1. Het laatste HR-nieuws

  2. Actueel & juridisch gecheckt

  3. Direct antwoord op je vraag

UWV betaalt bijna 3 miljard euro aan compensatie transitievergoeding langdurige arbeidsongeschiktheid

Sinds de start van de Regeling heeft het UWV 185.289 aanvragen ontvangen.

UWV betaalt bijna 3 miljard euro aan compensatie transitievergoeding langdurige arbeidsongeschiktheid
Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

De Regeling compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid is in 2020 in het leven geroepen om ondermeer slapende dienstverbanden tegen te gaan. Via deze regeling ontvangen werkgevers compensatie van het UWV voor de transitievergoeding die zij normaliter moeten betalen wanneer zij na 2 jaar afscheid nemen van een zieke medewerker. 

Bijna 3 miljard euro 

Om een beeld te krijgen van de hoeveelheid aanvragen die de afgelopen jaren gedaan zijn, heeft PW. cijfers opgevraagd bij het UWV. In totaal ontving het UWV - tot het moment van opvragen van deze cijfers in juni - 185.289 aanvragen. Het UWV betaalde in totaal € 2.968.041.280,00 aan compensatie. Gemiddeld ging het om een bedrag van € 18.534,95. Het uitvoeringsinstituut geeft aan dat de uitbetaalde compensatiebedragen minimaal € 36,90 en maximaal € 750.000 waren. 

Terugwerkende kracht 

Tot en met 30 september 2020 konden werkgevers met terugwerkende kracht compensatie aanvragen voor dienstverbanden die waren geëindigd op of na 1 juli 2015 en waarvan de transitievergoeding volledig was betaald vóór april 2020. Uit de cijfers blijkt dat het aantal aanvragen in die eerste periode van april tot en met september 2020 een stuk hoger lag dan in de maanden erna. De meeste aanvragen werden gedaan in april 2020. Dat waren er 19.293. 

Hoofdlijnenakkoord 

Het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regerende partijen bevat het plan om de compensatieregeling vanaf 2026 voor bedrijven met 25 medewerkers of meer stop te zetten. Of deze plannen ook echt doorgaan, wordt naar verwachting op Prinsjesdag bekendgemaakt.  

Het UWV registreert niet hoeveel werknemers er in dienst zijn bij een werkgever die een aanvraag doet voor de compensatieregeling. Het is daarom lastig te zeggen of de huidige regeling vooral door grote of kleine(re) bedrijven gebruikt wordt.  

Deskundigen zijn verdeeld over de plannen om de compensatieregeling te schrappen voor bedrijven met 25 of meer medewerkers.

Bregje Kop is sinds september 2023 redacteur bij PW. Ze schrijft onder meer over: burn-out en werkstress, duurzame inzetbaarheid, vakantie en verlof, verzuim, grensoverschrijdend gedrag en hybride werken.

DEN HAAG - Premier Schoof tijdens een persconferentie om het regeerprogramma te presenteren samen met vice-premiers Mona Keijzer (BBB), Sophie Hermans (VVD), Fleur Agema (PVV) en Eddy van Hijum (NSC) In het regeerprogramma is te lezen zijn hoe die voorstellen van PVV, VVD, NSC en BBB concreet zullen worden aangepakt. ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Dit betekent het regeerprogramma Schoof voor HR

Ingezette hervormingen op de arbeidsmarkt, verlofstelsel en re-integratie gaan door. Dat blijkt uit het regeerprogramma. PW. heeft de belangrijkste wijzigen voor HR op een rij gezet.

Voorbeeldbrief verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (formeel  en informeel)

Voorbeeldbrief verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde...

Als HR-professional kun je de modelbrief 'Verlenging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd' gebruiken om je werknemer een opvolgende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te bieden.

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te halen

4 tips voor organisaties om meer uit de data over vakantiedagen te...

De meeste organisaties verzamelen deze data wel, maar benutten ze niet optimaal. Een gemiste kans, zegt Luc Oudenes, expert HR-data.

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Prinsjesdag 2024: dit zijn de plannen die nu al bekend zijn

Coalitiepartijen zijn het eens geworden over de Rijksbegroting. De nieuwe Miljoenennota en het Belastingplan 2025 worden op dinsdag 17 september aan de Tweede Kamer gepresenteerd. Dit weten we nu al van de plannen.

Zo bereid je je voor op de handhaving van de zzp-wet 

Zo bereid je je voor op de handhaving van de zzp-wet

De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Accountants- en advieskantoor EY en de Belastingdienst geven tips hoe je je hierop kunt voorbereiden.

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Voorbeeldbrief: Uitnodiging gesprek over frequent verzuim

Gebruik deze voorbeeldbrief 'Uitnodiging gesprek over frequent verzuim' als je met een werknemer wil praten over diens frequente ziekteverzuim.

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in september

Financiële tegemoetkoming voor inzet statushouders aan te vragen in...

Voor het extra begeleiden van statushouders, kun je in september 2024 een subsidie aanvragen tot maximaal € 24.000.

Modern beoordelingsgesprek blijkt effectiever dan traditioneel gesprek

Modern beoordelingsgesprek blijkt effectiever dan traditioneel gesprek

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt een belangrijke toegevoegde waarde van het moderne beoordelingsgesprek, vertelt dr. Mirjam Baars, expert talentontwikkeling.