vordering van de vakbonden wijst de rechter dus af.

Hoger beroep

De vakbonden FNV en CNV leggen zich niet neer bij de uitspraak. "Een onbegrijpelijke uitspraak, die in strijd is met andere jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere platformzaken. We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan", aldus FNV en CNV.

Waarom is deze uitspraak opvallend?

Het is niet de eerste keer dat de rechter zich buigt over een zaak rondom platformwerkers. Eerder spande vakbond FNV een rechtszaak aan tegen het platform Deliveroo. De bezorgers van deze dienst waren op papier werkzaam als zzp’ers, maar de rechter concludeerde dat ze in loondienst werkzaam waren.

Dit oordeel betekende dat de werknemers (met terugwerkende kracht) recht hadden op het cao-loon, vakantiedagen en pensioenopbouw. Dit gaat dus in tegen de uitspraak in de Temper-zaak.  

Het oordeel van de rechter is ook opvallend, omdat de Nederlandse Arbeidsinspectie in een eerder opgesteld rapport had vastgesteld dat er sprake was schijnzelfstandigheid bij de platformwerkers.

Aandachtspunten voor HR

  • Als er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, dan is een medewerker meestal werkzaam op basis van een overeenkomst van opdracht. Dit betekent dat een werker niet verzekerd is voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Op basis van de opdrachtovereenkomst bouwt de medewerker doorgaans ook geen pensioen op.
  • In deze uitspraak oordeelde de rechter dat de relatie tussen de platformwerker en Temper onvoldoende elementen van een uitzendovereenkomst had. Dit zegt niets over de kwalificatie van de arbeidsverhouding tussen de werker en de opdrachtgever. Vanaf 1 januari 2025 moet deze verhouding worden beoordeeld aan de hand van de Deliveroo-criteria.
  • Voorlopig blijft het onduidelijk of iemand bij platformarbeid wel of geen werknemer (uitzendkracht) is. Mogelijk zorgt de toekomstige Europese Richtlijn Platformwerk voor meer duidelijkheid op de vraag wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Rechtbank Amsterdam, 10 juli 2024, ECLI:NL:RBAMS:2024:3987

Rajiv Ramlakhan is jurist arbeidsrecht en redacteur van PW.

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen. Wat zegt het hof?

Werknemer zwijgt over gezondheid, wordt aangenomen en weer ontslagen....

De werkgever doet een beroep op dwaling, nu de brugwachter een ernstige oogaandoening blijkt te hebben. Slaagt dit verweer?

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Alles wat HR moet weten over de Wet herziening bedrag ineens

Met deze wet kan je werknemer, als pensioendeelnemer, ervoor kiezen om eenmalig een (pensioen)bedrag in één keer uit te laten betalen.

Alles wat HR moet weten over deeltijdwerk en flexibel werken

Alles wat HR moet weten over deeltijdwerk en flexibel werken

Deeltijdwerknemers of parttimers zijn personen die per dag of per week korter werken dan het personeel dat gedurende de (binnen het bedrijf) gebruikelijke arbeidstijd werk verricht.

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te ondersteunen, is cruciaal'

Freelancer HR bij NS: 'Het gebruik van data en AI om beslissingen te...

In de rubriek 'Spotlight' aan het woord: Rosanne Dondorff. Ze werkt momenteel als HR-freelancer voor onder meer de NS en geeft antwoord op 9 vragen.

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW. werkboek

AI, digitalisering en HR-analytics: stap voor stap met het PW....

Wil je aan de slag met digitalisering, data & AI, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met het nieuwe PW.-werkboek maak je een snelle start.

Zzp'er heeft recht op ontslagvergoeding oordeelt de rechter

Zzp'er heeft recht op ontslagvergoeding oordeelt de rechter

Na 9 jaar vaste dienst gaat een mondhygiëniste akkoord met de vaststellingsovereenkomst van haar werkgever. Tijdens de onderhandelingen wordt ze zzp'er. Heeft zij recht op de ontslagvergoeding?

Stage: hoe je het als HR regelt is van groot belang

Als je stagiair een werknemer blijkt te zijn …

In de praktijk heeft een stagiair soms een arbeidscontract en geen stageovereenkomst. Daarmee is de stagiair werknemer en gelden er arbeidsrechtelijke regels. In de faq stagiairs lees je hoe je dit kunt voorkomen.

Ellen Boonen van 's Heeren Loo, Amersfoort, 22 maart 2024. Foto: Guido Benschop

Zorginstelling zet verleidingscampagne in om zzp'ers (weer) in dienst...

De fiscus gaat strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. 's Heeren Loo werkte daarom hard aan betere arbeidsvoorwaarden om zzp'ers te verleiden terug in dienst te komen.